Hol jobbak a fizetések? Lengyelország, Csehország vagy Hollandia?
Figyelt kérdés
Ezen a három helyen vannak rokonok ahol el tudnánk kezdeni az életet. Big4 cégnél dolgozom, a párom raktárvezető egy autógyárnál itthon. Mindketten találnánk állást. Sokan mondják, hogy cseh és lengyel földön nem sokkal lennénk elöbbre, mert ugyanazok a fizetések vannak kb mint itthon, de Hollandiában meg a 2-3x-os mint Németországban. Ez így lehet valóban? Csehország lenne nekünk a szimpatikus amúgy de nem akarunk ugyanabba a cipőben lenni mint itthon a családot hátrahagyva. Ha már megyünk, akkor legyen anyagilag is értelme. Lengyelország olyan semleges nekünk.2023. okt. 20. 22:30
2/3 anonim válasza:
Csehországban azért nem pont olyan fizetések vannak, mint Magyarországon, hanem minimum a duplája, én szimpla beosztottként 65-70 ezer Koronát keresek nettóban, adminisztratív munkakörben. Szakmacsoportonként meghatározott garantált bérminimumok vannak, ez 8 csoportra van osztva. Hollandiában biztosan több a fizetés, viszont szerintem - ugyan csak turistaként jártam ott - sokkal drágább minden, többet fizetsz a lakhatásért is. Lengyelországban ugyan olcsó minden, ellenben a fizuk jó vackok, a politikai közeg meg nem túl szimpi. Osztani, szorozni kell, hogy mi éri meg jobban, hol otthonosabb. Nekem pl Prágából Hollandiába menni nem érné meg, mert holland nyelvtudás nélkül max egy ottani minimálbéres kulimunkát kapnék, és lakást is kellene bérelnem, de ez Magyarországról nézve akár jó is lehet. Csehországban ilyen nyelvtudás nélküli munka viszont nincs, a betanított meg raktári munkákat általában ukránok, szlovákok, lengyelek végzik, ezek ilyen kölcsönösen érthetö nyelvek. Bármilyen értelmiségi, adminisztratív munkakörben egy c1 cseh + b2 angol az elvárás.
3/3 anonim válasza:
Én Hollandiáról tudok nyilatkozni. Az téves info, hogy a holland fizu többszöröse a németnek. Ahogy előttem is írták, valóban az a helyzet, hogy holland nyelvtudás nélkül javarészt marad a kulimunka netto 1600-1700€-ért. Ami persze jó, de közel sem erről szól a fáma, mikor kimész. A lakhatás iszonyat drága (mi egy szobát (!) béreltünk párommal Hága mellett 900€-ért. Az is mázli, hogy azt a szobát kitudtuk fogni, mert lakhatási válság van és egy lakásra / szobára azonnal van több száz jelentkező, így nagyon kicsi az esély, hogy titeket választanak ki. A másik két országról nem tudok nyilatkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!