Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Valaki magyarázza el nekem,...

Valaki magyarázza el nekem, hogy miért kell az előző munkahely papírjai az új munkahelyhez?

Figyelt kérdés

Most kaptam állandó munkát.

Már 3 éve nem dolgoztam, csak szezonális munkát.

Minek az új munkahelyemnek a három évvel ezelőtti papírom?

Meg csodálkoznak.

Meghalt mindenkim és örököltem, amiből adtam el ingatlanokat.

Most mi van akkor, ha 3 évig nem dolgoztam állandó melót?

Nem is ez a lényeg, de minek nekik az, hogy hol mennyi adót fizettek utánam? Vagy ilyenek... Ott a TB kiskönyvem. Minek nekik 3 évvel ezelőtti papír?

Nyilván beviszem. De ahhoz is mi köze az új munkahelynek pl. hg mennyit kerestem?

Mert azt értem, hogy a munkaügyi központnak kell egy állás keresési járadék megállapításához, hogy mennyi járulékot fizettek utánnam, de egy munkahelynek mi a francnak kell előző papír?

2023. okt. 9. 12:38
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Nekem a régi munkáltató elvesztette az OEP könyvet, az új maga intézte a pótlást.

Aztán ők is elvesztették és most nincs OEP könyvem -.-

2023. okt. 9. 16:08
 12/15 anonim ***** válasza:
51%
Nem kell.
2023. okt. 9. 17:05
 13/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2023. okt. 9. 19:12
 14/15 anonim ***** válasza:

OEP-kiskönyvet a munkáltató köteles biztosítani. Aki erre is sajnálja a pénzt és a dolgozóval veteti meg a nyomtatványboltban, az inkább húzza le a rolót.

Ha elveszett a kiskönyved, és szükség lenne a benne lévő adatokra (előzmény), akkor csak azok tudják azt pótolni, akik előzőleg beleírtak (munkáltatók).

Ha nincs, akkor elméletileg az aktuális munkáltató megkezd egy üres OEP-kiskönyv nyomtatványt.

Az új munkáltatónak gyakorlatilag nem kellenek az előzmény iratok. Azt kell tudni igazolni, hogy nincs munkabérből kötelező letiltásod. Ha ezt nem tudod igazolni, akkor bőven elégnek kell lennie, hogy írásban erről nyilatkozol, mert onnantól kezdve a felelősség nem a munkáltató vállát nyomja.

Ha az OEP(Tb.) kiskönyvet nem adod le, akkor egy táppéz ellátás esetén érhet miatta hátrány. Abból olvassák ki a táppénz ellátáshoz szükséges előzményeket (mennyi biztosítási időd van, hány %-os táppénzre vagy ez által jogosult stb.). Egy idő után már ennek sincs jelentősége. Ha például a munkába állást követő 3. évben betegszel le, akkor az előzmények már lényegtelenek.

2023. okt. 9. 20:26
 15/15 anonim ***** válasza:
#14 Köszönet!
2023. okt. 9. 20:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!