Igaz, hogy a junior programozóknak már nincs könnyű dolguk jó munkát találni?
"A "teljesen" szó ismeretlen számodra?"
A "totál" szó régen meghonosodott, de a "headcount" soha nem fog.
Amúgy gyakornoki szinten is nagyon felhigult a színvonal. Beírnak minden kulcsszót a CV-be, hogy interjúra meghívják, de amikor számonkérik, hogy 1-2 dolgot csináljon már és akkor kiderül, hogy mennyire nem megy, pedig itt még nem is valami nagyon komoly dolgot kérünk, hanem hogy ha állítása szerint használta a git-et, akkro mutasson pár dolgot.
Volt, aki a saját háziját nem tudta kérésre módosítani.
Az AI-jal ez gondolom rosszabb lesz. Mindenki majd az egyetemen is ezzel ír majd házikat. Őket kiengedni munkaerőpiacra kicsit érdekes lesz.
#3, #4. Akkor ha rendeződnek a világgazdasági események, javulnak a kilátások, akkor várhatóan ismét a kapkodni fognak minden valamennyire is épkézláb junior fejlesztő után, mint 2020 előtt? És akkor ismét kevesebb lesz a jelentkező, mint a nyitott pozi?
Mindenki a multikról beszél, de engem az is érdekelne, hogy a mi a helyzet kkv esetleg állami szektorban. Egy tapasztalat nélküli junior könnyen talál ilyen cégeknél munkát, vagy náluk is nehéz? (Tekintve, hogy mondjuk 20-30%-al kevesebbel is beérik, mint egy multinál)
Nem vagyok IT-s, csupán érdekel a piac. Köszönök minden eddigi választ!
1. Mindenki azt spameli az országban, hogy legyél diplomás, holott szakmunkásokból jóval nagyobb a hiány.
2. A bootcampek gomba módon szaporodnak és nagy ütemben termelik ki 3-6 hónapos képzésekkel az 'informatikusokat'
3. Egyre kevesebb pályakezdő/junior kell majd a cégeknek, vannak olyan taskok amiket már mesterséges intelligenciával csinálnak, tehát minek vegyenek fel egy juniort, ha az MI is meg tudjka csinálni.
Állami helyekre nem igazán akarnak menni az emberek dolgozni, ennek több oka is van.
1. Kevesebbet fizetnek. Ez kicsit általánosítás, én dolgoztam állami cégnél 1 millás nettó feletti összegért.
2. Szóbeszédek miatt előre elkönyvelik, hogy állami helyeken szar dolgozni, meg hogy megvetik a munkáltatók, nehezebben lehet váltani. Ez is ku rva nagy általánosítás, én állami cégtől könnyedén váltottam versenyszférába, le se szarták a munkáltatók.
"Sokkal több a pályakezdő/junior a piacon, tehát a cégek megengedhetik maguknak, hogy válogathassanak"
Amire én utaltam az pont nem ez, hanem hogy nincs aki megfelel. Tök mindegy, hogy 10 vagy 100 jelentkező van, ha interjún kiderül, hogy amire keresnek embert, azt nem tudja, illetve amit a CV-be írt, ahhoz nem ért és ez itt a legnagyobb baj.
"ha rendeződnek a világgazdasági események, javulnak a kilátások, akkor várhatóan ismét a kapkodni fognak minden valamennyire is épkézláb junior fejlesztő után, mint 2020 előtt?"
Utánpótlást kell képezni és ilyen szempontból annyi juniort akarnak majd, amennyi senior kell nekik.
"És akkor ismét kevesebb lesz a jelentkező, mint a nyitott pozi?"
Ezt nehéz megmondani, hogy milyen növekedésük lesz ha nem lesz válság. Attól fog függni az egész.
"Mindenki a multikról beszél, de engem az is érdekelne, hogy a mi a helyzet kkv esetleg állami szektorban. Egy tapasztalat nélküli junior könnyen talál ilyen cégeknél munkát, vagy náluk is nehéz? "
Az államról beszélni felesleges, mert mesterségesen van fenntartva, de igen, az én tapasztalataim azok, hogy az állami cégek esetében kisebb a szűrés és könnyebben felvesznek, viszont cserébe a minőség is olyan ott, ezért nem is szoktam ajánlani, mivel ott csak rossz dolgokat tanul el az ember.
A kkv vegyes. Van, ahol nyugati standard-eket követnek, van, ahol magyart és gányolnak.
"tehát minek vegyenek fel egy juniort, ha az MI is meg tudjka csinálni."
Ha kell utánpótlás, akkor a multik mindenképp felfognak venni elég juniort, akkor is AI-val meg lehet csinálni a taszkot, hogy maguknak kiképezzék a szükséges senior réteget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!