Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogyan fogadjam el, hogy...

Hogyan fogadjam el, hogy sosem fogok bejutni olyan cégekhez, ahol nagyon szívesen dolgoznék?

Figyelt kérdés

Nem ilyen Google vagy Apple féle nagy tech cégekről van szó, nem is olyan területen dolgozom, hanem jogi területen.

Van kb. 10 olyan cég (nagy ügyvédi irodák, pénzügyi multik/bankok, Big4-ok) ahová nagyon szeretnék bekerülni, mint jogász (vagy akár adótanácsadó) de hiába próbálkozom, mondhatom már évek óta, semmi esély nem mutatkozik már, hogy felvegyenek, hiába spamelem őket folyamatosan, jelentkezek ha van hirdetés, emailt írok, Linkedin-en irok a hr-eseknek. Nagy ritkán összejön egy interjú, de ajánlat sosem.

Persze közben próbálom fejleszteni magam, második idegen nyelvet tanulok, hamarosan jogi szakvizsga, utána szeretnék egy LL.M.-et is elvégezni bank vagy adójog területen, de sajnos a lényeg, a releváns tapasztalat elismert nagyobb cégeknél, az hiányzik. Egy kis cégnél vagyok már lassan 2 éve és nem érzem a fejlődést egyáltalán.

Elvégeztem időközben egy közgazdász mesterképzést is, ott magamra tudtam szedni pár hasznos tudást (főleg számvitel és vállalati pénzügy terén), de nagy extra speciális tudást az sem adott, ezt a munkáltatók érdektelensége is bizonyítja, de ezzel tisztában is voltam, nem egy alk. közgázra mentem, de a két területet (jog és pénzügy) szeretném kombinalni valahogy.

A lényeg, hogy nagyon elúszni látszik ez a terv és ezt elég nehéz lélekben megemészteni.

(Tudom, hogy van, akinek 2 perc bejutni ilyen helyekre, de nem tartozom közéjük)

2023. okt. 6. 20:09
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
#10 Igen, sajnos ezeknek a nagy irodáknak van árnyoldaluk, ahogy te is írtad: "mert ha innen el is kell menniük, akkor nagyon hamar kapnak más helyen melót, mert aki ilyen nagy nevű cégtől jön...". A kis cégeknél lehet emberibb dolgozni, de onnan nehezebb váltani jobb helyre.
2023. okt. 8. 12:57
 12/19 anonim ***** válasza:
71%

"hiába spamelem őket folyamatosan" - talán ez a baj, meg úgy általában hogy csak írásban próbálkozol. Nekem egy M.o. viszonylatban nagyobb (bár nem top 10) ügyvédi irodába jött úgy össze állásajánlat, hogy személyesen beszéltem az iroda vezetőjével egy karriernapon, és mint az őrült győzködtem hogy adjanak egy esélyt. Lehet hogy személyesebb úton nagyobb sikered lenne neked is.

Amúgy a nagy irodák munkatársai elég jó megjelenésűek (öltözék, ápoltság). Megfelelő a kinézeted egy menőbb helyhez?

Az nyilvánvaló, hogy szinte minden munkáltató a tapasztalatot nézi, de ehhez még érdemes hozzátenni, hogy ha meglátják az önéletrajzban hogy tapasztalat nincs, ellenben többféle végzettség van, az a munkáltatók számára a legrosszabb kombó, mert számolniuk kell azzal hogy nagy fizetési igényed van, vagy ha jelentkezésnél még nem, akkor majd később az lesz, és könnyebben is váltasz máshova (miközben ugye gyakorlati tudásod kevés van). Szóval csak óvatosan a mindenféle végzettségek gyűjtésével.

2023. okt. 8. 20:39
 13/19 anonim ***** válasza:
22%

A többféle végzettséggel azért ésszel kell kell bánni, kérdező!

Ha a munkaköröd nem indokolja, akkor inkább ne mondd meg mindegyiket, mert hátrány is lehet.... Túlképzettség.

Ha nincs még jelentkezéskor komoly fizetési igényed, akkor majd később lesz.... nem azért tanul valaki és szerez többféle végzettséget, hogy később ne profitáljon belőle......ezt azért ők is tudják.

Fontos a megjelenés, ügyvédeknél különösen!

Nem azt mondom, hogy most kezdj el gyűjteni azonnal a félmilliós öltönyre, de az látszódjon rajtad, hogy igényes vagy az öltözködésedben.... ez nem feltétlenül jelenti a drága öltönyt.

Érdemes lenne kideríteni, hogy az általad megcélzott irodák, cégek vezetői hol ebédelnek, vagy hova járnak sportolni.

(nekem úgy lett munkám, hogy a közbeszerzésekért felelős államtitkár asszonnyal ugyanannak a vívóklubbnak voltunk a vívói (erre is jó a facebook, mert ott láttam képeket, így kiderítettem hova jár vívni és beíratkoztam)...néhányszor hagytam, hogy győzzön a páston, amikor összekerültünk.. néhány ilyen "győzelem" után már kereste is a társaságomat... pár héttel később, mikor megtudta egy alkalmommal, hogy közbeszerzéssel foglalkozó jogászként nincs munkám, 2 nap múlva már kerestek is a miinisztériumból... egy hét múlva már dolgoztam is...).

Na hát ennyit a munkakeresésről... meg az internetes álláskeresésekről...

Persze van, akinek nics más lehetősége, de ez így, egy halálraítélt vállakozás.

2023. okt. 8. 20:58
 14/19 A kérdező kommentje:

Ha egy végzettségem lenne, akkor is ugyanúgy átnéznének rajtam, meg amúgy sem arról van szó, hogy orvos-mérnök-jogász-szakács lennék. A közgáz mestert egyfajta kiegészítesnek szántam a jog mellé, nem csak a jobb elhelyezkedési esélyek miatt, hanem mert érdekelt a pénzügyi terület, szerettem volna melyebben belelátni és tudom, hogy joggal nehéz érvényesülni, így nem árt ha egy B opció is. Persze ettől még a jog a fő irány, de azért az a 3 év közgáz alapszak mégiscsak kimaradt. Sok jogásznak van második végzettsége, ebben szerintem semmi "túlképzettség" nincs, sőt már kezd olyanná válni, mint az angoltudás.

A megjelenés elég szubjektív, nyilván egy állásinterjúra kiöltözik az ember, de huszonévesen nem mozgok olyan körökben, hogy pl egy Big4 parnerével vacsizgassak és promózzam magam, ez eléggé cringe és erőltetett szituáció lenne.

2023. okt. 8. 21:41
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Na erre pl rá lehet mozdulni:

[link]

2023. okt. 12. 01:24
 16/19 A kérdező kommentje:
Megyek legal festre (tok jo lesz hallgatni a sok sikeres multis jogaszt akiknek sikerult bejutni ilyen helyekre)
2023. okt. 14. 00:48
 17/19 anonim ***** válasza:
100%
A kérdéshez megadott kulcsszavakból meg a 16-os hozzászólásodból is úgy tűnik nekem, hogy nagyon csalódott vagy, de ennek semmiképp se adjál hangot ott a legalfesten, pláne ha találkozol azokkal a bizonyos multisokkal. Mondd hogy téged is nagyon érdekel a dolog, legyél amennyire csak lehet vidám, nyitott, akkor még talán lesz is esélyed valamire. De ha találkozol ott valakivel és elkezded neki ecsetelni hogy húde rossz hogy te sehova se jutsz be, akkor azzal saját magadnak teszel keresztbe.
2023. okt. 15. 15:13
 18/19 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ne ez legyen a mérvadó. Vannak olyan cégek ahol jóval nagyobb fizetést adnak, mint a BIG4. Tökmind1 mi a neve a cégnek, ameddig normálisan megfizetnek és normálisak a munkakörülmények és persze tudsz fejlődni mellette. Tudom miről beszélek, testvérem Big4-nál dolgozik én meg egy kis cégnél, kb. ugyanolya poziban vagyunk. Neki van egy pszichopata főnöke aki miatt folyamatosan stresszel, nekem meg normálisa van, ráadásul többet is keresek nála.
2023. okt. 20. 19:12
 19/19 anonim ***** válasza:
Ilyen helyeken max azért éri meg dolgozni, h beleírd az önéletrajzodba.
febr. 6. 10:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!