Hogyan lehet, hogy a szakmunkások fizetése megháromszorozódott, megnégyszereződött?
Amikor még én voltam tini, akkor a szüleim is így fenyegettek tanulj, mert ha nem leszel mérnök hónap végén nem eszel, ez volt a fenyegetés. Nettó 80-120 nettókat kerestek 2015 környékén felénk a szakmunkások. Tök természetes volt, hogy aki szalagmunkás az nettó 60-70 ezreket kap ,és hónap végén már nem tudja miből veszi a kenyeret.
Ma szinte szalagon is a 250 nettókat megkapják, szakmunkások a nettó 3-400 ezreket.
Mit sírsz lettél volna mérnök, ehetnél a hónap végén mondták akkoriban.
Amikor én tini voltam 10 évvel ezelőtt, egy targoncás nettó 80-100at keres, ma simán 300 nettót. Szó szerint mondták felénk, kétkezi munkások ne panaszkodjanak legyenek mérnökök, így ehetnek a hó végén.
Nagyon durva volt, most meg mindenhol emberhiány pedig simán 250 nettókat meg lehet keresni 8 osztállyal.
“ Amikor én tini voltam 10 évvel ezelőtt, egy targoncás nettó 80-100at keres, ma simán 300 nettót.”
“ pedig simán 250 nettókat meg lehet keresni 8 osztállyal.”
És? Sajnos ezek ma már nem valami acélos fizetések. Normális mérnöki diplomával meg tapasztalattal még most is jól lehet keresni
Az ország és a világ el van árasztva mérnökökkel, ceruzatolókkal.
A szakmunkásokra van kereslet meg igény. Minden egyes országban többet keres pl. egy víz és csôszerelô, mint egy irodai kukac. A szakmunkàsok azok akik termelnek. Rég lejárt már az a lemez, hogy fiam mérnöknek tanulj. Nem volt más, mint presztizs kérdés. Szûlô szégyelte, hogy az arany fia targoncás. Most ki never utoljára?
300-400 netto szerintem messze van a jo fizetestol. Mikor utoljara Magyaroszágon dolgoztam akkor netto 140 korul vittem haza szakmunkaskent. Azota keves idot toltottem otthon viszont hallottam hogy milyen fizetek vannak, pl 200 korul keresnek a szakmunkasok. Csodalkoztam is mert annak idejen en nagyon orultem volna 200nak, viszont nagyon tavol alltam attol a fizetestol. Most elvileg 1700-at tudnek keresni orankent.
Most legutobbi latogatasomkor kicsit vasarolhattam is es azt vettem eszre hogy alig olcsobb itt mint kint, viszont 3x annyit keresek mint amennyit itt ajanlananak.
A ruhazat ugyan annyiba kerul, elektronikai eszkozok szinten, benzin dragabb, hasznalt autok legalabb annyiba kerul otthon is.
Egyedul a lakhatas es a szolgaltatasok amik lenyegesen olcsobbak Magyarorszagon. Ha a hazam ki lesz fizetve akkor siman megelek kint a a fizetesembol mert szolgaltasokra keveset koltok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!