Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Nem megy a programozás?

Nem megy a programozás?

Figyelt kérdés
Üdv! Lassan (inkább nagyon gyorsan sajnos) 30 éves leszek. Bő fél éve vagyok webfejlesztő egy közepes külföldi multinál. Juniorként kerültem oda, most is annak tartom magam. Alapvetően szerintem a fizum tükrözi a tudásom (kicsit kevesebb mint nettó 450), de elég letört vagyok mostanában...Lehet csak azért, mert a Dunning-Krüger görbe alján vagyok, de iszonyat hülyének érzem magam, és a főnököm is látom, hogy néha azért csóválja a fejét (megvan a maga stílusa mondjuk, lehet, hogy ez nem személyem ellen irányul). Tekintve, hogy nem örököltem se lakást, se házat, bár nem egyedül lakok, de az albiba beleölt pénz/edzés/egyéb kiadások végén alig marad valami pénzem, esélyt se látok saját lakás kezdőrészlet összespórolására sem. Kaptam lehetőséget munkára, ami gyakorlatilag fuvarozás (főleg külföldre), és a fizetés alulról karcolja a nettó 1 misit (benyát, költségeket a cég állja), csak félek, hogy még ennyi magánéletem sem lenne ott, mint itt, meg hát akkor menne a kukába az eddigi tudásom/diplomán. Más is küzd/küzdött hasonló dilemmákkal? Nálam tapasztaltabbak mit tudnak javasolni? Innen már csak feljebb van, és ha tanulok, ennél sokkal jobb lesz, vagy sz*rni rá, éljek a mának? (Igen tudom, ez nem épp programozás-specifikus kérdés, és az "itthon mindenszar"/"mennyéki külföldre"-álláspontokat is ismerem már, utóbbit is fontolóra vettem, csak hiányoznának a barátok/családom maradék tagja)

2023. szept. 4. 18:26
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
56%

"A legtöbb programozó agyhalott, szakbarbár, korlátozott kitekintéssel a világra, szociális készség a nullához konvergál."

Lol. Ha egyetlen pont is igaz lenne az állításodból, akkor nem lennének programozók, mert kb mindenhonnan kirúgnák őket. :)

Már nem a 80-as éveket írjuk. Az egyik legszociálisabb munkáról beszélünk.

2023. szept. 5. 11:58
 12/16 anonim ***** válasza:
50%

Valótlan állítás. A munkájukat valóban elvégzik, az eredmény előáll, az automatizált folyamatok működnek. Miért rúgnák ki őket ?

Ettől még emberként "agyhalottak, szakbarbárok, korlátozott kitekintéssel a világra, szociális készség a nullához konvergál." Jellemzően. Tisztelet a kivételnek.

2023. szept. 5. 12:10
 13/16 anonim ***** válasza:

Lehet engem vesznek körbe folyton normális emberek de nekem nem ez a tapasztalatom. Vannak fura emberek persze, de hol nincsenek?

Nekem az a tapasztalatom hogy a legtöbb helyen jó hangulatban telik a munka, viccelődünk egymással, elmegyünk néha közösen eseményekre, mint koncertek vagy társasos esték és napközben dolgozunk.

Még azt is mondanám hogy a legtöbb munkatársam inkább extrovertált mint introvertált.

Szerintem nem kéne rossz személyes tapasztalat miatt egy egész munkakört lehúzni. Plusz sokszor érdemes elgondolkodni ha mindig mással van gondod, hogy esetleg te vagy a probléma :)

2023. szept. 5. 12:31
 14/16 anonim ***** válasza:
76%

"Valótlan állítás. A munkájukat valóban elvégzik, az eredmény előáll, az automatizált folyamatok működnek. Miért rúgnák ki őket ?"

Az állításod ilyen jelzőket tartalmazott: "agyhalott"

Ha tényleg agyhalott, akkor nem tudja elvégezni a munkáját.

Vagy esetleg ilyet: "szociális készség a nullához konvergál"

Ami szintén azt jelentené, hogy nem igazán tudna dolgozni, mivel a munkaidejének kb. 20-30% minimum meeting-eken töltött idő, ahol aktívan együtt kell működnie másokkal.

"Ettől még emberként "

A kijelentésed nem "emberként" kijelentés, mivel a szociális képesség is kell ma már egy programozónak.

"Jellemzően. Tisztelet a kivételnek."

Pont egy olyan mondatot mondtál, ami a kivételre jellemző.

Mégegyszer, jelenleg az egyik legszociálisabb munkáról van szó, ahol nagyon fontos a megfelelő kommunikáció képesség.

Parancsolj, itt a kommunikáció top 1 soft skill fejlesztőknek:

[link]

De végtelen hasonló cikk van, mivel sok szempontból ezek a soft skill-ek már fontosabbak, mitn a hard skill-ek egy fejlesztőnek.

2023. szept. 5. 12:59
 15/16 A kérdező kommentje:
Huh, kaptam válaszokat bőven, köszi mindet! Mielőtt ide kerültem, gyakorolgattam már (diplomamunkámhoz lefejlesztettem egy frontend térképet, volt egy fél éves java kurzusom (ott az OOP alapokkal ismerkedtem meg inkább, a webes részt alig fogtam fel), besegítettem ismerősnek egy területgazdálkodási app-ban (frontend kb 75%-át én csináltam), illetve tavaly év végén egy full-stack webes térképi appot kellett csinálnom (postgres+node+express+angular). Most fél éve itt tolom, az egyik projektnek én lettem pár hónapja a felelőse (ez nyilván csak névleges, egyedül nagy döntést még nem hozhatok). Írta valaki, hogy "ha csak a pénz a fontos..."; 2015-ben Németo.-ban dolgoztam, netto 550e ft-ért (ami akkor rohadt sok volt, főleg, hogy lakhatást állták), fizikai munka. Kerek 1 hónapig bírtam, úgy gyűlöltem. Szóval a pénz se minden. Jelenleg, ha sikerélményem van, imádom, amit csinálok. Csak sajnos nagyobb távlatokban nem vagyok ilyen optimista néha =\
2023. szept. 5. 20:32
 16/16 A kérdező kommentje:
Közben eltelt 1 év, változtak a dolgok. Azóta váltottam egy multihoz, jelenleg nettó 600 fölött keresek kicsit. A jelenlegi főnököm, meg legjobb haverom szerint is (aki expert) már medior szinten vagyok, amit bóknak veszek. Sikerült összeraknom 2 hónap alatt a 0-ról egy monorepo-t, 4 app-al, meg kismillió library-vel, és hálisten biztos a pozícióm ott, mert senki más nem ért ehhez, illetve a devops (azure) alapokat is meg kellett tanulnom (illetve a főnök mondta, hogyha csak a pénz miatt váltanék, egyből szóljak neki :D). Más kérdés, hogy, bár a mostani fizum talán nem mondható rossznak a tudásom tükrében, de az infláció miatt kevesebb a reálbérem, mint tavaly a nettó 450el volt. Többször felmerült már bennem, hogy át kéne nézni Ausztriába, Bécsen kívül bárhova (más ország nem vonz annyira), csak oda meg a német is kéne, ami nekem nagyon alap csak.
2024. aug. 6. 17:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!