Miért mennek ennyien egyetemre, amikor egy egyszerű építőipari szaki jóval többet keres?
Már a mérnöki fizetés sincs sehol a szaki fizetéshez. Már alkalmazottként is napi 40-50 ezret keresnek Pesten a szakik. Vállakozásban napi 80-100 ezer a burkoló, festő, kőműves hármas. A viz-gáz szerelő megtöbb. Most építkeztünk így tudom. Számla nélkül mindegyik.
Nem értem miért nem telített ezek a szakmák. Inkább elmennek egyetemre és soha nem fognak ennyit keresni. És ott a sok gyári munkás is. Ők még szarabbul keresnek, mint a diplomások.
M
9# aztán csodálkozol ha jön egy betegséged azt elvisz a rák.
Ezeknek meg olyan immunrendszerük van meg olyan ellenállóak hogy te régen a temetőben leszel kis fostos tápos, míg ezek vígan élik még a mozgalmas életüket.
"#7 Télen is van bőven munka. Burkoló-villanyszerelő ismerősöm februarig tele van munkával. Akkor a rokonod szerencsés. Pint az építőmérnökök az egyik legkevésbé fizetett mérnökök. Senki nem ad számlát csak ha muszáj." - Jóval kevesebb télen a meló, villanyszerelőnél kevésbé évszak függő az igaz, de a burkolót általában nem télen hívják vagy a kőművest házat építeni. De akkor ezek szerint az ismerősöd szerencsés...
Nem csak akkor mennek 40-50 évesen tönkre ha alkoholisták, kemény fizikai melót végeznek, sok ember teste nem bírja ezt 20-30 éven keresztül.
Gazdasági területen dolgozok, adótanácsadókat azért nem kell sajnálni, senior szinten megkapják a 1,5-2 millát alkalmazottként is. Ügyvédek hasonlók, magánvállalkozókkal dolgoztam együtt, nem szívbajosak tízezreket elkérni akár olyan fél órás melókért is amit álmukban is megcsinálnak. Összetettebb témák esetén meg repülnek a százezrek.
De nyilván neked kialakult egy vélemény az ismerőseid miatt, nekem meg egy teljesen másfajta. Én azt tapasztaltam hogy sokak tönkremennek ezekben a melókban, hiába van aztán ott a családi ház ha 40-50 évesen meg mindenük fáj, folyamatosan orvoshoz járnak. Sok szaki van a családban, nem megy mindenkinek olyan marha jól, volt akinek be is csődölt a vállalkozása mert ahogy nem való mindenkinek fizikai meló nem is mindenki alkalmas vállalkozni.
Pont ahogy a diploma se garancia a több milliós fizetésre a szakiknál se az van hogy mindegyik szarrá keresi magát, alkalmazottként meg aztán főleg. Ha szerinted ez olyan munka amivel csak jól lehet járni akkor hajrá, csináld, azért elég valid okok voltak felsorolva ki miért nem csinálná ezt. Ami talán eddig nem volt hogy nőként engem valószínűleg kevésbé is vennének komolyan ha beállnék kőművesnek, eléggé férfi orientált szakmák ezek.
#12 ő előbb lesz bőrrákos a a folyamatos leégéstől meg a magas UV sugárzástól, mint én.
#11 főállásból kényelmesen megvan az átlag nettó 500e, vállalkozásomból jön még 150-200e.
#10 Kérdező most még van munkájuk, de ha van kicsi előrelátásod akkor észreveheted hogy a munka nem egyszerre tűnik el. Nézd meg mi lesz 1 év múlva mikor lejárnak a szerződések.
Másrészt ,,aki ennyit keres annak nem kell hitel".
Egy átlag építőipari dolgozó, főleg ha alkalmazott nem visz haza milliókat, sőt még vállalkozóként is kell pár munkásodnak lenni ahhoz hogy milliókat vigyél haza. Plusz sokszor ebből az összegből lejön az eszközöknek az ára. Villanyszerelőknél pedig a képzések sem olcsók.
Arról nem beszélve hogy az új lakások 60 millió körül kezdődnek BPn. Még ha 1-1.5 millát viszel haza akkor is közel 10 év mire meg tudod venni magadnak, feltéve hogy nem cseszed el a pénzt.
#15 max álmukban. kapják meg. Magán ügyvédnek is elég jónak kell lenni, hogy meglegyen a havi 1,5 millió, mert már annyian vannak. Redditen is nem egy ügyvédet láttam már panaszkodni, illetve valamiért az összes ügyvéd ismerősöm alkalmazott. A legjobban kereső diplomások az orvosok után az IT-sek. Ők sem nagyon kapnak még bruttóban sem 2 milliót. Külföldre dolgozva szoktak 3 millió körül kapni bruttóban.
#16 Hidd el nagyon szép barátnőjük van, nem kellene nekik ilyen mint te.
"#15 max álmukban. kapják meg. Magán ügyvédnek is elég jónak kell lenni, hogy meglegyen a havi 1,5 millió, mert már annyian vannak." - Ez van pedig a szerződésükben úgyhogy meg kell hogy kapják, egyelőre nem verték ránk az ajtót hogy nem utaltunk eleget. Nyilván jónak kell lenniük, mint ahogy a szakembernek is mert aki béna és híre megy azt nem fogják 100 ezres napi bérrel foglalkoztatni. De amúgy tényleg érdekel hogy te mit is dolgozol? Nem úgy tűnt eddig hogy szaki lennél mert saját tapasztalatot nem írtál,pl hogy mennyire tele lennél lóvéval mint burkoló mondjuk.
"A legjobban kereső diplomások az orvosok után az IT-sek. Ők sem nagyon kapnak még bruttóban sem 2 milliót. Külföldre dolgozva szoktak 3 millió körül kapni bruttóban." - Nem nagyon mozgok ilyen körökben, egy medior programozót ismerek, azt tudom hogy millió feletti a fizuja de hogy most 1,1 vagy 1,9 azt passzolom, de majd lehet hogy egyszer eljut szegény is egy kőműves fizetési szintjére pár év múlva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!