10 év után ugyanannál a BP-i multinál, nagyjából ugyanabban a pozícióban hány % fizetésemelés számít normálisnak? 10 évvel ezelőtti fizetésemet szeretném a maihoz viszonyítani. Hogy érdemes ezt kiszámolni? Van-e értelme ilyenen agyalni? Köszi.
Én inflációval szoroznám föl. Nyílván még így is lehet alacsonyabb a ma reálisnál, de egy jó alap. Nekem az 5 évvel ezelőtti teljesen reálisnak tűnik.
A mostaniakhoz azért nem érdemes hasonlítani, mert sok esetben volt átrendeződés. Épp a héten, itt olvastam, hogy a 8 évvel ezelőtti munkakörömért nominálisan (!) ugyanannyit kínálnak, azaz 260 körül, amennyit akkor kaptunk. Ez kirívó, és lehetnek ellenpéldák is, persze.
Szerintem nincs 1 szám ami minden munkakörre igaz lesz.
Infláció jókezdőpont lehet, de vannak szakmák amik kb inflációt ütötték meg, és vannak olyanok is mint programozó aminek a fizetésemelkedése jóval infláció felett volt.
-Kérdezd meg, hogy a most belépő kollégák, veled hasonló tapasztalattal és munkakörben mennyit kapnak.
-Menj el pár interjúra és hamar megtudod a mostani értékedet.
Ha csak a mostani inflációt nézzük, akkor ha tavaly ilyenkor felvettek volna X bérért, ha most vennének fel, akkor kb X * 1.23 = Y lenne a mostani béred. Ha megnézed mondjuk a Hays fizetéseket és összehasonlítod a tavalyi fizetésekkel, akkor látod ezt a 23% emelkedést.
Most gondolj bele, hogy 10 év alatt mennyire durván fel kellett volna menni a bérednek. Lehet időnként megtoldották pár százezerrel, de az is max inflációt követte vagy azt sem.
Nem értemes 10 évet lehúzni 1 helyen.
7# Nem. Tapasztalat produktívabbá tesz, tehát lehet dupla olyan gyorsan dolgozik, mint amikor felvették.
Szóval ha ugyanazt is csinálja, az inflációt meghaladja szerintem a bérének a növekedése.
9# Pl.: Könyvelő?
Hiába csinálja ugyanazt, 10 év tapasztalattal már mindent szabályt fejből fúj és ontja magából a munkát.
Abban az esetben lenne igazad, ha egy olyan egyszerű irodai munkáról van szó, amit 1 hónap után szinte max produktivitáson lehetne csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!