Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A munkáltató , mennyit dolgozt...

A munkáltató , mennyit dolgoztathat a munkavállalóval ?

Figyelt kérdés

Én mezőgazdaságban dolgozok és tavasztól - télig gyakorlatilag alig , vagy nincs is magánéletem a munkám miatt .

Ez pontosan azt jelenti , hogy amikor kimegyünk a földekre dolgozni , akkor a napi 12 - 14 óra az ami általános , de van mikor 16 órát is dolgoznunk kell a hétvége mind két napját is bele értve + akár az ünnep napokon is .

Hála égnek , néha esett az eső , ahogyan tegnap is , ezért tudok most jelenleg itt írni .

Ha nem esett volna az eső , akkor a jelenlegi hétvégével együtt , ez lenne folyamatban a 12 . hétvégém szünet nélkül .

Csak megjegyzés képen : Olyannyira fáradt voltam már , hogy egyszerűen " halúcináltam , elaludtam egy - egy pillanatra menet közben .

De mivel nem ismerem a munka törvény könyvet , ezért gondoltam rá , hogy itt teszem fel a kérdésemet , hátha valaki fel tud világosítani ez ügyben , hogy mind ez , ebben a formában a mai rendszerünkben , rendben van e ?

#Sziszó 76 .
2023. júl. 22. 07:15
A kérdező szavazást indított:
Igen , a munkáltató ezt megteheti .
Nem tehetné meg a munkáltató .
Csak a munkavállaló bele eggyezésével tehetné meg a munkáltató .
9 szavazat
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Mi áll a szerződésedben? Mit írtál alá?
2023. júl. 22. 07:51
 2/7 anonim ***** válasza:

Mezőgazdasági munkáknál nem meglepő, hogy tavasztól őszig hajtás van. Ezért cserébe a téli időszakban szinte nincs semmi munka.

Vetési/permetezési/betakarítási időszakban nem lehet azt mondani, hogy "majd holnap".

Ha te ezt nem bírod, akkor válts munkahelyet.

2023. júl. 22. 09:19
 3/7 A kérdező kommentje:

Aláírattak velünk egy olyan munkaszerződést , hogy minden jellegű munkát el vállalunk , teljes munkaidőben .

A szerződés nem nekünk , dolgozóknak kedvez .

A második hozzászólónak pedig :

Én nagyon szerettem a mezőgazdasági munkát , szép munka volt , jó volt és kiegyensúlyozott .

Megértettem és elfogadtam , hogy ha vetni , permetezni , vagy betakarítani kell, azt minél előbb meg kell csinálni , utána kicsit lehet "lazítani .

A volt főnökeim 12 óránál többet nem dolgoztattak velünk , vasárnap délután 3-4 óráig mentünk max , de ha azt látta a főnök , hogy az emberek már nagyon fáradtak , akkor vasárnap nem dolgoztatott .

És így is mindig , mindennel végeztünk " időben .

Aztán vezetőváltások történtek , a volt vezetőket leváltották , fiatal vezetőkre .

Ezek azonnal létszám csökkentéseket eredményezett , így amikor elkezdődött a szezon , azóta is kevesen vagyunk .

Azóta nem számít , hogy ünnep , vagy hétvége van e , sem az hogy épen a max 12 órai munka helyett , 14 , vagy 16 órát dolgozunk e .

Az hogy bírom e , vagy nem ? - nos szerintem ezt nagyon sokan nem tűrnék el azok közül , akik megtehetnék hogy változtatnak és a munkán kívül van némi élet céljuk is .

A kollégáimon is érezhető s látható , hogy már - már a tűrés határon vannak . 12 hét folyamatos munka eddig ! - kevesen tudják átérezni hogy ez milyen a valóságban , ebben biztos vagyok .

Ha azt kérdezem , miért aratunk hétvégén is , ha már csak egy napnyi aratás van vissza és folyamat jó időt jósolnak a meteorológusok ?

Akkor mindig az a válasz , hogy mert ilyen a mezőgazdaság .

Én meg azt mondom , hogy egy frászt ilyen a mezőgazdaság , ez már csak egy , egy fajta " mániákus hozzáállás , hogy majd én megmutatom hogy milyen vezető vagyok - stb .

De ezt nem is akarom tovább ragozni , csupán hiányzik ebből az egészből , az "( emberség ) !!!

2023. júl. 22. 15:29
 4/7 anonim ***** válasza:

Napi 16 óra? Tessék????

Tehetsz panaszt a kormányhivatalokban található Foglalkoztatás-felügyeleti hatóságnál.

Nálunk volt olyan, hogy jártak kint a munkaterületen az ellenőrök, nem is tudtuk, hogy több napja megfigyelnek bennünket és fényképeket is készítettek. Hétvégén is jártak kint. Aztán bérszámfejtés körül ellepték a cég irodáját. Valószínűleg valamelyik dolgozó felnyomta a céget hasonló okok miatt (egyébként valóban így volt, mert közölték, hogy bejelentés alapján jöttek), mert a munkaidőket ellenőrizték le mindegyik dolgozónál. Találtak szabálytalanságokat. Elsőre csak figyelmeztetést kapott a cég, hogy tartsa be a munkaidőkre vonatkozó szabályokat, mert legközelebb már bírság lesz belőle.

Egyébként sose tudtuk meg, hogy ki volt az, aki felnyomta a céget.

2023. júl. 23. 04:15
 5/7 A kérdező kommentje:

4/ - Nagyon köszönöm az ötletet , könnyen elképzelhető hogy én is fogok élni a lehetőséggel .

Bár az az igazság , ha bennünket dolgozókat megkérdeznének , hogy mikor s mennyit dolgozunk stb , minimum a társaság fele a vezetők felé húzna , mert féltik a munkahelyüket .

Meg aztán vannak olyanok is köztünk , akik háborognak hogy most már jó lenne egy napot pihenni , de másnap meg már azt mondják , hogy de jó lenne ha dolgozhatnának hétvégén is , mert azt duplán számolják el .

Én már többször ki jelentettem , hogy akármennyit is fizetnek , én nem szívesen dolgozok hétvégéken , max havonta 1-2 hétvége még azt mondanám hogy belefér ha nagyon indokolt a munka .

Voltak korábban kollégáim , akik oda mertek állni és nyilvános elmondták a véleményüket , náluk azonban az volt a baj , hogy mind ezt kiabálva tették , vagy is , ki kiáltották magukból .

Ezért őket egymás után , egyenként elbocsájtották rövid időn belül , a vezetők szerint mondván , hogy ők voltak a lázítók .

Én már érdeklődök más munka után , jelenleg építőiparba mehetnék havi 280 000 forintér , hétfőtől péntekig , napi 8 órában .

Igaz hogy itt a mezőgazdaságban 500 000 - 600 000 forintot viszek haza , de hát valamit , valamiért .

Jelenleg is várom a telefon hívást , hogy menni kell e , vagy sem , ha igen , akkor könnyen elképzelhető hogy ( vasárnap délben ) indulunk .

Persze majd télen , mindenért kárpótolva leszünk , akkor ugyanis ki lehet venni a maradék szabadságokat + 10 napot kiadnak a friss szabadságokból , ami lehet akár 1 - 1,5 hónap is összességében .

Ekkor be pótolhatjuk az el veszett évünket .

Hát nem !

2023. júl. 23. 07:59
 6/7 anonim ***** válasza:

"Bár az az igazság , ha bennünket dolgozókat megkérdeznének , hogy mikor s mennyit dolgozunk stb"

Nem kérdezik meg. Pontosan azért nem, amit te is jeleztél, "félnek", tartanak attól, hogy elveszítik a munkájukat. Éppen ezért járnak ki úgy, hogy nem is tudsz róla. Dokumentálják a tényeket. Azzal vitatkozni felesleges.

2023. júl. 24. 04:22
 7/7 A kérdező kommentje:

Mondjuk jobb is , ha nem vonják be a dolgozókat , így kimaradnak az esetlegesen , őket érintő kellemetlenségekből .

De az olyan munkáltatók viszont , amelyről én is írtam , megérdemelnék a súlyos bírságokat és az időszakos vizsgálatokat , ellenőrzéseket .

2023. júl. 25. 22:49

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!