Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mennyi a nyomdai előkészítő...

Mennyi a nyomdai előkészítő minimálbére/bérminimuma? Hogy lehet, hogy nem emelték a fizetést?

Figyelt kérdés

Nézegettem az ügyfélkapun a járulékadatokat. Tavaly, 2022-ben nyomdai előszítőként bejelentve kaptam br. 260 ezer forintot heti 40 órában.

Most 2023-ban továbbra is havi br. 260 ezret kapok. Ez hogy lehet? A nyomdai előkészítőnek a legkevesebb ami adni kell az nem a BÉRMINIMUM? Viszont azt meg 260 ezerről 294 ezerre emelték. Tehát a br. 260 ezres fizetés nem törvénytelen?

2023. júl. 2. 16:33
 1/10 47. ***** válasza:
28%
És most helyetted reklamáljunk?
2023. júl. 2. 17:15
 2/10 A kérdező kommentje:
Miért nem lepődöm meg, hogy egyből megjelenik a tipikus kommentelő, akinek nulla segítőkészség mellett csak a rosszindulatú cinizmusra futja? Ráadásul értelmezni sem bírja a felvetést, mert konkrétan KÉRDEZEM, hogy mi a törvényi előírás, hogy nem magasabb fizetés járna-e?
2023. júl. 2. 17:32
 3/10 47. ***** válasza:
100%
Honnan tudjuk, milyen végzettséged van? A minimálbérnél így többet kapsz.
2023. júl. 2. 18:02
 4/10 A kérdező kommentje:
Felsőfokú (informatikus diploma), de van ennek jelentősége? A kérdés az, hogy 260 ezer "bármilyen" nyomdai előkészítőnek nem törvénytelen-e. Hiszen, ha 294 ezernek kell lenni a MINIMUMNAK (már ha így van... ez a kérdés), akkor teljesen mindegy a képzettség, mert akkor egy érettségivel is törvénytelen, hogy 260-at adnak. Egyébként úgy tudom, hogy a munkaköröknek van egy FEOR besorolása ami szerint eldől, hogy meg kell-e adni az előírt garantált bérminimumot. Vagyis jelen esetben a minimum 294-et.
2023. júl. 2. 18:23
 5/10 47. ***** válasza:
100%
És, ha bárki azt írja ide, hogy igazad van, változik valami?
2023. júl. 2. 18:26
 6/10 A kérdező kommentje:
Sokadjára is mondom, nem tudom mi a vonatkozó törvényi előírás. Segítséget kértem, hogy ért-e hozzá valaki, mert ha igazam van, akkor nyilván annak megfelelően lépek. Miért olyan nehéz megérteni, hogy kérdést tettem fel. Ez a gyik.hu lényege, nem?
2023. júl. 2. 18:41
 7/10 47. ***** válasza:
74%

Értelek. Akkor mehetsz reklamálni, akár bíróságra is.

Garantált bérminimum 2023

A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben, teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében a megállapított garantált bérminimum havibér alkalmazása esetén bruttó 296 400 forint 2023. január 1-jétől.

2023. júl. 2. 18:59
 8/10 anonim ***** válasza:
Jelentsd fel a céget irány a bíróság!
2023. júl. 2. 19:09
 9/10 Justinianus ***** válasza:
100%

A garantált bérminimumra az jogosult, aki az alábbi két feltételnek együttesen megfelel:

1. a munkavállaló rendelkezzen középiskolai végzettséggel vagy középfokú szakképzettséggel, ÉS

2. az adott munkakör betöltése a középiskolai végzettség vagy középfokú szakképzettség meglétéhez legyen kötve.

Az elsőt már tudjuk, hogy megvan.

Azt viszont, hogy "nyomdai előkészítő" munkakör betöltéséhez középiskolai végzettség vagy középfokú szakképzettség szükséges-e, nem tudjuk.

Kérdés, hogy ki/mi határozza ezt meg.

A szükséges végzettséget meghatározhatja valamilyen jogszabály.

(Tartok tőle, hogy a nyomdai előkészítő nem tartozik ebbe a körbe.)

Vagy valamely munkaviszonyra vonatkozó további szabály is, például kollektív szerződés (ha van a cégnél, tartok tőle, hogy nincs).

Vagy maga a munkáltató is jogosult arra, hogy egy adott munkakör betöltését végzettséghez vagy szakképzettséghez kösse.

(És mondjuk csak középiskolai végzettséggel vesz fel valakit ebbe a munkakörbe.)

Úgyhogy először afelé nyomozz, hogy ebbe a körbe tartozik-e a munkaköröd vagy sem...

2023. júl. 2. 22:03
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha ehez a munkakörhöz középfokú végzettség van előírva, akkor nem adhatna ennyit. De gyanítom nincs előírva.
2023. júl. 3. 00:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!