Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ha betegségem van tanácsos...

Ha betegségem van tanácsos azt elmondani a munkahelyen?

Figyelt kérdés

Autizmussal élő vagyok. De ezt nem úgy kell elképzelni mint ahogy Esőemberben van vagy, hogy teljesen értelmi fogyatékos vagyok. Beszélek angolul jól és norvégul is egy kicsit. Egyetemet végeztem könyvtárszakon. Sajnos nem volt egyéb kiemelkedő képességem skillem. De abszolút életképes vagyok el tudom látni magamat. Ugyanakkor a munkakeresés során adódnak problémáim. Pl. hogy elmondjam-e az autizmust a munkahelyen vagy sem. Szüleim váltig állítják, hogy el kellene mondanom mert akkor megértőek lesznek az emberek, de én ennek pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Állásinterjún nem mondhatom el mert akkor nem vesznek fel mert azt gondolják ez beteg és semmire sem képes. Próbaidő alatt semmiképpen mert akkor meg kirúgnak valami mondva csinált indokra hivatkozva de valójában tudni fogom, hogy.....

Külföldön lehet más a helyzet de itthon semmennyire nem toleránsak. Pl. egy multi cégnél vettek fel egy értelmi fogyatékos embert, egy ilyen program keretében ahol az ilyeneket foglalkoztatták és kigúnyolták, röhögtek rajta a háta mögött, be sem tanították nem foglalkoztak vele. Csak teher volt a vezetőknek kollégáknak.Szóval hiába van próbálkozás a kormány részéről ,hogy a sérült megváltozott munkaképességű embereket beintegrálják semmit nem ér ha a társadalom egy intoleráns g**ci.

S, igen vannak korlátaim: lassabb vagyok, többször kell elmagyarázni nekem dolgokat, néha kicsit merev is vagyok viselkedésben. Meg nehéz is erről beszéljek. Nagy teher tétel ez az életemben.

Ja és ha ez nem lenne elég diszkalkuliás is vagyok ami nem azt jelenti, hogy nem tudok számolni hanem azt, hogy például gyököt vonni és osztani meg ilyeneket nem tudok. De összeadni-kivonni, és szorozni osztani tudok. Csak mondjuk például az excel az nehezen megy. Szerintetek van esély arra, hogy tudni fogok dolgozni akár itthon vagy máshol a világban? Bár én inkább külföldön tervezem a jövőmet. (Amúgy sok helyen dolgoztam ebből csak egy volt nagyon jó hely de az csak időszakos munka volt)

#autizmus #betegségelmondásamunkahelyen
2023. jún. 21. 11:14
A kérdező szavazást indított:
autizmus
munkakeresés
betegségelmondásamunkahelyen
megváltozottmunkaképességű
4 szavazat
 1/5 A kérdező kommentje:
UI: most látom, hogy a kulcsszavakat véletlenül a szavazás helyére tettem. :D
2023. jún. 21. 11:21
 2/5 anonim ***** válasza:
77%
Lehet jobb ezt az elején tisztázni és elmondani milyen nehézségek lennének neked így a munkában, mert ha olyan a munkahely ahol fontos a pörgés, gyorsan és pontosan kell időre elkészülni és még sok is az Exceles feladat az inkább derüljön ki az elején, mintsem felvesznek és neked is rossz hogy többet várnak el mint ami megy. Ha meg nem egy ennyire hajtós munkahely akkor ott ez nem jelent hátrányt. Biztos tudsz dolgozni itthon vagy külföldön is, de az tény hogy sok munkahely kiesik így. Lehet egy kisebb cég vagy vmilyen állami/önkormányzati hely jobb lenne, multik és SSC-k hajlamosak kihajtani az emberből a lelket is és az egészséges munkavállalóktól is nagyon sokat várnak el.
2023. jún. 21. 11:54
 3/5 anonim ***** válasza:
Prrsze
2023. jún. 21. 11:55
 4/5 anonim ***** válasza:
57%

Én nem mondanám el. Ha esetleg kapsz konkrét visszajelzést hogy túl lassú vagy vagy bármilyen negatív kritikát akkor esetleg elmondhatod, hátha "elnézőbbek" lesznek így veled szemben, illetve később amikor már jobban ismernek. De sajnos neked kell alkalmazkodnod meg megfelelned az ő elvárásaikhoz, nem fordítva, hiába vagy "beteg".

Próbálj olyan munkát keresni amiben nem (vagyis inkább kevésbé) akadályoznak ezek a hiányosságaid...pl nem túl pörgős, nem kell folyamatosan excel-t használni, emberekkel foglalkozni stb.

2023. jún. 22. 07:15
 5/5 anonim ***** válasza:
Nézd, a felnőtt autik jelentős része eleve diagnosztizálatlan. Vannak szakmák, ahol túlteng az autik aránya (pl. programozók), multiknál ez már teljesen megszokott szerintem. Add magad, és ahol jól érzed magad és tolerálnak, azt értékeld, ahol meg nem, onnan tovább kell állni. A neurotipikusok is ezt teszik.
2023. jún. 25. 00:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!