Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ha tudom alapszinten az...

Ha tudom alapszinten az Oracle SQl, PL/SQL-t, de tovább fejlesztem őket Udemyn, és mellette megtanulok nyáron python-t is használni, van eseélyem gyakornoki állát szerezni a területen?

Figyelt kérdés
Bionika szakot végeztem, és volt adatbáziskezelés című tantárgyam, amit szerettem csinálni, mert értettem és élveztem. Most diplomázok le, és szeretném tovább fejleszteni a tudást, illetve megtanulni nyáron a python és különböző csomagjait (Pandas, seaborn, numpy meg matpotlib), hogy szeptemberben elmehessek gyakornoki pozícióra. Igazából nincs ismertségem programnyelvekben, C++-t tanultam, de az nagyon gyenge, de Pythont szeretném haladó szintre vinni, mivel tudom hogy kell. Adatelemzőnek meg Data science-n gondolkodtam, de hallottam a data engineering meg ML-ről is, de ott elvileg más programnyelveket is kell tudni, és én nem vagyok mérnökinformatika beállítottságú. Szóval amiket fent leírtam, van esélyem gyakornoki poz@ciót találni, mert megszerettem ezt a területet, és szívesen bővíteném a tudásomat

2023. jún. 7. 09:59
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Én hallottam róla, hogy indult a Kürtnél képzés viszont még nem volt személyes tapasztalatom vele kapcsolatban. Engem is érdekelne, ha valaki már esetleg tud róla valamit. Azt gondolom, hogy kevésbé erős elméleti, de sokkal erősebb gyakorlati oktatás mehet egy ilyen képzésen, egy survey statisztikán meg pl pont fordítva. (ez az én benyomásom)

Végső soron nekem az jött le eddig, hogy a data science egy olyan viszonylag friss határterület, amit egyébként nehéz tanulni, tanítani. Kell hozzá sok affinitás, szemléletmód, és főleg a saját projektjein keresztül fogja igazán jól kitanulni az ember. Ahol csak tud, végezzen az ember képzést, hogy minnél nagyobb eséllyel hívják be interjúra, hogy el tudjon kezdeni éles adatokkal dolgozni.

Egyébként kérdezőt segítve még, ha nincs pénze képzésre, Udemy mellett nagyon sok hasznos site, blog, kurzus, egyéb oldal van még, de két alap (haladó) könyv van a témában:

[link]

[link]

Ezeket az elméleti részhez sokat segítenek.

2023. jún. 7. 14:25
 12/21 A kérdező kommentje:

Én műszaki menedzsment/vezetés és szervezés mesterszakokra jelentkeztem, ami ha akarok pénzügyből specializálhatok (projektmenedzser mellett ahol alapból azt terveztem pár éve) de ott is próbálok okoskodni a tanszékkel hogy egy datawarehouse meg datamining tárgyakat felvegyek ott.

Illetve adatelemzőnél azt tudtam hogy eléggé szükséges az excel, meg a powerBI, tableau programok. Ezeket természetesen figyelembe vettem, és terv része az is (hogyha van lehetőségem), akkor a mostani egyetemen diplomázás után bejárjak a tárgy második részére, ahol a tableau-t fognak használni, de nem tudom mennyi az esélye, ha nem, akkor valahogy megoldom.

De amúgy akik eddig válaszoltak annak köszönöm a hasznos infókat!:)

2023. jún. 7. 14:30
 13/21 anonim ***** válasza:
59%
Nem egészen világos a számomra, hogy ha az adatelemzés érdekel, miért müszaki menedzser és vezetés és szervezés mesterszakokra jelentkeztél? Ezek teljesen más szakmák. Adatelemzés szempontból teljesen irrelevánsak. Miért nem mentél survey statisztikára például?
2023. jún. 8. 05:28
 14/21 anonim ***** válasza:
71%

Ugyanezt akartam írni, hogy számomra sem teljesen érthető kérdezőnek a terve. Én a műszaki menedzsert eleve hanyagolnám, legjobb tudomásom szerint olyan embereknek szól főleg akik üzemekben szeretnének menedzserek lenni. Állítólag nem könnyű elvégezni, adatelemzés szempontjából viszont irreleváns, de szerintem vezetői pozíció betöltéséből is.

A vezszerv már jó lehet, ha esetleg később IT projektmenedzser akarnál lenni, viszont a szaktársaid között nagyítóval keresheted majd azokat akik egy sor kódot is tudnak írni, nem erről szól a képzés és a célodhoz sem feltétlen visz közelebb. Ártani nem árthat, csak tudjad mi a terved, különben 2 évet elpazarolhatsz ami értékes azért a munkaerőpiacon.

Ha csak elemző szeretnél lenni és később esetleg menedzser, akkor jó a vezszerv és Power BI, Tableau jól jöhet. Viszont akkor nem lesz szükséged a Pythonra és az SQL-re sem igazán, sem a statisztikai tudásra. Ha pedig data science területre szeretnél menni, akkor oda a vezszerv kevés lesz, Tableaut pedig lehetséges, hogy soha nem kell majd használnod.

Azt kell eldöntened, hogy inkább a lightosabb elemzői vonal érdekel és közelebb ülnél az üzleti oldalhoz, vagy inkább a technikai, hardcore-abb problémák érdekelnek és egy IT jellegű karrierutat szeretnél végigvinni. A kettő egyszerre szerintem nem annyira kivitelezhető.

2023. jún. 8. 06:45
 15/21 A kérdező kommentje:

Hát én azt hallottam legtöbben azért végeznek műszaki menedzsmentet mesteren, mert utána jobb pozícióra kerülhet azon a területen, ahol az ember szeretne. Nagyon sok mérnökinfóst hallottam, akik műmenre mentek, mert utána projekt menedzserként helyezkedtek el. Egyik volt szaktársam végzett műmenet, és jellenleg szoftverfejelsztőnek helyezkedett mint IT Business analyst.

Nekem annyi, hogy én azért akarok tanulni pythont, mert a gyakvezem aki tanította a db-t ő adatelemző és mondta hogy eléggé kell python is. És úgy vagyok vele hogy megtanulok haladóig a pythont és majd ott kiderül melyik irány fog tetszeni

Másrészt a műmen eleinte mint projekt menedzser érdekelt, mert már régebbi elképzelés volt, még mielőtt tanultam volna a db-t, de amint a db-vel megismerkedtem egyre jobban megszerettem, és mondhatom, hogy nem egy hype, és udemyn fizettem is haladói sql, pl/sql-re is hogy átfogóbb, magabiztosabb tudásom legyen. De a Műmen az abban az esetben is jó lehet, ha (ne adj Isten) nem fog tetszeni a db világ, és inkább másik irányban fejlesztem magam. Jó, ha az embernek vannak B tervei, és interdiszciplináris tudást szerez

2023. jún. 8. 11:10
 16/21 anonim ***** válasza:
73%

15. Hát nem akarlak kiábrándítani, de az IT szakmában a projekt menedzser az már csak fallback plan (C-terv....). Való igaz, hogy a műszaki menedzserek sales-esként vagy projekt menedzserként szoktak elhelyezkedni, mert másra nem igazán alkalmasak. Nyilván olyan mérnökinfós is van, aki már a BSc diplománál feladja, és azt mondja, hogy ennyi elég is volt a kódolásból.

De az a helyzet, hogy a műszaki menedzsment nem készít fel jobban a projekt menedzserkedésre, mint egy 3 napos scrum tanfolyam. A műszaki menedzser szakokat még ~20 éve hozták létre, amikor angolul beszélő menedzserekre volt szükség az országban, és a minisztérium fogta magát, és létrehoztak egy rakat ilyen olyan menedzsment szakot.

Még azt sem állítom, hogy a projektmenedzsmentet nem lehet valamilyen szinten egyetemen tanítani (bár még egyszer, overkill erre egy mesterszakot létrehozni), de ettől függetlenül a műszaki menedzser szak egy teljesen elhibázott koncepció. A diploma értékéhez képest a szak aránytalanul nehéz, és az itt végzettek aránytalanul alulképzettek mind a menedzsmentben, mind a műszaki területen. Sajnos ez a koncepció az elmúlt 20 évben bőven megbukott, az egyetemek mégis ontják magukból a műszaki menedzsereket, mert nem képesek a valós piaci igényekhez alkalmazkodni.

A vezetés-szervezés szintén ugyanez a tészta, nagyon kicsi a hozzáadott értéke egy rendes gazdasági alapszakhoz képest, ha pedig nem gazdasági az alapdiplomád, akkor nem csinál belőled közgazdászt. Ez tulajdonképpen a gazdasági szakok büfé-ruhatár szakja, rosszabb, mint a HR (ami legalább ad szakmai ismereteket egy részterületen).

Na de a lényeg az, hogy egyik sem készít fel még távolról sem még az adatelemzői karrierre sem, mint ahogyan egy kis SQL tudás sem. Az SQL tudás annyira alap ebben a szakmában, hogy kb. csak n+1-edig technikai ismeret, amit mindenki tud, 38 más technológia mellett.

2023. jún. 8. 11:28
 17/21 anonim ***** válasza:
55%

Még azt nem értem, hogy ha valaki bionika szakot végez, akkor miért nem talál egyenes utat az adattudományhoz sokkal magasabb színvonalon? Utálod a szakmádat? Csak mert a bionika szakosok azok bioinformatika vagy biostatisztika mesterszakra szoktak járni (külföldön), de itthon is biztos vagyok benne, hogy több helyen is fogadnának, pl. BME kognitív idegtudomány, vagy az ELTE Survey statisztika is biztosan szívesen lát... csináltál még valamilyen kutatást az alapszakon? Az R nyelv mennyire megy?

Kicsit fura nekem a te életrajzod (ha HR-es lennék, a RED FLAG kategória lenne), mert miután elvégezted az egyik legjobb alapszakot a data science-hez, már félkész data scientistnek kellene lenned, legalábbis profinak kellene lenned többváltozós adatelemzésből R nyelven, a biológusok ugyanis ezek dolgoznak. És innen kb. aranytálcán érkeznél meg pár év alatt az adattudomány elit klubba, egy jó mesterszak és/vagy PhD után. E helyett teljesen irreleváns büfészakokat jelölsz meg mesterszaknak, és a szakterületeden kívül akarsz random technológiákat tanulgatni teljesen a nulláról. Ennek mi értelme van, komolyan?

Mi a bajod az alapterületeddel? Utáltad?

2023. jún. 8. 12:30
 18/21 A kérdező kommentje:

17-es (illetve többi), akkor elmondom az elején, mert úgy lesz érthető a szemléletmódom.

Nekem a bionika nem annyira tetszett és úgy érzem majdnem burnoutba fulladtam a végén mert valahogy második évben kezdtem érezni, hogy nem ez a területem. Körülbelül a kutatás világa nagyon messze áll most tőlem, régen még más volt. Illetve a programozás se volt annyira jól megtanítva, c++-t tanultam, de ilyen éppenséggel meglett második felvétellel. Pythont ott nem is tanultunk, hanem csak odavágtak nekünk egy kódrészletet és futtassuk le. De úgy gondolom hogy jobb ha 20-as éveiben jön rá az ember hogy mi a jó neki, mint 40 évesen.

Szóval Harmadik évemben jöttem rá, hogy műszaki menedzser területen szeretnék helyezkedni mesteren, mivel az megtetszett amikor olyan tárgyat tanultunk az egyetemen. Utána most az abszolválás előtti utolsó félévemben amikor már réges rég beadtam a jelentkezét a felvin a műszaki menedzsmentre és vez&szervre, akkor kezdtem el az utolsó kötelező tárgyat is megcsinálni, az adatbázis kezelést. Eleinte úgy voltam, hogy "jaaj nemár megint infós tárgy, a tököm kivan, majd valahogy átcsússzanok rajta", de közben egyre jobban élveztem, mert megszerettem, és jó volt az oktatás is. Tetszettek a kreatív házik elkészítése is. Majd utsó előadáson jöttek különböző cégről vezetők, akik data engineer, data scientist meg adatbányászként dolgoznak, és tényleg egy élmény volt végighallgatni és az egyiktől el is kértem az elérhetőségét, hogy a jövőben gyakornoki pozícióra kerülhessek. Utána olvastam, és pár ember aki bionikán jár ők is mondták, hogy kell a python meg a hozzátartozó csomagok ismerete is, és úgy gondolom, hogy pythont megtanulom akkor, illetve a jövőben a power Bi, excel meg tableaut. BME-n belül is felvehetem az adattárház meg adatbányász tárgyakat, hogy bővítsem a tudásom, illetve az előző egyetememre is lemegyek vendéghallgatóként (vagy ahogy tudok) a Database 2-re is, ahol a tableauval fognak ismerkedni, ha nem akkor arra is udemy lesz a megoldás.

Szóval megértem a ti szemszögeteket, lehet nektek van igazatok, de úgy gondolom, hogy bizonyos okok miatt most nem tudok várni 1 félévet mire újra jelentkezek mivel megvannak a magánéleti dolgok, ami már követel tőlem, hogy 2025-re már rendesen dolgozzak.

Viszont most nem régiben néztem az adattudomány szaknak is, és csak annyi a baj, hogy python kívűl (meg nagyon max C#, R), más kódolást nem igazán tanulnék.

Viszont ahogy említettem, én nem vagyok IT beállítottságú, meg nagyon nem érzem magam kutatózseninek, se nem matekzseni, de egy adatbázis területen szívesen látnám magam ha már megy az sql, pl/sql, és mellette a pythont is megtanulom

2023. jún. 8. 13:52
 19/21 anonim ***** válasza:
70%

Jelen helyzetben az a legjobb tanácsom, hogy nézz ki egy vagy több szimpatikus programot a Courseráról, azokra fizesd be magad és azokat told végig. Egy teljesen jól hangzó kezdő kurzus a

Google Data Analytics Professional Certificate: [link]

... amely ugyan R nyelven van, de legalább végigvisz a folyamaton, hogy mit kell csinálnia egy data analystnek. És nagyon jól mutat a CV-ben.

Egy másik, kicsit hardcore-abb gyűjtemény Andrew Ng kurzusai szintén a Courserán (egyébként Andrew Ng a Coursera alapítója is), ez Pythonban van és ebben aztán van minden: a szükséges matek alapok, gépi tanulás, deep learning...

[link]

Nagyon sokan csinálják a Michigan egyetem Python kurzusát is kezdetnek:

[link]

Ha pedig nem a certifikációk érdekelnek, hanem a tudás, akkor José Portillát keresd a Udemy-n.

Visszatérve, jelen helyzetedben én egyszerűen eldobnám most mind a két mesterszak ötletedet és elkezdeném a fenti (vagy más, hasonló) kurusokat tolni. Szerzel 2-3 ilyen komoly certificate-et, és ez a meglévő alapszakoddal megtoldva már elég ahhoz, hogy valahova jelentkezz gyakornoknak vagy kezdőnek.

Az általad megjelölt mesterszakok még rontanak is az esélyeiden, és fölöslgesen elégetett állami félévek lennének. Azon felül hatalmas csalódás lenne mindkét szak.

Vagy még jobb ötlet: nézd meg ezt a teljesen online programot. Nem tudom, milyen a minősége, de azt hiszem Ken Jee csinálja, az egyik legismertebb data science youtube-er, és a Purdue meg egy top egyetem. Nekem is van egy ilyen 1 éves kurzusom, másik egyetemtől - amint kiraktam a LinkedInre, özönleni kezdtek az ajánlatok...

[link]

Egy ilyet végigtolsz 9 hónap alatt, qva jól néz ki a CV-ben, és sokkal(-sokkal) többet ér, mint egy magyar büfé-ruhatár szak.

2023. jún. 8. 14:31
 20/21 anonim ***** válasza:

Újabb ötlet: a Corvinus Üzleti Adatelemző képzésére július 15 után is lehet még jelentkezni. Összesen 1.5 milla a tandíj, ami nincs ingyen (de ha arra gondolsz, hogy ez 2 havi bruttó bér, vagy 3 havi nettó, akkor röhögve kifizeted akár diákhitelből is).

[link]

Ennek a programnak a legfőbb hátránya, hogy nem ad MSc diplomát, ahhoz képest viszont elég hosszú és drága. Az előnye viszont, hogy csak 1.5 éves, mégiscsak valamiféle diploma, legalább szakirányú, és ezzel tuttira találsz munkát már az idő alatt is, hogy ide jársz. (Konkrétan szeptemberben kiírod a CV-dre, LinkedIn-edre, hogy ide jársz és a végzés várható évét, ami ugye 2024, és amint felszedtél némi tudást az előző posztban felsorolt kurzusokból, rögtön jelentkezel junior állásokra.) Ez esti képzés, főállásban tudsz dolgozni mellette.

2023. jún. 8. 14:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!