Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Diplomával napjainkban (Magyar...

Diplomával napjainkban (Magyarországon) extrém nehéz az elhelyezkedés, ha nincs ismerős/rokon vagy nem vagy egy tip-top cicababa?

Figyelt kérdés
2023. jún. 4. 12:03
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
70%

Hát én PTI-t végeztem az SZTE-n április óta nézek komolyabban melókat 36 helyre adtam be CV-t abból fele nem is válazolt másik felének 80%-a csuklóból indok nélkül visszadobott gondolom nem vagyok elég tapasztalt.

Még két cég van játékban talán az egyik bejön.

2023. jún. 4. 12:11
 2/30 anonim ***** válasza:
73%

Milyen diplomád van?

Sokan dobálóznak a "diploma" szóval, de igazából szinte semmit sem jelent, mert vannak olyan diplomák, amik rettenetesen értékesek és olyanok is, amik inkább csak visszatartanak munkakeresésnél vagy éppen semlegesek.

Nyílván az utóbbinál tényleg érezheted úgy, hogy ha 100 helyre beadtam a jelentkezésed és sehonnan sem hívtak vissza, hogy lehetetlen kapcsolatok nélkül elhelyezkedni.

Viszont én egy olyan szakmában vagyok, ahol kb minden helyről kapok ajánlatot ahova beadom az önéletrajzom.

Ehhez szerintem nem csak az kell, hogy megfelelő végzettséggel, megfelelő szakterületre specializálódtam, hanem az is, hogy csak olyan állásokra jelentkezek, ahol tényleg jó fit lennék. Tehát ahol az "előnyt jelent ha" szekcióban is kb minden igaz rá.

Tehát elképzelni sem tudnám, hogyan tudnék +50 állásra jelentkezni, hiszen annyi nincs is, ami éppen rám tökéletes.

Viszont akkor engem is biztos elutasítanának legalább 30 helyről.

2023. jún. 4. 12:32
 3/30 anonim ***** válasza:
78%

Inkább tapasztalat kell szerintem. Én se találtam munkát kezdő gépészmérnökként, 2 hónap alatt. Minden munka úgy volt hirdetélve, hogy minimum 2 év tapasztalat. Most megyek MSc-re de ezt már duális képzésben. Így lehet lesz esélyem a cegnelzmaradni, ha nem, akkor sem nulla tapasztalatom lesz.

Ha lehetséges egyetemet mellett vagy gyakorkodni kell vagy duális képzésben kell részt venni. Alapból én csak így engedném az egészet. Legalabbis mérnök szakon.

2023. jún. 4. 12:35
 4/30 anonim ***** válasza:
#2 Te milyen szakmában dolgozol?
2023. jún. 4. 12:36
 5/30 anonim ***** válasza:
100%
Nem mindegy, hogy a diplomádra van-e kereslet vagy nincs. Én elég szűk körben keresgéltem, mégis kaptam számomra sok szempontból megfelelő munkát 1,5 hónap után. És 1-2 kivételtől eltekintve az elutasítók is gyorsan válaszoltak. Persze, ezért szerencsésnek érzem magam.
2023. jún. 4. 12:36
 6/30 anonim ***** válasza:
72%
Választhatsz olyan munkát is, amihez nem kell diploma. Ha viszont munka nélkül is meg tudsz élni, akkor semmi probléma. Kiírhatsz naponta több kérdést is a gyk-ra.
2023. jún. 4. 12:38
 7/30 anonim ***** válasza:
4# Programozó. Mérnökinformatikus végzettség.
2023. jún. 4. 12:42
 8/30 anonim ***** válasza:
91%

0 tapasztalattal a covid idején pár hónap alatt elhelyezkedtem frissdiplomás (Msc-s) pályakezdőként. Ahogy írták egyáltalán nem mindegy milyen diploma, de ha átlagos diplomád van már simán meg lehet oldani.Pár olyan területet kivéve, ami nagyon réspiacra szóló diploma, vagy olyan amire majdnem 0 kereslet van a munkaerőpiacon. Ha pl. egyiptológiára jelentkeztél, akkor nem most kellene szembesülj vele, hogy igen keservesen lesz munkád és lehet, hogy nem a szakmádban fogsz dolgozni.

Amit meg kellene tennie mindenkinek aki tényleg el szeretne helyezkedni:

-Csinosítsd ki az önéletrajzod, ragadja meg a HR-es figyelmét (sok pályakezdővel kell versenyezned, érd el, hogy téged hívjanak interjúzni..)

-Jelentkezz minden helyre, nem álommelót keresel hanem tapasztalatot

-Legyen reális (inkább alacsony) a bérigényed, pályakezdőként sehol nem fogsz milliomos lenni, pár tízezer forintért nem éri meg, hogy kiess a rostán.. Ahol minél olcsóbban keresnek pályakezdőt, neked az is jó, mivel a munkatapasztalat lesz az érték amit keresel, nem elsősorban a hatalmas fizu.(Ők olcsón keresnek vkit, te tapasztalatot akarsz-->win-win)

-Lehet, hogy el kell költöznöd, a pár ezres kisvárosban/faluban kb. majdnem biztos, hogy nem téged keresnek.

-Készülj fel az interjúra, minden adott a neten kb. az összes kérdésre előre ki tudod dolgozni a válaszaid, legyél meggyőző

-Nyelvet szintén tanulhatsz, ingyen van, időd is akad amíg állást keresel

-Gyakorolj interjúra haverral vagy akárkivel, megjelenés, normális kommunikációs készség alap

2023. jún. 4. 12:52
 9/30 anonim ***** válasza:
59%

Mégis hogy gyakoroljon interjúra? Kb bármit kérdezhetnek, ami a szakmához kapcsolódik.

Én és az egyik haverom is kb fél év alatt találtunk munkát, mert sehonnan nem hivtak vissza. Beadtam 10 helyre (ahol 0-2 év tapasztalatott kérték) és max 1 hívott vissza. Ott meg az interjún olyan kérdések voltak, hogy a felét se tanították sehol.

2023. jún. 4. 13:12
 10/30 anonim ***** válasza:
100%

32 éves vagyok, többdiplomás vagyok, eü szakmám is van.

Eddig életem során voltam már csapos, nyomdagyárban alkalmazott, strandon úszómester, hostess, beteghordó.

Most egy éve dolgozok a diplomás szakmámban középvezetőként számomra ideális fizetéssel és viszonylag nyugalmas munkakornyezeben.

Kérdező türelmesnek fontos lenned. Nem várhatod el hogy rögtön egyetem után felvegyenek úgy higy életében még semmit se dolgoztál.

A masik probléma. Sok évfolyamtársam van akik ott rontották el hogy 23 évesen végzés után elmentek egy céghez dolgozni, és már 9 éve ugyan ott vannak. Állandóan panaszkodnak nekem hogy alig emelnek, rossz a főnök, utálják a kollégák stb de elvan ott mint a befőtt mivel nem mer váltani. Azt se tudja hogy létezik más munkahely is.

Szóval javaslom neked hogy menj el akar alkalmi munkára is, keresel pénzt és közben pályázz.

Én egyébként úgy keretem munkát hogy felhivtam a cég vezetőjét megkerdeztem van e náluk munka stb. Ha most nem is volt mondtam hogy ha lesz akkor érdekelne stb. Mikor volt nyitott állás rögtön rám gondolt a tulajdonos és behivott majd felvett.

2023. jún. 4. 13:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!