Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ausztriában a McDonald's-ba...

Ausztriában a McDonald's-ba mennyire kell a nyelvtudás?

Figyelt kérdés

Sziasztok!Jó pár hete keresek munkát a határ közelében eddig sajnos nem sok sikerrel.Először gyári munkában gondolkoztam,de annyira kevés a lehetőség,hogy arra gondoltam megpróbálkozok valamelyik határ menti mekivel.B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezem így a munkába járás nem okozna gondot.Bár középszinten érettségiztem német nyelvből,de a tudásom legjobb esetben is maximum A2-es(lehet,hogy inkább A1😅).Ilyen feltételekkel szerintetek lenne esélyem bekerülni valamelyik helyre.Melyik határ menti McDonald's-ot ajánlanátok?

Köszönöm előre is a válaszokat!

2023. máj. 31. 14:44
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
*elengedem
2023. jún. 3. 09:16
 12/21 anonim ***** válasza:
70%

#3 (máj. 31. 15:32) vagyok.

Abban teljesen igazad van, hogy másabb az iskolai környezetben, mint a "valóságban". Csak lehet nem egy másságra gondolunk...

Én is sok-sok évig tanultam az angolt iskolában és jó tanuló is voltam belőle (persze néha-néha mert csaltam, de psszt!...), de amikor éles szituációban kellett volna használnom akkor kb majdnem csak annyit tudtam mondani, hogy "All we had to do was follow the damn train, CJ!"(GTA-SA). :)

Magyarán tényleg alig tudtam akármiben is kifejezni magam, de azt is bizonytalanul és sokszor rossz kiejtéssel minden többedik szót, és sok mindent nem értettem vagy ha szerencsém volt csak kilogikáztam a megértettek alapján a kontextusból.

Ez eléggé $zarul esett, hisz hülyének éreztem magam amiért 10+ év alatt csak ennyire futotta tőlem.

Ekkor fejembe vettem célokat és motiváltam magam ezekkel, hogy javítsam az angolom. Magamtól elkezdtem tanulni mindent az alapoktól. Persze sokszor előjöttek a már régen tanultak a tudatalattimból. Közben mindig kerestem a lehetőséget, hogy mindennel javítsak. Elkezdtem angolul filmeket nézni angol felirattal (még ha felét nem is értettem. Rengeteg általam szeretett angol szövegű zenét megtanultam és mindig énekeltem ha hallottam, angolul használtam a keresőket és angol fórumokon beszélgettem. Ha lehetőségem volt minden angolul tudó külföldit meghívtam sörözni a pub-okban és beszélgettem velük, meghallgattam mit mondanak, így növeltem az önbizalmam a használatával. S mivel a mindennapjaim része lett az angol még a szórakozás okán is ezért egy idő után elkezdtem már angol nyelven gondolkodni. Na ez volt az a pont amikor úgy éreztem meg van amit akartam, innen már csak meg kell jegyeznem az új szavakat és kifejezéseket.

S majdnem a nullától az angol gondolkodási módig talán soknak tűnt amit írtam, de kb fél év volt csak! (Persze ismét leírom, hogy tudatalatt azért volt pár dolog ami felvillant, csak frissíteni kellett a tudást).

És ebbe még nem is vettem bele az utánit ami egy méggyorsabb folyamat, vagyis ha olyan helyen vagy ahol napi szinten csak ezt használod, mégha csak a boltba is mész le egy doboz tejért... De persze mielőtt kimény kell valami tényleg nem nagy alap amire építhetsz...

De van pár tippem amire rájöttem és sokat tud segíteni a gyorsabb fejlődésben:

1.) SOHA ne "magold" a szavakat (kifejezéseket) és tanuld őket sorban!

Van saját szótárad ahova jegyzeteled a szavakat? Remek...akkor dobd ki a kukába, ott a helye.... Az iskolában úgy tanítják a szavakat, hogy a magyar fordításával párban. Ez egy hiba (persze elsőnek tudni kell mitjelent, de ne így memorizáld!)! Ez miatt van, hogy sokan "magyarosan" akarnak idegen nyelven beszélni, hisz fejben folyamatosan fordítják a mondottakat és hallottakat a saját nyelvükre. A szavakat a jelentésével megeggyező dologgal vagy cselekménnyel kell párosítani. Tudtam elsőre hülyeségnek hangozhat vagy ugyan annak, de nem. Ha a 'curtain' (függöny) szót kell megtanulnod akkor ne a függönnyel kösd össze hanem mit tudom én mej oda a függönyhöz és simogasd mondogasd magadban az idegen szót és kösd fejben a tárgyhoz. Vagyis mintha csak szinonímája lenne a szónak vagy ha most tudtad volna meg mi ennek a tárgynak a neve...

2.) Kezd el fejben gondolkodni magadban! Ne magyarul hanem a a kitűzött nyelven gondolkozz amikor csak tudsz. Beszélj magaddal fejben, mesélj magadnak viccet, találj ki dolgokat vagy csak tervezd meg mit teszel most vagy akár hosszabb távon, vagy mit tudom én...gondolkozz minden hülyeségen, mint alapjába véve szokott az ember...

Na de ennyi elég, mert szerintemígy is túl hosszú lett :D

2023. jún. 3. 10:06
 13/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek!Most elfoglalt vagyok,de délután írok
2023. jún. 3. 10:20
 14/21 anonim ***** válasza:
72%

12# Nagyon jól írod, én is így tanultam az olaszt, nagyon hasznos hogy nem a nagyar jelentéssel párosítottam hanem magával a tárggyal, cselekménnyel srb.

Az benne a jó, hogy iszonyú nagy terhet vesz le az ember agyáról hogy fordítgassa fejbe minek mi az angol jelentése , így jobban pörög az agy, és vizuálisan sokkal könnyebben jegyezhetők a szavak...

Mint ahogy írtad is a függönyt..

Baromi jó, mindenkinek ajánlott ez a módszer.

2023. jún. 4. 17:26
 15/21 anonim ***** válasza:
74%

10# Ne engedd el ezt a lehetőséget, próba szerencse.

Ne te mond meg hogy jelenleg alkalmatlannak érzed magad rá, ezt majd eldönti a HR.

Legyen önbizalmad, meg tudod csinálni. Most nem megy annyira a német, és akkor mi van, majd menni fog. Ott a fordító a telódon. Más se tud németül mégis ott van. Minden másban topon legyél, szorgalom, akarat, kitartás.

Elkezdeni nagyon szar! Mindenkinek! Aztán alakul. Aztán rájössz mennyi minden ragad rád a nyelvből.

Aztán megint mélypont pár hét után, mert kimerülsz hogy sok a munka, figyelem, nyelvhasználat, annak megértése, beszéde. Na, ott nem kell feladni. Aztán telik múlik az idő, 3 hónap múlva egész kényelmesen fogod érezni magad, minden olyat megértesz ami körülvesz és használsz annyi németet amivel meg tudod értetni magad. A magyart teljesen iktasd ki az agyadból. Gondol arra, most ez van, ezt kell használni, kész.

3 hónap múlva úgy leszel, hogy haza se akarsz jönni.

Ha igen, akkor meg itthon jössz rá hogy te vissza akarsz menni.

Higgy magadban, ügyes lehetsz, ki? ha te nem? Mások is így vannak ezzel. Ha visszafordulsz, elvesztél, feladtad, ez időpocsékolás. Már úgy értem hogy ha ezt akarod csinálni, törj előre rendületlenül.

2023. jún. 4. 17:39
 16/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm a biztatást mindenkinek!Már megszoktam,hogy nekem 3szor annyit kell küzdenem,mint másoknak legyen szó az élet bármely területéről.Ezzel önmagában nem is lenne probléma,csak amikor az ember hiába küzdd és harcol nap mint nap egy idő után megunja,hogy semmi nem jön össze és elfárad,feladja.Tegnap előtt küldtem az oberwarti Meki email címére egy önéletrajzot,amivel cirka 4 órát foglalkoztam,hogy a lehető legjobb legyen természetesen még nem érkezett válasz,de ez se érdekelne,ha felvennének.Péntekig várok,ha addig nem jön válasz személyesen fogok bemenni és beszélni a főnökkel hátha....
2023. jún. 4. 17:50
 17/21 NTBS ***** válasza:
0%
Ártani nem fog. Alapszintű kell.
2023. jún. 5. 20:08
 18/21 A kérdező kommentje:
Olvastam véleményeket az oberwarti Mekiről elég sokan szidják meg kb minden második hozzászólás arról szól,hogy magyar a személyzet és mindig kifelejtenek valamit a rendelésből...
2023. jún. 5. 20:29
 19/21 A kérdező kommentje:
Az előbb hívtam fel az oberwarti mekit.Szerencsére pont egy magyar srác vette fel.Megkérdeztem tőle,hogy van-e álláslehetőség nyelvtudás nélkül,mire azt válaszolta,hogy egy minimális alapszintű nyelvtudás elvárt,mert a vezetőség nagy része osztrák.Erre mondtam,hogy bemutatkozás szinten beszélem a németet.Kérte,hogy küldjek az email címükre egy önéletrajzot (mondtam neki,hogy már küldtem 2 hete) és azt vagy ő vagy a kolléganője megnézni és értesíteni fog még a héten.Elég bizonytalannak éreztem a hangját Vehetem komolyan,amit mondott vagy pedig ez egy lerázás volt a részéről?
2023. jún. 12. 13:33
 20/21 anonim ***** válasza:
100%
19# Ha nem jelentkeznek az ígért héten, zargass rájuk a kövi héten hogy mi újság? Ut@na kell menni a dolgoknak. Sok a jelentkező, azt veszik fel aki tolakodóbb mert azon látszik hogy akarja. Lehet hogy most teliház van náluk, kit érdekel, majd lesz üresedés, akkor rád gondoljanak mert te felhívtad őket hogy áll az ügy.
2023. jún. 12. 22:00
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!