Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogyan osztjátok be a fizetése...

Hogyan osztjátok be a fizetéseteket?

Figyelt kérdés

Fontos tudni rólam: Én eléggé fiatal vagyok még, lassan két éve dolgozom, még a szüleimmel élek (ez azért fontos infó, mert így még nem kell annyit beleadnom a háztartásba, mint amennyit egyébként fizetnék a számlákra, kajára, stb.), kb. 1-2 havonta szoktam online rendelni, 3 hetente járok fogszabályzásra, hetente bevásárolni, eddig nagyobb kiadásom technikai kütyükre, meg új bútorokra ment a szobámban. Most lassan két év után mondhatom azt, hogy végül is megtudtam venni nagyjából mindent, amit az elmúlt években igazán szerettem volna, már csak az ablakokat kell majd kicseréltetni két hónapon belül. Jövőbeli terveim, hogy egy bizonyos összeget összegyűjtsek, és azzal más munkát keressek, külön költözzek a szüleimtől. Még amikor elkezdtem dolgozni, megfogadtam, hogy a fizetésem 10%-át midig félreteszem, és ahhoz egyáltalán nem nyúlok. Nos, az úgy valósult meg, hogy persze mindig volt pénz a kártyámon, nem is nagyon figyeltem oda rá, hogy mennyit költök, ezért a jelenlegi összeg rajta csak egy havi fizetésem, ami nyilván nem fedi azt az összeget, amit két év alatt kellett volna összegyűjtenem. Ezt augusztusig igyekszem pótolni, plusz az ablakcsere. Tulajdonképpen olyan lesz, mintha két év után kezdenék el valóban pénzt keresni.

A kérdés lényege: A napokban elfogadtam egy üzleti lehetőséget, és megrendeltem egy kissé drága kezdőcsomagot. Ezzel alapvetően nem lenne problémám, rendeltem már nagyobb összegben termékeket (vagy nagyon megérte, vagy egyáltalán nem), amúgy is érdekelt egy ilyen lehetőség, mégis a megrendelés és az üzlethez csatlakozás után mintha megbántam volna a dolgot, úgy éreztem, hogy hülyeségre költöttem, igazából fájt kiadni megint egy nagy összeget a jövőbeli terveimet tekintően. Sokat gondolkodtam is rajta, de abban a helyzetben valahogy mégsem tudtam visszatáncolni. Mind mondtam, nem magával a lehetőséggel van a problémám, inkább azzal, hogy rossz időben találtak meg vele. Én szívesen adnék neki egy esélyt, ha már úgy is elkezdtük, de pont most fogadtam meg magamnak, hogy kicsit behúzom a féket pénzköltést illetően. A további tanfolyamokért meg majd biztosan fizetni kell még. Nem tudom, hogy mi legyen. Egyelőre biztosan nem mondok fel ezért a munkahelyemen, továbbra is ugyanúgy dolgozom, csak nem tudom, hogy megéri-e erre a lehetőségre külön pénzt költeni, miközben másra is gyűjtök. Eléggé szarul érzem magam amiatt, hogy lehet, egy hülyeségbe vágtam bele, más felől meg az motivál, hogy akár profi is lehetek benne, és idővel több pénzt is kereshetek vele kevesebb idő alatt, mint most.

Remélem, azért érthető, mit szeretnék ezzel mondani. Ti hogyan bántok a fizetésetekkel? Voltatok már olyan helyzetben, hogy választanotok kellett egy, már stabil terv, vagy egy nagyon jónak ígérkező lehetőség között? Hogyan döntöttetek? Mi lett a következménye? Én félek attól, hogy két év múlva nem ott leszek, ahol most elterveztem.

2023. máj. 20. 18:37
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Piramisjátékba fogsz?
2023. máj. 20. 18:50
 2/16 anonim ***** válasza:
84%

Én nem “beosztom” a fizetésem, mert nem egyik hónapról a másikra élek. Nyomon követem a költségeket, ha valamilyen téren a tervnél jobban nőttek, akkor változtatok a dolgokon hogy ne szálljanak el a számok.

Velem is volt már, hogy átvertek.

Persze nem MLMes bugrisok, hanem egy bank. Tudomásul vettem, hogy nem voltam kellően körültekintő, és hogy ezt követően nem esek ugyanabba a hibába.

Te sem tájékozódtál előre ezekről a “kezdőcsomag”-os “lehetőségek”-ről. Legközelebb légy körültekintő.

2023. máj. 20. 19:09
 3/16 anonim ***** válasza:
96%

" A napokban elfogadtam egy üzleti lehetőséget, és megrendeltem egy kissé drága kezdőcsomagot" - Ha jól értem ez vmi MLM? Ha igen kezdésnek ezt felejtsd is el, ez arra jó lehetőség hogy kibhaszd a pénzt az ablakon.

Tekintve hogy otthon laksz és nem is kell nagyon hazaadnod a fizu 10%-a elég kevés megtakarítási cél, min. 20%-ot be kéne tervezni és ha tudod teljesen külön kezelni (akár másik számlán), lényeg hogy ne azt nézd hogy van 100 egység a kartyádon amit elkölthetsz hanem 80 mert a maradék 20hoz nem nyúlhatsz.

Vezesd egy ideig mire megy el a pénzed, pár hónap példáján keresztül már elég jól látszik mi az amire feleslegesen sokat költesz. Ha bevételed akarod növelni akkor MLM helyett keress mást, mivel nem írtad mit dolgozol általánosságban azt írnám hogy esetleg válts munkahelyet magasabb fizuért, ha olyan amivel tudsz vállalkozni a főállás mellett kezd el és ha fix bevételed van belőle akkor az vidd tovább vagy ha nagyon alulfizetett pálya akkor képezd át magad.

2023. máj. 20. 19:12
 4/16 anonim ***** válasza:
93%
Amíg a szülőknél laktam a fizetésem 50-70%-át megtakarítottam. Nem is értem, hogy a minimális rezsin, kaján kívül mire lehet elverni. Persze, lehet felesleges túlárazott kacatokat vásárolni.
2023. máj. 20. 19:25
 5/16 anonim ***** válasza:
76%

"Nem is értem, hogy a minimális rezsin, kaján kívül mire lehet elverni"

Benne van a kérdés részletezésben - akit megtalálnak egy "kezdőcsomaggal" és azonnal megvásárolja attól mit vársz? Ilyen embereknek lehetne milliós jövedelmük is akkor is elbsznák.

2023. máj. 20. 19:38
 6/16 A kérdező kommentje:

"Én nem “beosztom” a fizetésem, mert nem egyik hónapról a másikra élek. Nyomon követem a költségeket, ha valamilyen téren a tervnél jobban nőttek, akkor változtatok a dolgokon hogy ne szálljanak el a számok."

Pont ezért valamilyen szinten csak beosztod te is, mert elosztod a pénzt a számlákra, kajára, szórakozásra, stb. Akkor nem kéne beosztásról beszélned, ha végtelenül jönne a pénzed, mindegy, mit csinálsz, de gondolom, nyilván nem így van. Szóval csak oda kell neked is figyelned arra, mire mennyit költesz.

2023. máj. 20. 20:54
 7/16 anonim ***** válasza:
52%

Nem igazán osztom be csak nem veszek hülyeségeket így hó végére megmarad kb a fele.

Lehet kéne vennem még egy lakást és kiadni.

2023. máj. 20. 21:01
 8/16 A kérdező kommentje:

5. Igazság szerint, ha eleve tudtam volna arról, hogy nekem akkora összegért kell majd kifizetni a kezdőcsomagot, egy, hogy több időm is lett volna rajta gondolkodni, kettő, valószínűleg nem mentem volna bele, legalábbis most biztosan nem. Persze, tudom, hogy utólag mentegetőzni egy pofon a sz*rnak (nem mintha még mindig nem tudnám visszamondani, ha akarom), viszont úgy látszik, készhelyzetekben eléggé rosszul tudok dönteni. De mindegy, lehet, hogy mégis be fognak válni azok a termékek, mert amúgy elég jó véleményeket hallottam róluk, csak utólag a pénzt sajnáltam rá. Azt tudtam, hogy ha beszállsz egy ilyen üzletbe, valamennyit csak fizetned kell, viszont ennyire nem számítottam úgy, hogy nem is valami nagy összeg a fizetésem.

De meséljetek inkább konkrét sztorikat, én arra vagyok kíváncsi.

2023. máj. 20. 21:13
 9/16 A kérdező kommentje:
Még egy kérdés: Van célotok a félretett pénzetekkel, vagy csak a váratlan helyzetekre tartogatjátok (pl. baleset, katasztrófa, stb.)?
2023. máj. 20. 21:23
 10/16 anonim ***** válasza:
78%
Hát nagyon nem mindegy mennyit kell beosztani, mert érted, más beosztani havi 150k-t meg 1.5M-et :) Én a magam részéről úgy osztom be a fizetésem hogy amire amúgy is költönék azt megveszem, ami marad félrerakom
2023. máj. 20. 21:57
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!