Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A kontroller mikroökonómiával...

A kontroller mikroökonómiával foglalkozik a munkája során?

Figyelt kérdés

Fix költség, átlagos változó költség, határköltség, termelési függvény, határtermék, üzembezárási pont, Herfindahl–Hirschman-index, Lerner-index, árrugalmasság, intertemporális költségvetési korlát stb…?! Nagyszerű dolgok ezek.

A kontrolling osztályon ilyeneket (is) számolnak ilyeneket?

Vagy ha nem, milyen területen foglalkoznak ezzel?

2023. máj. 15. 06:40
 1/5 anonim ***** válasza:
A kontrolling viszonylag sok dologgal foglalkozhat, és még többet takarhat... Ez jellemzően cégfüggő, hogy adott helyen konkrétan mit is jelent. Van, ahol leginkább számviteli munkakört jelent, máshol statisztikásabb, megint máshol inkább elemzősebb jellegű. Ahol én dolgoztam eddig, ott volt már rá példa, hogy fix és változó költségeket számoltunk, de a felsoroltak közül a többit nem. De olyan munkahelyem is volt, ahol egyiket se számolgattuk.
2023. máj. 15. 08:02
 2/5 anonim ***** válasza:
Kontrollingon főként üzleti tervezéssel, valamint a tényadatok és korábbi tervek eltéréseinek elemzésével vezetői döntéstámogatással foglalkoznak.
2023. máj. 15. 08:02
 3/5 anonim ***** válasza:
Ezekkel nem hiszem, de ha megérted ezeket és kettessel átcsusszansz a mikró vizsgán, fél perc alatt megérted a hasonló dolgokat akár kontrolling, akár más, kalkulálós pénzügyi területen. Ez pedig nagy előny.
2023. máj. 15. 10:03
 4/5 anonim ***** válasza:

Finance controller vagyok egy multinál, nálunk is inkább csak fix és változó költség számítása van ezek közül. Amúgy mint 2# írta inkább tervezésről szól ez a munka majd ha megvannak a tényadatok a nagyobb eltérések okát kell vizsgálni és mivel ezek többnyire nem jó irányba mennek el a társterületekkel vmi megoldást kell találni rájuk. Szeretem ezt csinálni de elég messze van a mikroökonomiától.

Ezek szerintem inkább kapcsolódnak a klasszikus közgazdász munkákhoz pl. közgazdasági elemző, aktuárius vagy akár mehetsz egyetemi tanárnak ha ez az irány érdekel, controlling inkább üzleti ezeknél tapasztalatom alapján nem kerül úgy elő a mikro és makro mint ahogy egyetemen tanítva volt.

2023. máj. 15. 11:59
 5/5 A kérdező kommentje:
A gyakorlati életben nem igazán foglalkoznak ezekkel a mikrós dolgokkal, igaz?
2023. máj. 17. 03:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!