Szerintetek az normális, hogy az egészségügyi szakdolgozók az orvosi átlagbérek 22%-át keresik meg?
Normalis. Ahogy irtak mar korabban, ezek a felkegyelmuek dolgoznak ennyiert is. Ha nem dolgoznanak, akkor 2 lehetseges kimenetele lenne a dolognak:
- a kormany megemelne az egeszsegugyi bereket, hogy talaljon embert
- teljesen osszeomlana az egeszsegugy
Ezek kozul egyik sem kovetkezik be, mert dolgoznak szarert-hugyert is, igy nyilvan nem fizetnek tobbet nekik.
Gondolom te sem fizetsz tobbet a boltban a kenyerert, mint amennyiert megkapod.
En azt gondolom, hogy 40%-ra kellene legalabb emelni.
Latom van nehany paraszt megszolalo, kivanom nekik hogy ilyen hozzaallassal elesszek ujra a mentoapolok. Vagy ilyen hozzallassal pelenkazzak ujra a kronokison.
(Nalunk az osszes beteg megsinyli az EU szakdolgozo hianyt).
Látszik, hogy senkinek nincs tapasztalata egyszerre mindkettő szférában. Ülj le és figyelj.
Mentőtisztit végeztem és csak az első 2 évben kellett tanulni, de az sem volt vészes. A képzés 2. fele gyakorlatilag hígf*s volt. Lazulás és chill. (Nem, nem Debrecenről van szó.)
Aztán döntöttem és elhatároztam, hogy elvégzem az orvosit. A 2 emelt érettségire többet kellett készülnöm, mint a 4 éves bsc-re. Ebből le tudod vonni a következtetést.
Szerintem KICSI a különbség az orvosi fizetés és egy bsc EÜ-s között.
Egyszerűen nem ugyanaz a 2 dolog intellektualitás és a felelősség szempontjából. (Felelősségben talán... TALÁN... lehetne azt mondani, hogy az MT közel áll az orvoshoz, de nem. Nagyot tévedsz, ha azt gondolod, hogy igen. Miért is? Az OMSZ-nál minden bagatel dologra vannak protokollok. Mentőtisztként lóf*sz dolgod nincs azon kívül, hogy kövesd az OMSZ által kiadott protokollokat. Gyakorlatilag gyári meló és lepontozhattok, de ez az igazság.
Most én nem akarom degradálni a gyógytornászt vagy az ápolót, mert nálam senki sem imádja jobban őket. A balesetem után nélkülük nem működne a kezem. Azonban azt kell megérteni, hogy ez az egész EÜ egy nagy folyamat. Mindenkinek megvannak a feladatai a folyamatban, de nem mindenkinek ugyanolyan fontos a feladata - illetve nem mindenki tudja helyettesíteni a másikat szakmailag. Egy orvos helyettesíteni tudja a gyógytornászt és az ápolót is, de melyik gyógytornász vagy ápoló fogja felismerni a naegleriát egy lázas betegnél vagy fog EKG-t olvasni vagy fog szikével belenyúlni egy élő ember mellkasába vagy eldönteni, hogy egy ritka rákot hogyan kezeli? Egyik sem.
Én tényleg megértem, hogy mindenki sokat szeretne keresni, de ha 4 év kindergarden nehézségű (mert az orvosihoz képest ez az igazság) főiskolai képzés után ugyanannyi fizetést kapnál, mint a (2 emelt érettségit tett és további) 11 évet egyetemen tanult doktori titulust kapott orvos, az hogy lenne fair?
Bsc ápolóként mire akarsz annyi pénzt kapni, mint az orvos? Ezt most őszintén kérdezem.
Ha elvégzed rá az sürgősségi APN Msc-t még akkor sem biztos, hogy fognak engedni beteget vizsgálni SBO-n kórházban. (Tapasztalat ismerőstől.)
Alapvetően a BSC ápoló nem akar annyit kapni, mint az orvos.
Inkább csak annyit szeretne kapni, ami felér mondjuk a Lidl árufeltöltő, a gyári munkás, vagy a kórházi takarítónő béréhez, aki szintén fontos, de az normális, hogy a külsős cég által hozott szennyesszállító munkatárs jóval többet kap, mint egy szaknővér? Még a "hatalmas" emelést követően is?
El vagyok szomorodva egyes válaszok láttán.
Bár elkezdték valamelyest rendezni a bért, úgy látszik hogy a szakdolgozók (melyek nélkül EÜ intézmény nem működne) nincsenek megbecsülve.
Azt gondolom, hogy jo az az irany hogy az orvosi átlagbér 37 %-t kapják az apolok.
Es a technikai szemelyzet is igen fontos...
A diplomás apolok meg a felet, APN apolok meg több mint felet megkaphatnak. Persze az APN apolok jogkoreit rendezhetnek vegre...
Az, hogy a szakdolgozoi garda mennyire fontos majd körülbelül 10-15 ev múlva fog kiderulni, amikor a jelenleg dolgozok nagy hanyada nyugdijba megy. Sajnos az utanpotlas ugyanis igen karcsu.
26 és 27 vagyok.
Előzőnek: abszolút. ~10k orvosunk dolgozik nyugdíj-korhatár felett. Ők körülbelül egyszerre fognak kilépni a chatből.
Majd akkor megkapják a mentőtisztek is az összes orvosi kompetenciát. (Cinikusan és szarkasztikusan írtam ezt a mondatot.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!