Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Melyiket ajánljátok a pénzügyi...

Melyiket ajánljátok a pénzügyi szakok közül?

Figyelt kérdés

Jövőre végzős leszek, matek fizika fakultáción vagyok, inkább a matekkal szeretnék elhelyezkedni. A pénzügyi szakok érdekelnének, ha esetleg valaki megtudna osztani tapasztalatot, hogy érdemes-e ilyen irányba keresgélnem.

(fizetés, elhelyezkedés, tanulás/egyetem szempontjából)

2023. máj. 13. 12:09
 1/7 anonim ***** válasza:
Válaszd azt, amelyik a legkönnyebb, az elhelyezkedés szempontjából nem releváns, hogy milyen szakon végeztél. Az egyetemen majd lesz gyakorlat, ott kell helyezkedni, ismerettségeket szerezni. Na meg a 2 nyelv kell tárgyalási szinten, és akkor bárhová felvesznek.
2023. máj. 13. 12:30
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Gazdaság- és pénzügy-matematikai elemző, ha megy a matek. Ha valami lightosabb vonalat keresel, de még mindig jó elhelyezkedési esélyekkel, akkor pénzügy-számvitel.

Ha tényleg pro vagy matekból, tehát jártál versenyekre és a matek minden területe jól megy, akkor matematikus szak alkalmazott matek specializációval. Azon belül is van pl eltén biztosítás- és pénzügyi matek specializáció vagy sztochasztika. Ezzel nem csak pénzügy irányba tudsz elmenni, de itt cserébe a matek minden területéről lesz tárgyad bőven, nem csak analízis-valszám-stat vonalból.

Tanterveket mindenképp nézz az egyetemek honlapjain, hogy melyik állna hozzád legközelebb.

2023. máj. 13. 13:02
 3/7 anonim ***** válasza:
A számvitel elég száraz. Én alkalmazott közgazdaságtant választanám.
2023. máj. 13. 17:20
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Pénzügy-számvitel tényleg jó választás, én ezt végeztem, és nem bántam meg, de fontos, sőt, extrém módon fontos, hogy túl tudd magad tenni időnként az anyag szárazságán.

Ha tudsz úgy tanulni, hogy "na, ez is egy munka, beülök, és addig nem állok föl, míg nincs kész" avagy ameddig nem tudod az anyagot, akkor ezt a módszert gyakran kell majd alkalmaznod.

Ha nem, akkor érdemes az első 1-2 félévben elsajátítani, a 3-4-ben pedig kimaxolni. Akkor az 5-6 lájtosabb a 7. pedig maga a szakdolgozat lesz ami egy álom ezek után :)

A tárgyak között, főleg, ha olyan helyre mész (azaz nem a BCE-re vagy egyéb megcsontosodott helyekre és nem is valami sufni főiskolából lett "egyetemre") ahol sok és széles mérítésű szabadon választható tárgy van, lesz bőven érdekes is.

De pl. kötelezők közül statisztika is jó tud lenni ha jól oktatják, pláne, ha oktatnak mellé a mai üzleti elemzésben használt tool-okat is.

Volt ismerősöm aki a számvitelben is megtalálta a szépséget :) Pénzügyről nem beszélve.

Itt is vannak menedzsment, marketing stb. tárgyak, szóval minden, ami a többi gazdasági képzésen van, csak kisebb óraszámban.

Izgalmasabb ez az egész mint elsőre tűnik, csak jól kell venni az első (pár félévnyi) kanyarokat.

Fontos az is hogy mire specializálódsz, nézd meg, melyik egyetem melyik képzésén mire lehet.

És igen, kulcs kérdés a szakmai gyakorlat, szerencsére egyre több és jobb lehetőség van.

Jó hangulat szempontjából, ahogy utaltam is rá, a BCE amit semmiképp nem ajánlanék, de ezek teljesen egyéni preferenciák, lehet, hogy valakinek az jön be, amit ott talál.

Én Szegeden végeztem és az egyetlen, amit bánok, hogy néha ellazáztam az egészet, emiatt eléggé elhúzodott, a gyakorlati helyemre is azért mentem mert utolsó pillanatban hoztam döntést stb. Szóval, ha nem linkeskedek, sokkal nagyobb hasznát látom az egésznek. De az a poén hogy még így is rengeteget profitálok az ott tanultakból, szemléletben, módszertanban, hozzálláásban igazából mindig, konkrétabb tárgyi dolgokban pedig ha épp pénzügyek felé sodor az élet. A pénzügy-számvitel szakos diploma mindig jól fog hangzani, de fontos, hogy te töltsd meg mögöttes tartalommal, ami egy az egyben a szakmai tapasztalatot jelenti.

A butább vidéki hr-esek, akik csak a pesti top egyetemeket meg a saját sufnifőiskolájukat ismerik, nem tudják hová tenni az SZTE-t, egyébként jobb helyeken számon van tartva az egyetem és a szak is.

Magamat ismétlem, ez a diploma olyan ajtókat is kinyitott előttem amikről korábban azt hittem én zártam be őket.

2023. máj. 13. 23:14
 5/7 anonim ***** válasza:
12%

A pénzügy-számvitel nem annyira matekos.. Ott igazából elég a 4 alapműveletet tudni.

Ha matekos vonal érdekel, akkor alkalmazott közgazdaságtan vagy GPME.

Vagy van most ez az új közgazdasági adatelemzés alapszak, az sem lehet rossz.

2023. máj. 14. 00:32
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
5, lehet ez egyetem/kar függő, én nagyon nem ezt láttam... persze ha deriválni és integrálni is a 4 alapművelet része, akkor egyetértek :)
2023. máj. 14. 01:06
 7/7 anonim ***** válasza:

6-os, én is közgázt végeztem, és az alapozó tantárgyak közt ott volt az analízis, a deriválással, integrálással, na meg a valószínűségszámítás. Ezen mindenkinek át kellett esni, jártunk magántanárhoz is.

Viszont utána a közgazdaságtanban, pénzügyben, számvitelben nem igazán kellettek, még a diszkontálásban is max. a hatványozás szerepel. A mai napig nem használtam soha a deriválást, integrálást a munkahelyen sem a gyakorlatban.

Ahogy korábban írták, a négy alapművelet. Sőt, voltam olyan állásinterjún, ahol bent ült a csomó közgazdász, és eléjük tettek olyan feladatokat, amelyekben százalékszámítások voltak, és elbuktak rajta. Szóval úgy kíváncsi lennék, hogy a vizsga után pár évvel már ki mennyire emlékszik ezekre, és mire használja.

2023. máj. 14. 19:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!