Informatikusként tényleg nem éri meg kimenni külföldre?
Én junior szoftverfejlesztő vagyok. Számolgattam kicsit, hogy megérné-e a jövőben külföldre mennem, mondjuk egy medior szinten. Az jött ki, hogy nem élnék jobban Nyugat-Európában, mint itt.
A statisztikák alapján Németországban az informatikusok medián bére 55 ezer euró/ év (a top 10% alsó határa 80 ezer). Ez nettó 4060 euró körül jön ki havonta. A rezsi és lakbér átlagosan 1000 euró fejenként, tehát marad 3000 euró (1,1 millió ft) megélhetésre.
Magyarországon egy medior Software Engineer átlagfizetése 1,1 millió bruttó körül van, ez 730 ezer nettó. Nekem pl. lakbért nem kell fizetnem, mert örököltem lakást Pesten, reszi 40 ezer, tehát 690 ezer szabadon költhető lenne.
Berlinben a megélhetés kb. 60%-kal több, mint Budapesten, tehát máris semmivel sem jövök ki jobban. De egyes szolgáltatások ára a duplája is lehet, én pedig szeretek költeni szolgáltatásokra (kaja, utazás, fitness/wellness). A volt NDK városok olcsóbbak, de nyílván a fizetések is kisebbek.
Néztem sok országot, és Európán belül egyedül Svájc az, ahol mindenképp jobban élne egy fejlesztő. Európán kívül szóba jön pár ország. Például az USA-ban jóval magasabbak a bérek (2-3-szorosa mint Európában), de az amcsi életmód nem jön be annyira.
#9 Sok gond van MO val de a közbiztonság pont nem az. Még a hős utca is biztonságosabb mint néhány Európai nagyváros egész negyedei.
Szerintem csak úgy kimenni (pénzért) valahova nem érdemes, hacsak nincs konkrét ajánlatod.
Magyar programozó fizuk kb 26,000€ és 70,000€ között mozog(junior-senior kb teteje) éves szinten 32.5% os adó jön erre rá.
Németben kb 50,000€ és 90,000€ ugyanez, viszont 60k felett 42% os adó van rajta.
Lakhatás ezen fellül jóval drágább, BPn 550€ ért kapsz egy jó lakást ellenben mondjuk egy berlinben vagy Münchenben 1000€ felett vannak az árak sokszor.
Ha csak a pénz érdekel, meg hogy jobban keress és élj, mint az átlagember, akkor nem éri meg. Mi Kanadában élünk, és a férjem egy amerikai cégnek dolgozik. Tehát akár Magyarországon is dolgozhatna, és az ottani viszonyokhoz képest pl. 10-szer annyit keresne, mint egy tanár, itt meg csak a dupláját. De nincs az a pénz, amiért visszaköltöznénk oda. Normális oktatás, egészségügy, szociális ellátás, ügyintézés, közhangulat, emberek egymáshoz való viszonya, stresszmentes élet ezerszer többet ér, mint hogy jobban élj, mint a szomszédod. Ráadásul itt is tudtunk venni egy kertes házat (igaz mi a kisvárosi életet szeretjük), és emellett telik utazásra is, szórakozásra, étteremre, sportra, stb.
Persze kinek mi a fontos. És ha a későbbiekben nem egyedül tervezed az életedet, akkor az sem mindegy, hogy a párod 200-300 ezret visz haza, vagy ő is normálisan keres. Én otthon alulfizetett voltam, itt meg hasonló területen a fizetésem fedezi a kiadásaink felét.
#16 Kanada az pont egy selejt ország de a többi résszel egyet értek amit írtál
Üdv: egy félig arab félig magyar fogorvos Dubaiból
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!