Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Van itt könyvelő? 41 évesen...

Van itt könyvelő? 41 évesen pénzügyi előképzettség nélkül van értelme elkezdenem a könyvelő tanfolyamot, el fogok vele tudni helyezkedni 40+ évesen?

Figyelt kérdés
2023. ápr. 15. 16:44
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Én is hasonlón gondolkodom, de kicsit elvesztem az infókban.

34 éves tanár vagyok, én is könyvelővé szeretném átképezni magam, de elvesztem az infók rengetegében. Pl. van, ahol érettségit kérnek, aztán rákérdeztem, és közölte a hölgy, hogy valóban elég az érettségi, de mostanában olyan csoportok vannak, ahol mindenkinek van psz előképzettsége... most akkor először kéne végeznem egy psz fokszot vagy bsc-t és csak utána lehetnék könyvelő? Ez kb. 3 év. De akkor hogy lehetnek olyan könyvelő ismerőseim, akik kb. véletlenül kerültek a szakmába, soha nem is tanulták?

2023. ápr. 29. 08:30
 12/20 anonim ***** válasza:

"De akkor hogy lehetnek olyan könyvelő ismerőseim, akik kb. véletlenül kerültek a szakmába, soha nem is tanulták?"

Furcsa lenne...

De mi lenne, ha konkrétan meginterjúvolnád őket?

2023. ápr. 29. 08:36
 13/20 anonim ***** válasza:

Nem kell őket interjúvolni, az egyik konkrétan a rokonom, érettségivel könyvelt kb. 30 évig. Mondjuk nyilván azok más idők voltak, a 90-es évek elején... Egy volt osztálytársam anyja is könyvelő a helyi iskolában, nincs hozzá végzettsége. Adóbevallásokat is vállal szabadidejében. Mondjuk ő is évtizedek óta teszi ezt.

Ezért is mondom, hogy ez az egész történet nem áll össze a fejemben.

A könyvelés alapvetően tetszik, mármint az a része (nem ér kiröhögni!), amikor kiadásokat és bevételeket vezet az ember, aztán kijön nullára a dolog. De persze csak osztálypénzzel, diákönkormányzati kasszával csinálom ezt.

Egy időben diákmunkáztam a NAV-nál, bevallási időszakban érkeztettük a beérkező íveket, nekem az is nagyon tetszett. Szóval könyvelés, adózás, ahhoz kapcsolódó szabályok, ilyesmi érdekel, de akár pénzintézetnél is lennék ügyfélszolgálatos vagy hiteltanácsadó vagy bármi ilyesmi.

2023. ápr. 29. 08:47
 14/20 anonim ***** válasza:

"A könyvelés alapvetően tetszik, mármint az a része (nem ér kiröhögni!), amikor kiadásokat és bevételeket vezet az ember, aztán kijön nullára a dolog. De persze csak osztálypénzzel, diákönkormányzati kasszával csinálom ezt."

Minden rosszindulat nélkül mondom, hogy ez így még nem könyvelés, ez szinte csak adatrögzítés, egyiket az egyik oszlopba, másikat a másikba bevezetni.

"de akár pénzintézetnél is lennék ügyfélszolgálatos vagy hiteltanácsadó vagy bármi ilyesmi."

Ez most is lehetséges, ha átböngészed az állásajánlatokat és megnézed melyik bank mit kínál a közeledben ebben a témában.

2023. ápr. 29. 10:16
 15/20 anonim ***** válasza:
Azért is írtam, hogy nem ér kinevetni 😀 lényeg, hogy valami ilyen irány érdekel, sajnos a tanítást el kell engedni.
2023. ápr. 29. 10:22
 16/20 anonim ***** válasza:

"sajnos a tanítást el kell engedni."

Pedig most emelik egymillióra a fizutokat, mi a probléma? :D

2023. ápr. 29. 10:32
 17/20 anonim ***** válasza:

13 - as !

Amit csinálsz, az nem könyvelés, hanem "csak" könyvvezetés.

Annak is a light - os formája, ha nincs az üzleti év végén zárás, és szerintem nincs.

Egyébként vannak könyvelői tanfolyamok, többféle is.

A számviteli törvény nettó árbevételhez köti a számviteli szolgáltatás kötelező jelegét, így csak meghatározott bevétel elérése fölött kötelező mérlegképes könyvelőt tartani a vállalkozásnak.

Ha alatta van valaki ennek a bevételnek, nincs ilyen kötelezettsége.

Ilyenkor BÁRKI könyvelhet neki - végzettség nélkül is akár - csak legyenek rendben a bizonylatai és a bevallási kötelezettségét teljesítse.

Más kérdés, hogy érteni ilyenkor is kell valamit a könyveléshez, de ehhez nem kell szakirányú - könyvelő - végzettség.

Ilyen "könyvelői" képzések is léteznek, ezek érettségire épülnek, csak ezek un. tanúsítványt adnak, ami nem minősül szakképzettségnek és szakirányú munkakört sem lehet vele ellátni.

Mire jó akkor?

Hát arra, hogy a "könyvelői" munkavégzéshez szükséges nagyon-nagyon (alap)tudást megadja, valamint a munkáltató - ha egyébként nincs szüksége szakképzett könyvelőre - akár még alkalmazhat is, mert tudja, hogy azért az alapokat tudod.

2023. ápr. 29. 10:42
 18/20 anonim ***** válasza:

Azért fontos, hogy naprakészen ismerd a szabályokat, jogszabályokat, mert könyvelőként akár kárt is okozhatsz a cégnek, ahol dolgozol vagy akinek könyvelsz.

Pedagógusként ez kevéssé valószínű, hogy a munkáddal kárt okozz az iskoládnak.

2023. ápr. 29. 11:05
 19/20 anonim ***** válasza:

Eeegen, ha pedagógusként rosszul végzem a munkámat, az csak az egész társadalmat sújtja, s az sajnos senkit nem érdekel.

Nem a fizu miatt szeretnék váltani egyébként. A pályán töltött néhány év alatt is rengeteget változott a "gyerekanyag", ezt hosszú távon képtelen leszek elviselni. Az, ami felénk zúdul a plebs felől, szintén nem motivál.

Van annyi eszem és kitartásom, hogy kitanuljak egy új szakmát, aztán erre gondoltam. Ezek az alapok meg a navos munka is örömmel töltenek el, amit a tanításról már nem mondhatok el sajnos.

17-es, neked köszönöm a választ, így már jobban megértem, miről is van szó!

2023. ápr. 29. 11:36
 20/20 anonim ***** válasza:
18, vagy a pénzügyekkel kapcsolatos sulis munkámra gondoltál? Ott tulajdonképpen sok mindent nem tudok elrontani, abszolút igazad van! Legfeljebb sikkasztani tudnék belőle, de nem vagyok az a fajta. :D
2023. ápr. 29. 11:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!