Villanyszerelőként is meg lehet keresni a 600-700, ezer nettót alkalmazottként?
Biztos hogy akik 1,5 fölött keresnek ~10 év tapasztalattal, ők villamosmérnökök? Nem fejlesztők, pl. beágyazott területen, csak "profession-os" meg "linkedin-es" "villamosmérnökként" vannak jegyezve? :)
Én egy multinál dolgozom, több mint ezer villamosmérnökkel együtt. 800-1,2 között szóródik a bér, 1,2-nél már bérsáv határ van, csak vezetőként vagy architektként kapsz többet. 1 fölött jellemzően azok, akik 5+ éve vannak a cégnél, esetleg pár subteam leader.
Ha pedig minden 15-20 év tapasztalattal bíró mérnök manager vagy vezető lenne, letolná a gatyát az ipar. Ez körülbelül olyan a számosságot tekintve, mint a szsakmunkások között a vállalkozók aránya. Persze, egy mérnökségvezető is alkalmazott, csupán a számosságra írtam.
Nem vezető beosztású mérnök (nem villamosmérnöknek deklarált fejlesztő) alkalmazott nem nagyon kap 1,5 fölött.
Túl képzés van villanyszerelőből, nincsenek nagy követelmények ezért akár felnőttképzésben is sokan el tudják végezni. Ennek meg lesz a böjtje, már most egy csomó egyéni vállalkozó van, de alkalmazotti pozíciókèrt is harc lesz. Aki élelmesebb az kimegy külföldre és ott is marad.
Én azt mondom amíg fiatal vagy addig tanulj mérnöknek és specializàlódj, villanyszerelő később is lehet belőled. Fordítva kínszenvedés lesz!
Akár egyszerre is belefér a kettő, ha van pénzed a villszer képzésre (kb. 1 millió).
Egy mérnöki nappali mellett simán le lehet nyomni hétvégi képzésen a villanyszerelőt. Ha együtt csinálod egy energetikai BSC-vel az elég stabil alapot fog adni minden szempontból. Jó suliban kell csinálni a villszert, nagyon sok múlik az adott intézményen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!