Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Szerintetek járna nekem...

Szerintetek járna nekem veszélyességi pótlék?

Figyelt kérdés

Egy kórházban dolgozom,mint beteghordó.Ebből adódóan fertőző,agrsszív és más típusú betegekkel is érintkezem,valamint halottakkal és veszélyes hulladékkal (amputált végtagok) és anyagokkal (vér,vizelet,nyál,stb.).

A minap közölték velünk,hogy minden beteget potenciális fertőzésveszély forrásnak kell tekintenünk,míg az ellenkezője be nem bizonyosodik,ezért mindenkinél használjunk kesztyűt,maszkot,esetleg védőköpenyt.Ez utóbbi természetesen semmi ellen nem véd.

Mi már korábban kértük a pótlékot,de nem kaptuk meg,mondván,hogy mi nem érintkezünk a munkaidő teljes részében az egészségre veszélyes tényezőkkel.

Van olyan kollégám,aki rühös lett,de olyan is,aki MRSA-hordozó(húsevő baktérium).Én övsömört kaptam.Utóbbi "nem bizonyítható",hogy a munkahelyemen kaptam el,az üzemorvos szerint.

Van erre valami törvényrendelet,jogszabály?Ha igen,hol találhatom meg?

2010. okt. 6. 23:54
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

a józan ész szerint járna, de mivel nem jut, gyakorlatilag nem is jár. ahogy az ápolók többségének sem.

jogilag, ha a munkaszerződésben vagy a kollektív szerződésben nincs benne (nincs), akkor nem jár.

2010. okt. 7. 00:09
 2/4 anonim ***** válasza:
75%

Már csak azért is járna, mert egy kórházban fokozottan ki vagytok téve a fertőzéseknek!

Felveheted a gumikesztyűt, de mi van akkor, ha azt kiszakítja valami és akkor kapsz el valami nyavalyát?!

A kórházban nincs valamiféle szakszervezet?!... Érdekképviselet?!... Tőlük érdeklődj!

2010. okt. 7. 01:07
 3/4 anonim ***** válasza:
37%

Kórházi dolgozók közül még az orvosok/nővérek sem kapnak, pedig ők is ki vannak téve ugyanezeknek, ráadásul hosszabb ideig.

Pár megjegyzés:

Az MRSA (methicillin rezistens staphylococcus aureus) inkább tüdőgyulladást szokott okozni, a Streptococcus pyogenest szokták "húsevő" baktériumnak nevezni.

Az övsömört a VZV okozza, ugyanaz a vírus, mely a bárányhimlőt. Ha valaha voltál bárányhimlős, akkor a vírus életed végig benned marad. Idősebb korban (akár 50 évvel később), amikor az immunrendszer legyengül, reaktiválódhat, és ekkor okozza az övsömört. Szóval, azt lehetetlen bebizonyítani, hogy a kórházban kaptad el.

Amúgy a mikrobiológián a vírusokkal/baktériumokkal dolgozók sem kapnak veszélyességi pótlékot...

2010. okt. 7. 17:03
 4/4 A kérdező kommentje:

Épp az a probléma,hogy nálunk szinte mindenki kap veszélyességi,vagy ágymelletti pótlékot,kivéve azokat,akik valóban nem érintkeznek semmilyen veszélyes dologgal.

Kap a röntgenes,kap a laboros,kap a műtős,stb.

Mi beteghordók pedig semmit nem kapunk.

Egyébként meg úgy gondolom,hogy ha senki sem kapna semmit,ez még nem jelentené azt,hogy nem is jár.

Én jogi értelemben tettem fel a kérdést,nem pedig a gyakorlatra vagyok kíváncsi.

Az MRSA meg tök mindegy,hogy mit okoz,akkor is fertőző!

2010. okt. 7. 18:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!