Szerintetek járna nekem veszélyességi pótlék?
Egy kórházban dolgozom,mint beteghordó.Ebből adódóan fertőző,agrsszív és más típusú betegekkel is érintkezem,valamint halottakkal és veszélyes hulladékkal (amputált végtagok) és anyagokkal (vér,vizelet,nyál,stb.).
A minap közölték velünk,hogy minden beteget potenciális fertőzésveszély forrásnak kell tekintenünk,míg az ellenkezője be nem bizonyosodik,ezért mindenkinél használjunk kesztyűt,maszkot,esetleg védőköpenyt.Ez utóbbi természetesen semmi ellen nem véd.
Mi már korábban kértük a pótlékot,de nem kaptuk meg,mondván,hogy mi nem érintkezünk a munkaidő teljes részében az egészségre veszélyes tényezőkkel.
Van olyan kollégám,aki rühös lett,de olyan is,aki MRSA-hordozó(húsevő baktérium).Én övsömört kaptam.Utóbbi "nem bizonyítható",hogy a munkahelyemen kaptam el,az üzemorvos szerint.
Van erre valami törvényrendelet,jogszabály?Ha igen,hol találhatom meg?
a józan ész szerint járna, de mivel nem jut, gyakorlatilag nem is jár. ahogy az ápolók többségének sem.
jogilag, ha a munkaszerződésben vagy a kollektív szerződésben nincs benne (nincs), akkor nem jár.
Már csak azért is járna, mert egy kórházban fokozottan ki vagytok téve a fertőzéseknek!
Felveheted a gumikesztyűt, de mi van akkor, ha azt kiszakítja valami és akkor kapsz el valami nyavalyát?!
A kórházban nincs valamiféle szakszervezet?!... Érdekképviselet?!... Tőlük érdeklődj!
Kórházi dolgozók közül még az orvosok/nővérek sem kapnak, pedig ők is ki vannak téve ugyanezeknek, ráadásul hosszabb ideig.
Pár megjegyzés:
Az MRSA (methicillin rezistens staphylococcus aureus) inkább tüdőgyulladást szokott okozni, a Streptococcus pyogenest szokták "húsevő" baktériumnak nevezni.
Az övsömört a VZV okozza, ugyanaz a vírus, mely a bárányhimlőt. Ha valaha voltál bárányhimlős, akkor a vírus életed végig benned marad. Idősebb korban (akár 50 évvel később), amikor az immunrendszer legyengül, reaktiválódhat, és ekkor okozza az övsömört. Szóval, azt lehetetlen bebizonyítani, hogy a kórházban kaptad el.
Amúgy a mikrobiológián a vírusokkal/baktériumokkal dolgozók sem kapnak veszélyességi pótlékot...
Épp az a probléma,hogy nálunk szinte mindenki kap veszélyességi,vagy ágymelletti pótlékot,kivéve azokat,akik valóban nem érintkeznek semmilyen veszélyes dologgal.
Kap a röntgenes,kap a laboros,kap a műtős,stb.
Mi beteghordók pedig semmit nem kapunk.
Egyébként meg úgy gondolom,hogy ha senki sem kapna semmit,ez még nem jelentené azt,hogy nem is jár.
Én jogi értelemben tettem fel a kérdést,nem pedig a gyakorlatra vagyok kíváncsi.
Az MRSA meg tök mindegy,hogy mit okoz,akkor is fertőző!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!