Táppénzt ha felír az orvos nem kötelező kivenni ugye?
"kell a gyógyszer hogy meggyógyuljak?2
Nem kell kiírjon betegszabira ahhoz, hogy felírjon gyógyszert.
Sőt, orvos sem kell hozzá, patikában meg tudsz venni gyógyszereket.
" nem értem hogy miért okozna gondot betegszabadság helyett home office-ban dolgozni, a "táppénz rendszer" szempontjából, mert onnan pénzt nem kapok."
De, kapsz. Fizetést azt viszont nem kapsz táppénz alatt.
"Nem kell kiírjon betegszabira ahhoz, hogy felírjon gyógyszert."
Viszont biztonsági tartaléknak jó ha felírja a keresőképtelenséget. Lehet tovább romolhat az állapotom annyira hogy már HO munkára se lenne kedvem, vagy azt mondja a munkáltató hogy ennyi HO-t egy huzamban már ne vegyek ki, ezért egy része legyen betegszabadság. Ekkor pedig jól jön hogy a papír már megvan róla.
Az orvos keresőképtelenné nyilvánít, arról ad egy igazolást.
A keresőképtelenségre járó ellátásokat nem köteles senki igénybe venni.
Vagy jelzed az orvosnak, hogy nem mész "betegállományba", vagy ha "tartaléknak" tartogatod egy állapotromlás esetén, akkor az sem ördögtől való, hogy csak annak bizonyos részével élsz. Mondjuk egy részére szabadságot kérsz, a többi részét pedig keresőképtelenséggel töltöd.
A keresőképtelenség első 15 napjára többnyire betegszabadság jár. Azért írtam azt, hogy többnyire, mivel vannak esetek, amikor kapásból táppénzzel indítunk, nem betegszabadsággal.
A táppénzt folyósító szervnek a munkáltató lejelenti, hogy mettől meddig folyósított részedre betegszabadságot, és azt is, ha a keresőképtelenség bizonyos idejére bért fizetett, teljesen mindegy, hogy miért. Arra a keresőképtelen időre, amelyre a teljes kereseted megkaptad, táppénz nem jár. Ebből kifolyólag kell ezeket az adatokat megadni a táppénzt folyósító szervnek.
Nem szokványos, amit kérsz, de én nem egyszer csináltam már ilyet a dolgozó kérésére. Az egészségpénztár teljesen rutinosan tudta kezelni ezeket az eltérő dolgokat.
Sőt egyszer egy olyan ügyem is volt, hogy a teljes keresőképtelenség idejére szabadságot kért utólag a dolgozó. Na bumm... Egészségpénztár még örült is neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!