Ha egy álláshirdetésben "Magabiztos számítógép felhasználói tudás (Excel, Word)" szerepel, mennyire mélyen kellene tudni kezelni ezeket programokban?
Az állást kínálók érdekes emberek. A szakmámban találkoztam olyannal, aki 26 szoftver magas szintű ismeretét várta el. Nem hinném, hogy van élő ember, aki ezt teljesíteni tudja. A feladathoz, amiről szó volt, kettő is elegendő. A munkakör megnevezése is sokféle. Némelyikre azért nem jelentkeztem, mert másfajta tudást igényel az, amit írt, közben kiderült, csak nem ismeri ezek jelentését.
A magas szintű tudás nálam szövegszerkesztő esetében azt jelenti, hogy a dokumentumhoz gondolkodás nélkül be tudom állítani pl. a margókat, betűtípust egyéb formázási dolgokat, és nagy sebességgel, tíz ujjal tudok gépelni, rendkívül alacsony hibával. (A mi szakmánkban 30 000 leütés óránként, és legfeljebb 4-5 hiba az elvárás).
Az Excelben meg fejlett matematikai tudás, érzék, és a képletek stb. gondolkodás nélküli bevitele és hasonlók.
De lehet helyek, ahol a szövegszerkesztésben elég annyi, hogy megnyitsz egy korábbi levelet, pár adatot, szót átírsz és elmented más néven. Táblázatszerkesztőben meg csak annyi, hogy a cellákba be tudod ütni az adatokat.
Milyen gépelés?
Ott a szövegfelismerő, meg egy rakás OCR konverter van a neten...
Amúgy ki az a nyomi aki még word excellt használ?
Ezeréve ott az opneoffice, vagy a libre..
Beszkennelek egy könyvet egy óra alatt, az OCR meg kb 5 perc alatt bekonvertálja, az hány karakter akkor pecenként?
És még margókat se kell huzogatni...
Jó, ettől ne essél hasra, sima adminisztrátor vagy a termelésen, ez azt jelenti, hogy bejövő szállítók iktatása, számlák kezelése, levelezés egyeztetés a megrendelővel, a gyártásvezetővel, kapacitás optimalizásál, munkaerőszervezés (esetleg).
Ehhez inkább önállóság meg szervezőkészség kell, mint word excel tudás.
Max annyi, hogy a végső döntést nem te hozhatod meg, te csak kapura viszed a labdát, de a főnököt kell gólhelyzetbe hoznod vele...
"Erre nem gondolnék 10 ujjas gépírást,"
Bele ne írj ilyen ujjazósmarhaságot, a jelentkezésetbe, mert szétröhögik magukat, inkább azt írd bele, hogy imádod a jóféle forró kávét és jót is tudsz főzni...
Hát a magabiztos excel tudásba nálam a függvények vastagon beletartoznak, és nem csak a SZUM, MIN, MAX-ra gondolok, hanem kb minden függvényre ami munkavégzés közben előfordulhat.
De amúgy ez youtube-on keresztül kb 1-2 hét alatt gyors betanulható.
Más kérdés, hogy a te munkádhoz ez nem feltétlenül kell szerintem. De ha elvárás akkor az lesz a befutó aki tudja ezeket.
Ha ilyesmi területen akarsz dolgozni akkor hosszú távon mindenképp meg kell tanulni excelezni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!