Szerintetek a programozók hány %-a való ténylegesen programozónak?
Mivel nem enged már leírást, itt fejteném ki.
Megfigyelésem alapján a junior és medior programozók többsége csapnivaló kódot ír, itt elsősorban a business logic megértésére gondolok és nem az elvontabb, szakmaibb dolgokra. Egyszerűen hiányzik az analitikus gondolkodásmód a legtöbb programozóból, és ezért születik ez a sok spagetti torzsszülött kód.
Mit gondoltok? (Lehet a definíciómmal van baj, és a medior is juniornak számít például 3 év tapasztalattal. Ha így van, akkor többnyire juniorokra gondolok)
Tehát nem szakmai tudás hiányzik, hanem analitikus gondolkodásmód és szövegértés, minimális szépérzék.
És mira akarsz kilukadni? Hogy igazad van? Hogy van egy prekoncepciód és támasszuk alá?
És pl. a kód "minőség" és az, hogy ki mennyire tud programozni sokszor egymástól független dolog. És sokszor nem képességeken múlik. Szerintem ez a kérdés úgy ahogy van teljesen értelmetlen.
Szerintem ott kezdődik, hogy az ember igényes a kódjára, és nem ír spagetti kódot. Ha legacy-hoz nyúl, akkor elkezdi takarítani és nem asszisztál a repeta spagettihez.
És attól hogy valaki igényes, meg lehet rossz programozó. (Mert lehet hogy 10-szer annyi idő alatt csinál meg valamit mint lehetne) Mégis, a rendszer, tiszta gondolkodás miatt csak azzal hogy igényes eredményesebb terméket állít elő, mint a spagettit hízlaló "nagyágyú".
Én pl tipikus az a típus vagyok akit leírtál programozóként dolgozok,
7+ év tapasztalat, mindent lefejlesztek amit kell, de nem a legjobban, lehetne optimalizáltabb a kód, sok benne a hiba, régi kódokhoz hozzá se merek nyúlni. Én elfogadtam hogy ennyit tudok, de cserébe jól keresek. Szóval +1 a nem programozónak való programozó szavazatra.
Szerintem az amit leírsz az akkor következik be ha a seniorok nem segítik a juniorabb programozókat és nem nézik át a kódot.
Spagettikód alapból előfordulhat ha a PO tegnapra akar egy adott feature-t prodba rakni, ilyenkor örülsz ha nem hasal el a kódod.
A másik része meg az, hogyha PR oknál nem nézi át egy senior a kódot és nem magyarázza el a problémát akkor nem fog a junior az adott esetből tanulni. Nálunk szépen vissza van dobva a PR, amíg nincs megoldva addig nincs bent a kód. A 10. PR nál már nem kell 4-5x visszadobni a kódot, hanem át tud menni elsőre.
Ahogy minden szakmában, kb 10% az, aki tényleg érti, mit csinál, és nem csak bérkódoló, hanem jó mérnök is egyben.
A maradék 90% meg kell ahhoz, hogy a krvasok melót elvégezze.
A spagettikód amúgy úgy születik, hogy menet közben változik a specifikáció, viszont nincs plusz idő allokálva a refaktorálásra.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!