Mennyi fizetést fogok kapni NETTÓBAN, ha minimálbèrt kapok, és szja mentes vagyok?
"Mennyi fizetést fogok kapni NETTÓBAN, ha minimálbèrt kapok, és szja mentes vagyok?"
Nem mindegy, hogy havi fix béres, vagy órabéres, vagy vegyes bérezésű vagy. Ugyanis a minimálbért mind havi, mind óra, mind heti bérben is meghatározza a jogszabály.
Ha havi fix béres vagy, és úgy kapsz minimálbért, akkor a bruttó béred havonta 232 ezer forint lesz. Mivel ez kegyetlenül alatta van annak az összegnek, ami fölött egy 25 év alattinak fizetnie kellene SZJA-előleget, ezért ebből nem fognak SZJA előleget vonni, így a kötelező levonás 33,5 % (18,5 % járulék + 15 % SZJA előleg) helyett csak 18,5 % lesz.
232 ezer x 18,5 = 42.920,- forint a járulék összege.
232 ezer
- 42.920,- forint
= 189.080,- forint a nettó béred.
Ez akkor igaz, ha munkaviszonyban vagy foglalkoztatva, és nem diákszövetkezeten keresztül.
Miért gondolod azt, hogy az alapvető matematikai művelet sem megy neki? Nem lehet az, hogy inkább a jövedelemből történő közteher levonások szabályait nem ismeri, azért kérdez.
Valószínűleg, ha megírnád neki, hogy a bruttó bérét alapból 33,5 % kötelező levonás terheli, de ha 25 év alatti és X bért nem éri el a havi bruttó bére, akkor a 15 % SZJA-t nem vonják, így abban az esetben 18,5 % terheli a 33,5 % helyett, a maradék pedig a nettó bére lesz, szerintem ki tudná számolni. :)
"Meg ott van millió helyen leírva és vannak kalkulátorok is, de a delikvens nem találta meg vagy lusta volt megkeresni."
Nekem ezzel nincs bajom, mivel ez az oldal arra szolgál, hogy kérdezzünk. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!