Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ha valaki gyakornokként...

Ha valaki gyakornokként dolgozik valahol diákként, magasabb fizetést fog kapni ha megkapja a diplomáját?

Figyelt kérdés
Kaptam egy lehetőséget gyakornokként x órabérért. Nincs még diplomám, nyáron végzek. Ilyenkor, ha valaki gyakornokként dolgozik valahol, akkor megemelik az órabérét ha megkapja a diplomáját? Kicsit furcsa lenne, ha ugyanannyit kapna egy nem diplomás diák mint egy végzett diplomás, de nem tudom hogy szokott működni ez, ezért kérdezem. Jövő héten lesz az állásinterjú, de egy kicsit pofátlanságnak tartanám, ha erre így direktben rákérdeznék. Nektek mik a tapasztalataitok ezzel kapcsolatban?

2023. jan. 9. 17:34
 1/5 anonim ***** válasza:
56%
Igen, vagy másik opció, hogy elküldenek mert nem lesz rád adókedvezmény, és többet sem fogsz nyújtani mint a papír előtt.
2023. jan. 9. 18:06
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Én msc utolsó évében kezdtem gyakornokként egy nagy multinál. Amint meglett az msc diplomám, megemelték kérés nélkül a gyakornoki órabéremet, majd amikor egy hónappal később teljes állást ajánlottak és írtam alá, meg magasabb lett a fizetésem.
2023. jan. 9. 18:23
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Nekem nem emeltek, átmentem konkurenciához.
2023. jan. 9. 22:12
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Alkalmazási forma megváltozik, így lehetőség lesz az emelésre. A cégnek jóval többe fog kerülni az alkalmazásod, de tipikusan a gyakornokokat alulfizetik olyan jeligéggel, hogy "Nálunk minden gyakornok X összeget keres, hogy ne legyen köztük konfliktus" vagy éppen "Gyakornokként (hiába SOKKAL OLCSÓBB a foglalkoztatás) nem tudunk azonos fizetést biztosítani, mint egy pályakezdő, hiszen kevésbé számíthatunk a munkaerődre."

Stb...

2023. jan. 10. 00:32
 5/5 anonim ***** válasza:

A kérdésre a rövid válasz, hogy "attól függ, miben állapodtok meg". Van olyan cég, amelyik korrekt és magától is teljes állást, jobb fizetést ajánl, ha meglesz a diplomád. Más cégek viszont inkább kihasználni próbálnak és minél tovább minél olcsóbban dolgoztatnak. Olyan cég is lehet, amelyik rögtön megszabadul tőled, ha több pénzt akarnál. Előre sosem tudhatod, hogy milyen a cég. Amíg csak ígérni

kell, addig semmi sem drága a cégeknek. Ezért nagyon fontos, hogy mi van a szerződésben, amit aláírtok. Meg hogy el is olvasd a szerződést, mielőtt aláírod. Lásd később...

"Jövő héten lesz az állásinterjú, de egy kicsit pofátlanságnak tartanám, ha erre így direktben rákérdeznék."

Miért lenne pofátlanság az állásinterjún rákérdezni a feltételekre, amikkel szerződni akarsz?

Mikor máskor szeretnél tárgyalni a feltételekről, mint az állás interjún, ami alapján eldöntöd, hogy szerződsz-e vagy sem?

Gyakori, de tévképzet, hogy az állásinterjún CSAK neked kell megfelelni a munkáltató igényeinek és hogy te alá vagy rendelve az ő igényeinek és ő diktálja a feltételeket, neked meg bármit el kell fogadni.

Természetesen neked meg kell győznöd a munkáltatót róla, hogy te vagy a legalkalmasabb jelölt számára és mindenáron veled akarjon dolgozni.

De a munkaviszony egy kölcsönös megállapodás. Mindkét fél nyújt valamit, amire a másiknak szüksége van. A munkáltató alapvetően fölényben van, mert ők egy nagy cég, te meg egy kis magán személyként ülsz velük szemben. Ráadásul náluk van a sok pénz, amiből te szeretnél kapni tőlük valamennyit.

Viszont pontosan emiatt nem csak ők diktálják a feltételeket és éppen ezért nem éri meg úgy belemenned a tárgyalásba, hogy te mindenben alá vagy rendelve nekik, ők diktálnak és te meg elfogadod. Ugyanis nagyon is fontos, hogy mennyi munkáért, milyen feltételekkel és mennyi pénzt akarnak adni neked. Erről pedig pont az állásinterjún van lehetőséged tárgyalni velük. Megtudni, hogy mégis mennyi pénzért akarják a saját akaratukat rád erőltetni és az ő feltételeik számodra mennyire elfogadhatóak, vagy sem.

Egy állásinterjúnak az is célja, hogy kiderüljön, hogy a cég mennyire megfelelő számodra. Milyen a cégkultúra, milyenek a szakmai lehetőségek, mennyire hagynak majd időt neked a tanulásra a munka mellett, mennyire rugalmasak a munkaidő szervezésében, vagy épp home office-ban, stb.

Pont az állásinterjú jóformán az utolsó alkalom, amikor erről TÁRGYALNI tudsz velük, mert ha már aláírtátok a szerződést, onnantól mindenki a szerződésre mutogat, hogy aláírtad, most már nincs miről tárgyalni, tartsd be, amit vállaltál. Az állásinterjútól a szerződés aláírásáig lehet róla alkudozni, hogy oké, ti ezt ajánljátok nekem, de én ezért ennyi pénzt kérek ilyen feltételekkel, vagy különben ennyi pénzért csak kevesebbet akarok dolgozni, stb.

Aztán vagy meg tudtok egyezni valamiben, vagy nem. Nyilván a cégek szeretnek arra hivatkozni, hogy náluk fix fizetési kategóriák vannak, meg fix munkaidő van, meg állandó home office szabályzat van. De azért, ha igazán akarnak valakivel tárgyalni valamiről, akkor lehet bármiről tárgyalni.

Nyilván nem érdemes ezt durván csinálni. Ha közlöd velük azokat, amiket itt leírtam, hogy ez nem alárendeltség, hanem egyenlő felek tárgyalása, akkor lehet, hogy nem fognak visszahívni.

Viszont udvariasan nagyon is fontos rákérdezni a számodra fontos kérdésekre, hogy megtudd őket. Érdemes már jó előre átgondolni és listát írva előkészíteni, hogy mik a számodra fontos kérdések (pl. munkaidő mennyisége, beosztása, fizetés mennyisége, rendszere, bejelentés módja, előrelépési lehetőségek, céges képzési lehetőségek, stb) és ezeket meg is kérdezni az interjú végén.

Érdemes a kérdéseket úgy csoportosítani, hogy ne az anyagias, vagy technikai részletek legyenek többségben, hanem összességében azért a karrier lehetőségek, tanulási lehetőségek legyenek többségben, ezzel jobban sugallva, hogy fejlődni akarsz, minthogy anyagias vagy. De nagyon is fontos rákérdezni az anyagi részletekre is.

Az viszont nagyon fontos, hogy bármiben egyeztek meg, az kerüljön bele a szerződésbe. Abban a formában, ahogyan megállapodtatok. Ha nem az van a szerződésben, amiről szóban megállapodtatok, akkor ne írd alá a szerződést, kérd, hogy írják bele.

Pl. Ha te gyakornoki pozícióra szerződsz, akkor érdemes lehet kikötni, hogy csak a diploma megszerzéséig vagy gyakornok, utána a gyakornoki szerződés érvényét veszti. Mert a cégnek jobban megérheti a diploma után is megtartani téged gyakornoki pozícióban olcsóbban dolgoztatni. Ígérni könnyű, hogy utána teljes állást kapsz majd, viszont ha ez nincs benne a szerződésedben, akkor nem biztos, hogy tényleg meg fogod kapni. Ha korrekt a cég, akkor lehet, hogy akkor is megkapnád, ha a szerződésben nincs benne. De ez egy elég nagy ha, ami az ő korrektségükön múlik. A szerződést azért írjátok, hogy ne a másik korrektségén múljon, hogy betartja-e a szóbeli ígéretét valaki, vagy sem. A szóbeli ígéretre nem tudsz hivatkozni később, ha vitátok lesz. Csak a szerződés lesz ott, amire hivatkozhatsz. Ezért fontos, hogy a szerződésben ugyanaz legyen, amiben megállapodtok.

2023. jan. 19. 17:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!