Külföldre költözés. Pro,kontra?
Szóval, dióhéjban:
A tervek között szerepel szerencsét próbálni külföldön. Első körben Bécs környékén. Fiatal vagyok, független, szeretnék stabil anyagi hátteret a későbbi családalapításhoz.
Akinek van tapasztalata, megírhatná, hogy:
- mennyire nehéz kint megszokni?
- csak angol tudással nehézkes a mindennapi élet, az ügyintézés?
- milyen a megélhetés?
- hosszabb távon ki hogy reagált arra pszichológiailag, hogy nem hallja, és nem beszélheti az anyanyelvét? Nem lett tőle még jobban honvágya?
Illetve ha bármi más eszetekbe jutna ezzel kapcsolatban, örülnék, ha megosztanátok. :)
Ha IT vonalon vagy, és az IT-n belül nem a "büfé szak" a végzettséged, akkor elég, ha otthon maradsz és keresel egy külföldi cégnél otthon végezhető munkát. Megtartod az otthoni légkört, és anyuci szoknyájáról sem kell leválni, viszont külföldi fizetést kapsz. Igy meg tudsz pályázni holland, belga, akár USA, vagy bármilyen országbeli állást.
Ha kicsit alacsonyabb az IT végzettséged (nem büfé szak, de nem is top developer), akkor Írország a te országod, és nagyon sikeres tudsz lenni.
Az, hogy "IT szektor", az kb annyira tág fogalom, mintha azt mondanád, hogy "gyümölcs".
Ha független vagy, akkor milyen családot akarsz látogatni, hogy közel maradj hozzájuk? Válj le anyuci szoknyájáról, legyél nagykisfiú.
Én dolgoztam egyetem után egy évet kint és az első amit írhatok, hogy német nélkül felejtős:D mármint még bizonyos IT területen annyi tapasztalattal amennyit írtál okés lehet, de kiköltözni hosszabb távra német nélkül NEM lehet. Mondjuk ha szerzel egy német párt magadnak, akkor működhet a dolog:D meg természetesen megtanulható a nyelv, állampolgárságot úgyis hosszabb idő után adnak csak kint, szóval lenne rá időd, már ha van kedved szenvedni vele.
Amúgy Bécs elég érdekes hely, nekem Budapest feelinget ad, nem tudom, hogy miért, de viszont ezt leszámítva társadalmilag ég és föld a két város, de ugye ezeket írták előttem.
Írországot én nem annyira javasolnám, mert gyönyörű meg minden, de nekem túl kicsinek érződött, meg az egy egészen más hely időjárásilag és tájképileg, nekem nagyon nehéz volt megszokni. Persze egy próbát megér, nem vesztesz vele sokat.
Angliában vannak jobb városok, azokat tudom ajánlani, igazából amit google feldob, hogy ott jó hely lakni, az valóban igaz lesz.
Hollandiát is tudom ajánlani, mert mindenki is beszél angolul, csak ugye állampolgársághoz a hollandot megtanulni rémálom lesz:D de elméletileg B1 szinten kell csak, de már rég laktam ott. Amszterdam elég jó hely szerintem és x év tapasztalattal kegyetlen jól lehet keresni fejlesztői pozikban.
Spanyolban nem sokat laktam és azon belül is csak Barcelonában. Haaaat, igazából gyönyörű ország nyílván, de nem annyira egyszerű (szerintem) angliai, holland, német, stb béreket keresni, meg vannak más problémák is. Nehéz olyan helyet találni, ahova csak angol elég lesz, de nem lehetetlen és a spanyol nem annyira nehezen tanulható, de lehet catalánul is illene tudni Barcelónábán.
Svájcot is érdemes lehet megpróbálni, sosem laktam ott, de egyik legjobb haverom kint dolgozik és halálra keresi magát, a munkakörülmények meg elképesztően jók és nyílván home office nem csak 2 nap van..:D Mondjuk ő egy kitömött startupnak dolgozik, szóval lehet multi kint más, de keresetileg kegyetlen jó, na meg svájc meseszép, ha szereted a hegyeket.
Ami a kintlét nehézségeit illeti... Ha nehezen barátkozol, akkor rémálom lesz, ha csak nem vagy tényleg valami nagyon introvertált, de szerintem azoknak is kell legalább valami minimális enberi kapcsolat. Ismerkedni nem vészes viszont, az miatt nem aggódnék, sok helyi csajnak bejön egy jól kereső külföldi, de komoly kapcsolatot azért már nem annyira egyszerű találni, de legalább nen unatkozol, arra nagyon jó. A munkatársak általában jó fejek, de nem garantált, hogy lesznek barátaid a cégnél, szóval ezzel NE tervezz. Ügyeket intézni a felsorolt országokban nem lesz vészes, kivétel spanyolokat, akik amúgy is olyan lassúak mint mi, meg ugyan úgy nem beszélnek vagy csak borzalmasan angolul:D szóval az ilyen good luck.
Tehát a lényeg, hogy ne nagyon számíts barátokra, sokáig egyedül leszel. Oké eltinderezel, meg keresel valami hobbit és ott barátkozol + körbejárod az országot az egy darabig fun, de fél év után nagyon megüti már az embert, hogy nincs kint közeli személy neki. Pedig én nagyon independent vagyok és durván extrovertált, de sajnos ez sem garantál semmit, mélyebb emberi kapcsolatolhoz idő kell sajnos.
Ui:
Írta valaki a remote job lehetőséget, ez szakmádtól függően akár jó opció lehet. Budapest messze a legbiztonságosabb város ahol lakhatsz a nyugati opciók közül és külföldi fizuval szinte mindent nyugati szinten élhetsz itthon is, sőt, kiskirály leszel konkrétan egy senior remote fejlesztői fizuval. Persze ha netán komoly betegséged lenne, akkor az hatalmas szívás itthon, meg nagy műtéteket is kórházban végzik és öregkorodra is spórolnod kell, ha szeretnél nyugati szinten maradni akkor is, de azért ez nem lehetetlen. Ami a legrosszabb itthon, az a toxikus politikai légkör és a magyar emberek temperamentuma, ezeken bármennyi pénzed van, sajnos mem tudsz változtatni. Hiába van egy nagy baráti köröd, észrevehetően másabbak itthon az emberek, mint nyugaton.
De amúgy szerintem ez se olyan rossz, én pl élvezem, hogy bárki lehetek itthon és nem néznek ki, azért külföldön egy tehetősebb környéken elvárt egy bizonyos viselkedés, ami engem borzalmasan irritál.
Esetleg ha tudok segíteni, akkor írj privátban nyugodtan, próbálok válaszolni részletesebben is. Viszont ritkán járkálok fel, tinikoromból maradt meg, hogy szeretem gyakorit, szóval csak nosztalgiázni jövök ide és elképzelhető, hogy egy hónap múlva tudok csak válaszolni.
"A tervek között szerepel szerencsét próbálni külföldön. Első körben Bécs környékén. Fiatal vagyok, független, szeretnék stabil anyagi hátteret a későbbi családalapításhoz."
Nagyon szívhezszóló történet csak senkit nem érdekel. 2 dolog kell: piacképes tudás (amivel profitot termelsz és kitűnsz az átlagból) + nyelvismeret (az adott ország nyelvének).
Ha nincs piacképes tudásod külföldön sem fogsz meggazdagodni.
13 -"piacképes tudás (amivel profitot termelsz és kitűnsz az átlagból) + nyelvismeret (az adott ország nyelvének)."
És még mindig másoknak termeled a profitot, és mi van, ha kitűnsz az átlagból?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!