Milyen szakmát érdemes tanulni?
18 éves srác vagyok és szeretnék valamilyen szakmát tanulni amivel itthon és külföldön is jól lehet boldogulni illetve a jövőben is biztosan szükség lesz rájuk.
Tudnátok ilyen szakmákat írni légyszíves nagy segítség lenne előre is köszi.
Hegesztő, épületgépész, mehatronikai mérnök stb...
Érdekesebb kérdés, hogy mihez van kedved.
Mérnökként bármikor és bárhol lesz munkád, gépészként is.
Végezz el egy villanyszerelő - villamos/mechatronikai mérnök vagy egy hegesztő és hegesztőmérnök párosítást, kizárt, hogy ne legyen ezekkel munkád
Én a gépészt elengedném. 2 ok miatt. Egyrészt, teljesen el van lehetetlenítve a hazai piacon a gépészet, tényleg siralmas fizetések vannak. Másrészt, kevesebb benne a fejlődési potenciál. Ha összehasonlítod egy villamosmérnökkel, utóbbinál sokkal könnyebb átképezni magad olyan irányba, amit a fejlődő technológia megkövetel. Gondolok itt arra, hogy villamosmérnökként kapsz egy kicsi programozás alapot, továbbá maguk a munkahelyek és munkakörök is rugalmasabban állnak az átképzéshez. Egy beágyazott vagy PLC mérnökből jóval kevesebb effort kell ahhoz, hogy az adott berendezés, gép, technológia gépi szintű vezérlésén túl is képes legyél gondolkodni, akár munkát végezni. Pl. egy MES rendszer vagy WINCC nem csak a gépsor, hanem a gyáregység IT oldaláról is átlátható legyen. Vagy éppen panel PC-n Labview, kisebb scriptek használata.
Ha gépész vonalon indulsz, akkor sem lehetetlen, de az alap tudásbázis ami komplexebb rendszerekhez, azok integrációjához kell, nem lesz meg. Villamosmérnökként ezt megkapod és már ilyen környezetben fogsz doglozni az elejétől.
5-10 év múlva már a PLC-t is Visual Studioban fogják programozni (van amit már most), ha nem akarsz megragadni egy technikus fizetésért modellekben napi 10 órát kattintgató robot szintjén, engedd el a gépész szakmát. Nyilván túloztam, illetve a gépészetnek is rengeteg oldala van, de annyira nem is áll távol a valóságtól. 10-15 év múlva már a modelleket is MI fogja készíteni, csak a sallanghoz vagy paraméterek beviteléhez kell a gépész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!