Külföldön szerzett Msc-t mennyire preferálják az itteni multik?
Hollandiában néztem ki egy mesterképzést pénzügyes területen. Van már magyar msc diplomám és itthon is dolgozok egy ideje, de szeretnék külföldi tapasztalatot is (nemcsak oktatási, hanem minden más szempontból is) szerezni.
Persze nyilván az lenne a legjobb helyzet, ha már kint is el tudnék helyezkedni, de ez semennyire nem biztos.

Külföldön viszont nem tudok versenyezni az ottani állampolgárral, akinek ugyanaz a végzettsége megvan.
Tényleg ez a két lehetőség van? Mo-n maradi szakmán belül kevés pénzért, nulla megbecsüléssel és jövőképpel vagy külföldön mosogatni sok pénzért?

Miért nem tudsz velük versenyezni?
(tényleg érdekel, én is külföldi msc-n gondolkodom, bár nagyon más okból)

Ezt megcáfolnám azért kedves posztoló. Azért van több blue collar vendégmunkás Külföldön mert alapból több blue collar munkás van Magyarországon is mint diplomás, ergo ha mindkét kategóriából mondjuk 1% kivándorol akkor az arányaiban több blue collart fog jelenteni mint white collart.
Hollandiában ha jó szakember vagy akkor egy erős angol is elég sok helyre (pl IT, pénzügy). De amúgy nem egy lehetetlen nyelv a holland se, én 4 év után folyékonyan beszéltem már és dolgoztam is holland white collar munkákban.
Németország neccesebb, ott jobban elvárt a német, de szintén nem lehetetlen.
Magyaroszágon igaz, hogy sajnos a munkák nagy részének minősége alacsonyabb mint kint. A stratégiai döntéseket a nagy cégek kint hozzák, és nem itt. Rengeteg SSC

(7es vagyok túl gyorsan nyomtam e tért)
Rengeteg multi tulajdonképpen SSC Magyarországon ahová az egyszerűbb munkafolyamatokat hozzák át, és sokszor a nyelvtudás többet számít mint a diploma. Lehet itt is vezetői pozíciót elérni, viszont max a helyi kollégákat/folyamatokat fogod vezetni, a fontosabb utasítások kintről jönnek.
Ahol esetleg számíthat a külföldi diploma az a nagyon elit consulting cégek mint a Mckinsey és a BCG, de ott is csak olyan szinten, hogy nagyobb eséllyel hívnak be interjúra emiatt. Viszont behívnak ugyanúgy egy Corvinus mesterrel is.
Szerintem ha külföldben gondolkodsz, feküdj rá a nyelvtanulásra, legyél jó szakmailag és lehetőleg olyan cégeknél dolgozz amiknek kint is ismertek. Esetleg nézz utána melyik nagy multinak vannak a célországodban is komolyabb tevékenységei és oda jelentkezz, majd pár év után belsősként pályázz kinti pozikra, néha bejön. Aztán akkor kint már egyből munkával, illetve a későbbiekben jó referenciával indítassz.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!