Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Matematikus végzettséggel meg...

Matematikus végzettséggel meg lehet élni? Vagy érdemesebb akkor már valamilyen matekosabb műszaki vagy gazdasági szakot választani?

Figyelt kérdés

2022. nov. 18. 21:02
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
9%
Inkabb infosabb kene... A matekkal ehenhalsz hacsak nem egyetemen leszel valami kozel minimalberes tanar/seged
2022. nov. 18. 21:14
 2/20 anonim ***** válasza:
93%

Rengeteg cég alkalmaz matematikusokat.

Pl.: Morgan stanleynél interjúztam és az egyik csapatban egy matematikus lett volna a főnököm. Én IT-s ként mentem volna.

2022. nov. 18. 21:33
 3/20 A kérdező kommentje:
És vidéken hol alkalmaznának?
2022. nov. 18. 21:47
 4/20 anonim ***** válasza:
83%

A fizetési toplisták tetején vannak már pályakezdőként is. Én data scientist vagyok egy nagy multi mesterséges intelligencia osztályán, és nálunk a statisztikusok és matematikusok tarolnak. Nagyon jó az alkalmazott matek mesterszak is, és a biztosítási és pénzügyi matek mesterszak is utána. Mindenképpen ajánlom a matek alapszakot, nagyon-nagyon jó választás.

Vidéken? Ott dolgozhatsz, ahol csak akarsz. Szörfölhetsz Balin, vagy legeltetheted a bivalyodat az Őrségben, ezek a munkák nagy részben távmunkák. Nekünk például csak heti 1 napot kell az irodába bejárnunk, de vannak, akiknek csak havi egyszer, sőt vannak teljesen remote munkahelyek is.

2022. nov. 18. 22:33
 5/20 anonim ***** válasza:
87%
Ahol dolgozom a matekosok fizuja 20-30%-al veri az IT fizukat.
2022. nov. 19. 07:16
 6/20 anonim ***** válasza:
88%
Van matematikus és fizikus munkatársam is, én IT-s vagyok. Programozunk...
2022. nov. 20. 03:51
 7/20 anonim ***** válasza:
30%
A matematika jó alap,de valami alkalmazott matematikai vagy infós tudás azert nem árt melle.
2022. nov. 20. 09:10
 8/20 anonim ***** válasza:
85%
Hagyjuk már ezt az “infós tudást”…. Minden munkához szükséges dolgot meg lehet tanulni udemyről sokkal jobban, mint egyetemen. Viszont a matekot, statisztikát nagyon nehéz otthonról tanulni.
2022. nov. 20. 10:08
 9/20 anonim ***** válasza:
53%
Már miért lenne nehéz matekot otthonról tanulni. A matek alig változik, amit az egyetemen tanítanak, legalább száz éve ugyanaz, volt idő jó kis könyveket írni róla, magyarul is.
2022. nov. 20. 17:05
 10/20 anonim ***** válasza:
100%

Nehéz megfogalmazni, hogy miért nehéz matekot és statisztikát otthon tanulni, annak ellenére, hogy az alap dolgok azért fent vannak most már a neten. Nehéz a motivációt fenntartani, nehéz eldönteni, hogy mi hasznos és mi nem, és nehéz egyedül feladatokat csinálni, visszajelzés nélkül, hogy jó-e amit csinálsz vagy nem. Mindenesetre önképzett informatikust milliószámra láttunk már, önképzett matematikust viszont alig.

Az azért érdekelne, hogy mi az az “infós tudás”, amit annyira hiányolna egy matematikus vagy statisztikus. A matematikusok is tanulnak programozni (ha ez nem lenne világos mindenkinek). Ami hiányzik a képzésükből, az az algoritmusok és adatstruktúrák, a design patternek és a rendszertervezés. Ezek közül talán a design patternek a leghasznosabbak, ez megtanulható pár hét alatt a könyvből meg udemy kurzusról. Az algoritmusok és adatstruktúrák azért annyira nem hiányzik, egyrészt az alapokat még matematika szakon is oktatják (és ugye a matekosok az algoritmikus gondolkodás mesterei amúgy), másrészt meg ez is tanulható netről. A rendszertervezéssel meg nem kell egy matematikusnak foglalkoznia a munkahelyen, ha meg igen, az meg ráragad munka közben. Mi az az infó tudás még, amiben egy matematikus hiányt szenvedhet?

2022. nov. 20. 17:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!