Matematikus végzettséggel meg lehet élni? Vagy érdemesebb akkor már valamilyen matekosabb műszaki vagy gazdasági szakot választani?

Rengeteg cég alkalmaz matematikusokat.
Pl.: Morgan stanleynél interjúztam és az egyik csapatban egy matematikus lett volna a főnököm. Én IT-s ként mentem volna.

A fizetési toplisták tetején vannak már pályakezdőként is. Én data scientist vagyok egy nagy multi mesterséges intelligencia osztályán, és nálunk a statisztikusok és matematikusok tarolnak. Nagyon jó az alkalmazott matek mesterszak is, és a biztosítási és pénzügyi matek mesterszak is utána. Mindenképpen ajánlom a matek alapszakot, nagyon-nagyon jó választás.
Vidéken? Ott dolgozhatsz, ahol csak akarsz. Szörfölhetsz Balin, vagy legeltetheted a bivalyodat az Őrségben, ezek a munkák nagy részben távmunkák. Nekünk például csak heti 1 napot kell az irodába bejárnunk, de vannak, akiknek csak havi egyszer, sőt vannak teljesen remote munkahelyek is.

Nehéz megfogalmazni, hogy miért nehéz matekot és statisztikát otthon tanulni, annak ellenére, hogy az alap dolgok azért fent vannak most már a neten. Nehéz a motivációt fenntartani, nehéz eldönteni, hogy mi hasznos és mi nem, és nehéz egyedül feladatokat csinálni, visszajelzés nélkül, hogy jó-e amit csinálsz vagy nem. Mindenesetre önképzett informatikust milliószámra láttunk már, önképzett matematikust viszont alig.
Az azért érdekelne, hogy mi az az “infós tudás”, amit annyira hiányolna egy matematikus vagy statisztikus. A matematikusok is tanulnak programozni (ha ez nem lenne világos mindenkinek). Ami hiányzik a képzésükből, az az algoritmusok és adatstruktúrák, a design patternek és a rendszertervezés. Ezek közül talán a design patternek a leghasznosabbak, ez megtanulható pár hét alatt a könyvből meg udemy kurzusról. Az algoritmusok és adatstruktúrák azért annyira nem hiányzik, egyrészt az alapokat még matematika szakon is oktatják (és ugye a matekosok az algoritmikus gondolkodás mesterei amúgy), másrészt meg ez is tanulható netről. A rendszertervezéssel meg nem kell egy matematikusnak foglalkoznia a munkahelyen, ha meg igen, az meg ráragad munka közben. Mi az az infó tudás még, amiben egy matematikus hiányt szenvedhet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!