Ez most mi? Most én vagyok a hülye?
Vagyok én és egy haverom, hívjuk őt most Daninak.
Tehát, van Dani, mivel rengetegen azt mondták neki, hogy ha nem szerez diplomát nem fog tudni elhelyezkedni, így már pár éve egyetemen tanul, még sosem dolgozott úgy igazán informatikával foglalkozó cégnél (csak a szakmai ugye), így jelenleg informatikus munkát keres, hogy levelezőn be tudja fejezni az egyetemet az elkövetkezendő időszakban. Jó jegyei vannak, jó kredittel.
Vagyok én, aki életemben nem voltam egyetemen mert azt mondták nekem többen, hogy a tapasztalat a fontos, a papír nem lényeg, úgysem nézik meg, lassan 4 és fél évet dolgoztam szoftverfejlesztésben.
Középiskola óta barátok vagyunk, a tudásunk kb ugyanaz a gyakorlatban.
Dani és én jelentkezünk ugyanahhoz a magyarországi, magyar céghez egy Junior Programozó pozícióra, kapunk 1-1 tesztet, megcsináljuk és elmondásuk szerint nagyon jól csináltuk, bekerültünk a második fázisba (persze külön külön, nem együtt).
A második fázis pedig abból állt, hogy beszéljünk magunkról, mert habár beküldted a CV-t a jelentkezőlapon, beküldted a CV-t egy emailre amit első találkozón kértek, még egy harmadik alkalommal is mondj el mindent ami a CV-den van.
Majd miután ez az egész lement, egészen 3 hét leforgása alatt, Danit elutasítják, mert habár meglesz a papírja, nincs releváns tapasztalata, engem pedig elutasítanak, mert habár van releváns tapasztalatom, nincs papírom.
Én üljek be egyetemre, szívjak végig 4 vagy több évet azzal, hogy megszerezzem a BSc-t, ahol talán tanítanak valami újat, talán nem mert google-ön egy stackoverflow topicból többet tanulok, mint mikor egy előadáson/laboron hallgatom hogy "És akkor a beolvasás, K O N Z O L PONT V R I T E L I N E, D U P L A V É V E L", pusztán azért, hogy kapjak egy darab papírt?
Dani kezdjen el freelancerkedni, legyen elég szerencsés mint én voltam, hogy egy cég akiknek csak 1-2 melót csináltam volna csak eredetileg, felvettek mert láttak bennem reményt, mert ahol a szakmaiját töltötte semmihez nem hagyták hogy nyúljon, 1-2 lekérdezésen kívül?
Akkor most fontos a papír, a tapasztalat nem?
Akkor most fontos a tapasztalat, a papír nem?
Akkor most akarunk fejleszteni embereket, fel akarunk venni JUNIOROKAT, hogy kiképezzük őket és erősítsük a cégünket?
Most én látom ezt sz*rul?

#2: Én pont a 2000-es évek elején tapasztaltam azt, hogy kérik a diplomát, manapság kevésbé.
#4: Kétszer interjúztam náluk. Elsőre próbanap után közölték, hogy nem tudnak pozit ajánlani. Másodjára 3 kört megint végigjátszottak velem, aztán a bérigényemet sokallták. Én meg mondtam, hogy akkor köszönöm, mert addigra egy másik helyről már kaptam ajánlatot azzal az összeggel.

Azonos a tudásotok, azonosan kevés. Bocs, de ez ennyit jelent.
"Ez a "tapasztalat számít nem a diploma" dolog kb a 2000-es években volt jellemző. Manapság már nem nagyon vesznek fel juniorokat diploma nélkül."
Napi szinten látok juniorokat diploma nélkül elhelyezkedni (ez a munkám része).
A titok abban van, hogy nem tapasztalat kell papíron, meg diploma papíron, hanem tényleges tudás. Az itt a közös ebben a történetben, hogy nincs elég tudás egyik srácban sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!