Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ez most mi? Most én vagyok a...

Ez most mi? Most én vagyok a hülye?

Figyelt kérdés

Vagyok én és egy haverom, hívjuk őt most Daninak.

Tehát, van Dani, mivel rengetegen azt mondták neki, hogy ha nem szerez diplomát nem fog tudni elhelyezkedni, így már pár éve egyetemen tanul, még sosem dolgozott úgy igazán informatikával foglalkozó cégnél (csak a szakmai ugye), így jelenleg informatikus munkát keres, hogy levelezőn be tudja fejezni az egyetemet az elkövetkezendő időszakban. Jó jegyei vannak, jó kredittel.

Vagyok én, aki életemben nem voltam egyetemen mert azt mondták nekem többen, hogy a tapasztalat a fontos, a papír nem lényeg, úgysem nézik meg, lassan 4 és fél évet dolgoztam szoftverfejlesztésben.

Középiskola óta barátok vagyunk, a tudásunk kb ugyanaz a gyakorlatban.

Dani és én jelentkezünk ugyanahhoz a magyarországi, magyar céghez egy Junior Programozó pozícióra, kapunk 1-1 tesztet, megcsináljuk és elmondásuk szerint nagyon jól csináltuk, bekerültünk a második fázisba (persze külön külön, nem együtt).

A második fázis pedig abból állt, hogy beszéljünk magunkról, mert habár beküldted a CV-t a jelentkezőlapon, beküldted a CV-t egy emailre amit első találkozón kértek, még egy harmadik alkalommal is mondj el mindent ami a CV-den van.

Majd miután ez az egész lement, egészen 3 hét leforgása alatt, Danit elutasítják, mert habár meglesz a papírja, nincs releváns tapasztalata, engem pedig elutasítanak, mert habár van releváns tapasztalatom, nincs papírom.

Én üljek be egyetemre, szívjak végig 4 vagy több évet azzal, hogy megszerezzem a BSc-t, ahol talán tanítanak valami újat, talán nem mert google-ön egy stackoverflow topicból többet tanulok, mint mikor egy előadáson/laboron hallgatom hogy "És akkor a beolvasás, K O N Z O L PONT V R I T E L I N E, D U P L A V É V E L", pusztán azért, hogy kapjak egy darab papírt?

Dani kezdjen el freelancerkedni, legyen elég szerencsés mint én voltam, hogy egy cég akiknek csak 1-2 melót csináltam volna csak eredetileg, felvettek mert láttak bennem reményt, mert ahol a szakmaiját töltötte semmihez nem hagyták hogy nyúljon, 1-2 lekérdezésen kívül?

Akkor most fontos a papír, a tapasztalat nem?

Akkor most fontos a tapasztalat, a papír nem?

Akkor most akarunk fejleszteni embereket, fel akarunk venni JUNIOROKAT, hogy kiképezzük őket és erősítsük a cégünket?

Most én látom ezt sz*rul?

2022. nov. 8. 18:30
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
89%

A gyakorlat túlsúlyban van a papír rovására, de azért a papír is lehet fontos.

Én évekig dolgoztam papír nélkül, aztán egyik helyen szóltak, hogy "jó lenne" ha elvégezném a BSc-t. Megcsináltam, utána sokkal több lehetőség nyílt meg előttem, sokkal több megkeresést is kapok.

Egyébként nem időpocsékolás az egyetem, mert olyan elméleti dolgokat tanulsz (pl. rendszertervezési paradigmák), amiket magadtól a büdös életben meg nem tanulsz, de hasznos. Azon kívül az absztrakt gondolkodást is fejleszti.

Tehát a gyakorlat fontosabb, de a papír is számít elég sok helyen. Hiába van meg a gyakorlatod, ha pl hiányzik az elmélet a megfelelő rendszerszemlélethez. És hiába van diploma, ha gyakorlatban nem tudod úgy alkalmazni a dolgokat, ahogy kell. Erre van a gyakornoki pozi.

Véletlenül nem az Epam volt, ahova jelentkeztetek? Ők szeretik megizzasztani az embert, aztán a negyedik interjúkör után közölni, hogy kösz, nem kellesz.

2022. nov. 8. 18:39
 2/14 anonim ***** válasza:
68%
Ez a "tapasztalat számít nem a diploma" dolog kb a 2000-es években volt jellemző. Manapság már nem nagyon vesznek fel juniorokat diploma nélkül. Aki még azt se tudja összehozni az akkor simán nem elég jó. Meg akinek nem lesz meg suli alatt némi tapasztalat az megint csak valamit nagyon rosszul csinált. Sufnicégekhez valóban nem kérik, de ott elég ergya fizuk vannak.
2022. nov. 8. 19:03
 3/14 anonim ***** válasza:
81%

"Majd miután ez az egész lement, egészen 3 hét leforgása alatt, Danit elutasítják, mert habár meglesz a papírja, nincs releváns tapasztalata, engem pedig elutasítanak, mert habár van releváns tapasztalatom, nincs papírom."

Ehhez az állsához ezek szerint iskolarendszerű végzettség ÉS tapasztalat is elvárás. Nem "vagy", hanem "és". Nem tudom mi ebben a meglepő, elég sok olyan állás van, ahova mindkettő kell.

2022. nov. 8. 19:05
 4/14 anonim ***** válasza:
88%

Találtak olyan embert akinek van tapasztalata és papírja is.

#1 helyesbítek: negyedik interjúkör után közölni, hogy kösz, TÚL SOKAT KÉRSZ, ENNYIÉRT nem kellesz.

2022. nov. 8. 19:06
 5/14 anonim ***** válasza:
96%

Végsősoroon egyikőtöknek sincs diplomája.

Ha te 4 év alatt csináltál volna bármi érdemlegeset, akkor már rég nem lenne pálya egy junior pozi. Szóval tapasztalat sincs egyikőtöknek se.

Akkor tkp min vagyunk fennakadva?

2022. nov. 8. 19:11
 6/14 anonim ***** válasza:
36%
Nevetségesnek tartom ezt a nem a papír a fontos érvelés itt is meg a nyelvvizsgáknál is. Ha a tudás megvan hozzá, akkor a papír csak idő és pénz kérdése. Akkor meg miért fáj megszerezni? Előbb lenne állásod, mint az itt nyafogással.
2022. nov. 8. 19:13
 7/14 anonim ***** válasza:
77%

"Én üljek be egyetemre, szívjak végig 4 vagy több évet azzal, hogy megszerezzem a BSc-t"

Ha annyira nagyágyú vagy, mint amilyennek tartod magadat (mondjuk ha tényleg az lennél, akkor 4 és fél év tapasztalattal nem junior pozícióra jelentkeznél) akkor nem tart 4+ évig elvégezni az egyetemet.

2022. nov. 8. 19:21
 8/14 anonim ***** válasza:
73%

Leirtad a kerdesedre a valaszt:

"Tehát, van Dani," "pár éve egyetemen tanul, még sosem dolgozott úgy igazán informatikával foglalkozó cégnél"

"Vagyok én, aki életemben nem voltam egyetemen"

"a tudásunk kb ugyanaz a gyakorlatban."

Dani meg csak uton van a diploma fele, nem dolgozott meg relevans cegnel. Te sosem jartal egyetemre es gyakorlatban a tudasod megegyezik Danieval, aki sosem dolgozott relevans cegnel.

Egyikotok sem teljesiti egyik szukseges feltetelt sem.

Te vagy a hulye. 😄 Peace.

2022. nov. 8. 19:28
 9/14 anonim ***** válasza:
0%

7

Tipikusan ilyen autodidakta "pythonban megírtam egy hello world-ot most én vagyok a billgéc" pistike lehet. Az ilyeneket keressük hozzánk...karbantartónak. Eldugult wc-k meg ilyenek.

2022. nov. 8. 19:28
 10/14 anonim ***** válasza:
17%

"Majd miután ez az egész lement, egészen 3 hét leforgása alatt, Danit elutasítják, mert habár meglesz a papírja, nincs releváns tapasztalata, engem pedig elutasítanak, mert habár van releváns tapasztalatom, nincs papírom."

Cserébe viszont felvették Rúben Ábrahámot, a tulajdonos unokaöccsét, akinek 20 az IQ-ja és a szájába folyik a taknya, de ő rokon. Valamint még felvették Jucikát is, akinek se papírja, se tapasztalata, viszont a melltartója E kosaras.

Üdv a való világban!

2022. nov. 8. 20:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!