Miért kell ennyire sok gépészmérnök?
Milyen szempontból vizsgálod az érdemes szót?
Munkád az mindig lesz. A fizetés és a munkaóra már más kérdés. A gépészmérnök fizetések nettó 4-600 eft körül szóródnak, nyilván van kiugró mindkét irányba, de az átlag az említett intervallumban van. Döntsd el, hogy egy mérnöki felsőfokú végzettséggel ez a bérsáv mennyire oké.
Most hogy ekkora az infláció, a következő 1-3 évben a munkaerőpiaci bérek relatíve nagyot fognak változni, szakterülettől függ, hogy milyen gyorsan reagálnak a munkabér igénye és a munkabérek az inflációra. Így valószínű hogy a gépészek fizetése is nőni fog, csak ez a szektor lassabban rendeződik majd, mint az IT vagy a villamosmérnöki munkaerő piac.
Éhenhalni nem fogsz gépészmérnökként, de szerintem nem keresnek olyan jól, amennyi energiát belefektetnek a karrierbe akár a főiskolán, akár a munkaerő piacon. Rengeteget szívnak, főleg az egyedi gépgyártásban. Sok a túlóra, amit vagy kifizetnek vagy nem (általában nem). Multinál jobbak a fizuk, viszont ott ha nem kifejezetten termékfejlesztésen dolgozol, excelmérnök leszel.
Inkább mechatronikai szakriányba mozgolódnék most.
Én gépészmérnök vagyok. Nem csinálnám újra ezt a szakmát, szerintem nem éri meg. Csakis annak, aki már mániákusan műszaki bu.i, és imádja a szívatást.
A fizetés szerintem itthon röhelyes. Nettó 400-600 jó vicc. Nettó 365 volt egyszer egy helyen a max fizetésem, de azért irreális elvárásoknak kellett volna megfelelni (ráadásul nem is kellett oda diploma, mivel technikusi pozi volt), külföldre utazgatni, magyarul életem nem lett volna mellette.
Ami megéri az a közgáz, pénzügy, számvitel, könyvelés, menedzsment. Sok jó nyelvtudás, és egy rendes szakmunka a jobb fajtákból (kozmetikus, fodrász, szerszámgépkezelő, programozó, stb.). Ez a gépészmérnökség egy rossz vicc itthon.
Én megbántam, hogy gépészmérnökit végeztem.
Közgáz vagy informatika vonalra kellett volna mennem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!