Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért kell ennyire sok gépészm...

Miért kell ennyire sok gépészmérnök?

Figyelt kérdés
nézem a profession.hu-t és ott 400+ nyitott gépészmérnöki pozició van, ez sok, nem? Ennyire kelendő ?
2022. nov. 5. 08:20
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
82%
Tele az ország gyárakkal, német autó gyártó multikkal és egyebekkel. Ezek kiszolgálásához baromi sok gépész és villamos mérnök kell. Ezért is keresnek sokkal jobban mint egy hazai cégnek dolgozó agrar vagy epitesz mernök mondjuk. Legalabbis sajat tapasztalataim szerint.
2022. nov. 5. 09:05
 2/11 A kérdező kommentje:
akkor lényegében érdemes ennek tanulni igaz?
2022. nov. 5. 11:58
 3/11 anonim ***** válasza:

Milyen szempontból vizsgálod az érdemes szót?

Munkád az mindig lesz. A fizetés és a munkaóra már más kérdés. A gépészmérnök fizetések nettó 4-600 eft körül szóródnak, nyilván van kiugró mindkét irányba, de az átlag az említett intervallumban van. Döntsd el, hogy egy mérnöki felsőfokú végzettséggel ez a bérsáv mennyire oké.

Most hogy ekkora az infláció, a következő 1-3 évben a munkaerőpiaci bérek relatíve nagyot fognak változni, szakterülettől függ, hogy milyen gyorsan reagálnak a munkabér igénye és a munkabérek az inflációra. Így valószínű hogy a gépészek fizetése is nőni fog, csak ez a szektor lassabban rendeződik majd, mint az IT vagy a villamosmérnöki munkaerő piac.

Éhenhalni nem fogsz gépészmérnökként, de szerintem nem keresnek olyan jól, amennyi energiát belefektetnek a karrierbe akár a főiskolán, akár a munkaerő piacon. Rengeteget szívnak, főleg az egyedi gépgyártásban. Sok a túlóra, amit vagy kifizetnek vagy nem (általában nem). Multinál jobbak a fizuk, viszont ott ha nem kifejezetten termékfejlesztésen dolgozol, excelmérnök leszel.

Inkább mechatronikai szakriányba mozgolódnék most.

2022. nov. 5. 12:27
 4/11 A kérdező kommentje:
Az a baj itt Pécsen nincs mechatronika szakirány, pedig nézegettem :(
2022. nov. 5. 13:10
 5/11 anonim ***** válasza:
47%
Eddig az autóipar nagyon sok gépészt felszívott, de az elektromos autók terjedésével cudar idők jönnek ebben a szektorban a gépészekre. Nem biztos, hogy okos ötlet most beleugrani ebbe a képzésbe. Eddig sem volt nagyon megérős. Egy bármilyen közgazdász képzéssel ugyanazt a fizut el lehetett érni, sőt.
2022. nov. 5. 23:26
 6/11 anonim ***** válasza:
81%

Én gépészmérnök vagyok. Nem csinálnám újra ezt a szakmát, szerintem nem éri meg. Csakis annak, aki már mániákusan műszaki bu.i, és imádja a szívatást.

A fizetés szerintem itthon röhelyes. Nettó 400-600 jó vicc. Nettó 365 volt egyszer egy helyen a max fizetésem, de azért irreális elvárásoknak kellett volna megfelelni (ráadásul nem is kellett oda diploma, mivel technikusi pozi volt), külföldre utazgatni, magyarul életem nem lett volna mellette.

Ami megéri az a közgáz, pénzügy, számvitel, könyvelés, menedzsment. Sok jó nyelvtudás, és egy rendes szakmunka a jobb fajtákból (kozmetikus, fodrász, szerszámgépkezelő, programozó, stb.). Ez a gépészmérnökség egy rossz vicc itthon.

2022. nov. 7. 20:57
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Én megbántam, hogy gépészmérnökit végeztem.

Közgáz vagy informatika vonalra kellett volna mennem.

2022. nov. 9. 18:51
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
7-es így van, az infót én is bánom. Haverom infós és ahhoz képest, hogy 1 évvel nálam is többet csúszott, dupla annyit keresett 3 év után, mint én. Pedig még bőven a suliban ült, mikor én már nagyban dolgoztam..:S
2022. nov. 9. 20:12
 9/11 anonim ***** válasza:
Hat pedig a gèpész meg így is jobb mint az én epitomérnokim. Persze villamos és It mérnök a top, ez igaz
2022. nov. 9. 21:14
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem kell annyi gépészmérnök, mint amennyien végeztek/végeznek. A cégek így már túlságosan is szabadon válogathatnak és megtehetik azt is hogy technikusi jellegű munkákra is gépészmérnököt keresnek/alkalmaznak. Sajnos emiatt van hogy a gépészmérnöki bérezések szinte már a szakterületet megszégyenítően alacsonyak, kb. nettó 350-600 amit föntebb is említettek. Kész röhej, ebből még egy normális saját lakásra sem kerül... Sok-sok egyetemi év, éjt nappallá tévő tanulás, beadandók, jegyzőkönyvkészítés, rajzkészítés, gépelemek, mechanika minden, brutál nehéz zh-k, vizsgák, a rengeteg befektetett energia és idő sajnos soha nem térül már meg.
2022. nov. 17. 01:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!