Miért kaptam kisebb fizetésemelést mint a közvetlen kollégám?
A felettesem egyáltalán nem ismeri a munkánkat, egy másik telephelyen dolgozunk, évente egyszer ha lát minket. Probléma egyikünkkel sincs, levelezni, telefonálni sem szoktunk soha. Egy héten belül vettek fel minket anno, egyforma fizetéssel. Mi lehet a különbség oka? Nem találok rá megfelelő magyarázatot.
Én nő vagyok, de bízom benne, hogy nem ezen múlott. Illik ezt megkérdezni? Csak rontanám a helyzetem?
Vezetőként kapsz egy keretet, amit feloszthatsz, és elég sok szempont van. Ami fontos, hogy a keret nagysága általában fix, tehát akkor tudsz valakinek többet adni, ha egy vagy több kolléga kevesebbet kap.
Hogy mi dönt ilyenkor? Rengeteg tényező:
- valaki(k) jobban teljesítettek, jobban látszik a főnök számára a munkájuk (ezt hívják visibility-nek).
- neked eleve magasabb volt a fizetésed, így nálad kevesebbet emelt, és valaki másnál felhasználta az így felszabaduló keretet.
- a másik kért plusz fizetés emelést (pl közölte, hogy felmond), és erről megegyezett főnökkel, te meg nem tetted, így nyilván valahonnan elő kell teremtenie a pénzt arra az emelésre, te kevesebbet kapsz, ő többet.
Rengeteg oka lehet, és igen, ezek között ott van az is, hogy mondjuk nő vagy, vagy kevésbé tudsz valami miatt váltani, így kevésbé félnek, hogy lelépsz.
Mit tudsz tenni?
Megkérdezed a főnököt, hogy elégedett e a munkáddal, mit kellene változtatnod, mi az oka, hogy te kevesebbet kaptál, mint mások.
Persze, ha valami mérgzező munkahelyi környezet van, akkor ebből balhé is lehet, de egyrészt az ilyen helyről amúgy is jobb elmenni, másrészt ezt te tudod megítélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!