Az a nézet miért van hogy kizárólag diplomával lehet jól élni?
Mai világban lassan mindenki egyetemre/főiskolára megy, aztán beül valami irodába átlag fizetésért.
Miközben szakmunkás hiány van, egy értelmes, megbízható szakember jóformán annyit kér amennyit nem szégyell és a maga ura.
Itt eleve azzal van a probléma, hogy ti két különböző szakterületet próbáltok összehasonlítani. Nem lehet. Egy programozó és egy burkoló is teljesen más területen mozog, másak a feltételek, más a munkavégzés. Ezáltal az összehasonlítás teljesen felesleges.
Egy diplomás irodistának aki nem figyel oda magára ugyan olyan egészségügyi problémái lehetnek (elhízás, szemromlás, prosztata gondok, stb.) mint egy burkolónak aki egyszerre két 25 kilós zsákot cipel es nem használ térdvédőt.
Diploma nelkül is jól meglehet élni csupán nehezebb az előrejutás mivel a szaktudásoddal, tapasztalatoddal kell kiváltanod a papír hiányát.
Egyébként pedig egyik oldal sem könnyebb vagy nehezebb. Mind a két oldalnak megvannak az előnyei és a hátrányai.
Szerintem ez régebbről maradt vissza. Magyarországon kb. 15 éve még egy nagyságrenddel jobban kerestek a diplomások, mint a szakmunkások.
Németországban már akkor sokkal kisebb volt a szakadék a szakmunkásbér és diplomás munkabér között.
Szerintem az (is) van mögötte, hogy bevezették a bolognai rendszert. Régen a diplomád ért valamit, azt mutatta, hogy 5-6 évet arra szántál az életedből, hogy nagyon alaposan megtanuld a szakterületedet, kevesen dolgoztak mellette érdemben, ami miatt főképp a jobban szituált szülők gyerekei tudták elvégezni. Maga a diplomás munkakultúra is az értelmiségiekre volt szabva (ruha, státuszszimbólumok, munkahelyi etikett). Általában az ötödik év végére mindenki jó pozícióból indult ahhoz, hogy jó szakember lehessen.
Jelenleg diplomásnak hívunk 3 -3,5 év tanulás után mindenkit, ez régen főiskolai végzettséget adott.
Szintén régebben a bolognai rendszer előtt, kevesebbet engedtek bukni, szerintem itthon ez is elég lazán van kezelve. Pl. Németországban ha 4-szer megbuksz egy tárgyból (3-szor lehet orvosi engedély nélkül), akkor soha többet nem próbálhatod újra azt a szakot semelyik egyetemen. Itthon 6 alakalom után újra tudsz felvételizni ugyanoda és kb. ugyanott folytatod, ahol abbahagytad, max. 1-2 tárgyat cseréltek le közben. Őszintén bárki, akinek megvolt a 3-as érettségije, meg is tudja csinálni a szakok 1/3-t biztos. Ami pont elég ahhoz, hogy a diploma ne érjen annyit, mint korábban.
Szóval szerintem azért van még ez, mert az előző generációban benne van, hogy akinek van diplomája, az letett valamit az asztalra. Viszont közben sokkal könnyebb lett diplomát szerezni, így kb. elértéktelenedett az egész. Nagy egyetemek diplomája viszont még mindig sokat ér (SOTE orvosi, Harvard, Oxford, Cambridge stb.), ahol feltételezed, hogy az, aki elvégezte rengeteget dolgozott azért, hogy ott lehessen.
#14 Miből gondolod, hogy kívülálló vagyok?
8 évet jártam egyetemre (ez a hobbim), több Msc-m van, most épp egy phd-n vagy posztgrad képzésen gondolkodom, vagy msc-n, ha találnék értelmeset ami online végezhető külföldi egyetemi.
Általánosságban csak az hogy diplomád van, nem jelent semmit, ha büfészakot végzel nem fogsz sokra menni. Talán egyszerűbb irodai munkát szerezni vele de kb ennyi.
Viszont ott van egy csomó hasznos diploma amivel jó pénzért el lehet helyezkedni. Orvos, állatorvos, mérnöki szakok egy nagy része, tudományos szakok egy jelentős része stb stb.
Diploma nélkül kevés olyan szakma van amivel jó pénzeket lehet keresni, ilyen a fodrász, kozmetikus, bizonyos építőipari szakmák. Azért azt hozzátenném hogy ezek mindegyike fizikailag megterhelőbb mint a legtöbb diplomás munka.
Szóval technikailag diploma nélkül is lehet jól élni, az már egy más kérdés, hogy % osan hány embernek sikerül.
"Szintén régebben a bolognai rendszer előtt, kevesebbet engedtek bukni, szerintem itthon ez is elég lazán van kezelve. Pl. Németországban ha 4-szer megbuksz egy tárgyból (3-szor lehet orvosi engedély nélkül), akkor soha többet nem próbálhatod újra azt a szakot semelyik egyetemen. Itthon 6 alakalom után újra tudsz felvételizni ugyanoda és kb. ugyanott folytatod, ahol abbahagytad, max. 1-2 tárgyat cseréltek le közben. Őszintén bárki, akinek megvolt a 3-as érettségije, meg is tudja csinálni a szakok 1/3-t biztos. Ami pont elég ahhoz, hogy a diploma ne érjen annyit, mint korábban."
Eleve nem 6szor lehet bukni, hanem 9szer, 3tárgyfelvétel, három vizsgaalkalom/félév. De ha valaki 10edjére megcsinálja, miért ne kaphatna diplomát? Főleg, hogy kevés helyen a fontos tárgyak a szórótantárgyak. Én latin szakot végeztem, nálunk török nyelvtörténeten hasalt el mindenki. Az infosoknál a matek a szórótantárgy, ami fontosabb ugyan, mint a török, de viszonylag kevés programozó számol minden nap improprius integrált.
Amúgy ilyen német szabályról még nem hallottam. Tudsz mutatni valami hivatalos leírást hozzá?
"Szóval szerintem azért van még ez, mert az előző generációban benne van, hogy akinek van diplomája, az letett valamit az asztalra. Viszont közben sokkal könnyebb lett diplomát szerezni, így kb. elértéktelenedett az egész. Nagy egyetemek diplomája viszont még mindig sokat ér (SOTE orvosi, Harvard, Oxford, Cambridge stb.), ahol feltételezed, hogy az, aki elvégezte rengeteget dolgozott azért, hogy ott lehessen."
Az továbbra is igaz, hogy akinek diplomája van, az letett valamit az asztalra. Akkor is, ha csak "főiskolai" szintű az a diploma. A SOTE pedig nem tudom, miért keveredett a másik három közé. Jó egyetem, de onnan is láttam már kjönni diplomával olyan orvost, aki egy ekgról annyit tudott mondani, hogy "szívroham".
Az van, hogy az embert nem a végzettsége határozza meg, még a munkaerőpiacon is csak 40 százalékban számít. A többi az soft skill, személyiség és tapasztalat.
#18 csak 6x mehetsz vizsgázni nem 9x.
Felvételenként ugyan elmehetsz 3x de ennek semmi köze az összlimithez.
Amúgy egyetértek hogy alapvetően nem a bukások száma határozza meg hogy ki mennyire lesz jó.
Nálunk nem volt ritka hogy az oktatók direkt szivatták a népet és Programozás II. Előadás vizsgán hullottak az emberek sorban el, mert olyan kérdéseket tett fel az oktató.
Másrészt külföldön kevesebb tárgyuk van az embereknek. Nekem volt olyan vizsgaidőszakom ahol 10 tárgy jutott 6 hétre, sok sikert kevesebb mint 1 hét alatt a felkészülésre.
#18 Komolyan, megint 9-szer lehet bukni? Nálunk először nem volt limit, aztán 6-szor lehetett, mondjuk többedik msc-n már tényleg nem ilyeneket nézel, munka mellé úgysem olyat választasz, amin 6-szor esélyes, hogy megbuksz.
Amúgy nem gond, nem biztos, hogy rettenetesen fontos, hogy sokat érjen a diploma. De nem minden diploma ér annyit, mint régen. A legutóbbi képzésemen pl. szerintem nevetségesen egyszerű tárgy jövőérték számítása teljesen kifogott a fél évfolyamon és se a megajánlott jegy nem jött össze belőle nekik, se a 3 vizsgaalkalom nem volt elég. Valami 70% nem tudta megoldani azt a feladatot, amit egy fél óra alatt elmagyaráztam a férjemnek. A képzésen meg volt, aki 6 nap gyakorlás után nem tudta megugrani ugyanazt a példát. Végül keresztféléven olyan vizsgát írattak, ami a korábbi feladatok összeollózása volt, és akkor sikerült majdnem mindenkinek átmennie. Persze rengeteget készültek rá, szóval tényleg “letettek valamit az asztalra”, pl. nekem is volt haverom, aki tudom, hogy kivett plusz egy hét szabit és napokat gyakorolta csak a jövőérték számítás példákat. De ettől szerintem még mindig nem tudna semmilyen más jövőérték számítást elvégezni, ha nem pont ugyanazokat az ábrákat látná.
Ami szintén nem gond, nem is kell a munkaköréhez. De ha belegondolsz, ő közgázt végzett, mennyivel tud többet az ő pénzügy diplomája a cég szempontjából, mint egy random behúzott ember, akinek lehet, hogy elég egyszer megmutatni és utána tudja? A régi rendszerben a diploma azt jelentette, hogy egy pénzügyes tudta hogyan kell jövőértéket számolni. És persze a corvinuson biztos kevesebb ilyen ember van, de a kevésbé színvonalas egyetemek szórják ki magukból a hasonló diplomásokat.
A SOTE azért került bele, mert elgondolkodtam rajta, hogy milyen munkaköröket ismerek, ami nem tölthető be diploma nélkül és az orvosi, fogorvosi pont ilyen. Szóval ott azért erősen számít, hogy van-e diplomád. Egy mérnökinfó lehet kemény, de simán felvesznek papír nélkül is, mert nem biztos, hogy a diplomás többet tud, mint valaki, akinek nincs diplomája. Talán a jogi még olyan, hogy sokat ér, de ezt nem tudom megítélni, mert nem dolgozom ilyen munkakörben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!