Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért szeretnek az emberek...

Miért szeretnek az emberek felvágni a bruttó fizetésükkel, miközben a nettóból élnek?

Figyelt kérdés

2022. szept. 6. 23:37
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
74%

Nem hallottam még senkit, hogy felvágott a bruttójával.

De egyébként nem is a nettóból élsz, mert bár 600 a bruttód, 400 a nettód, de abból fizetsz 27% áfát, jövedéki adót, stb., és kiderül, hogy 200-ból élsz.

2022. szept. 6. 23:56
 2/14 anonim ***** válasza:
96%

Valószínűleg mert bruttó fizuban egyezel meg a cégekkel is, plusz jobban hangzik a 750 ezres fizut kapok a 450 ezres fizunál.

Igazából nincs értelme még a havi leosztásnak sem, mert egy csomó jól fizető munkahelyen van akár 13. havi, prémium és cafetéria. Szval az hogy mi az alapbéred sokszor csak a történet egy része.

Hozzátenném hogy amúgy sem hiszem hogy menőzni kéne a fizujával az embereknek, mert általában rossz ember típusokat tudja így az illető maga köré vonni.

2022. szept. 6. 23:58
 3/14 A kérdező kommentje:

#1: Amit írsz akkor lenne igaz, ha az lenne, mint az USA-ban, hogy nettóban vannak kiírva az árak és a kasszánál adja hozzá az áfát.

Nem úgy értettem, hogy "nyenyenyenye... ennyit meg annyit keresek", hanem mikor szóba kerül egy asztaltársaságnál a fizetés, jövedelmek, akkor a bruttójukat mondják és úgy kell rákérdezni, hogy ez most akkor bruttó vagy nettó, de élvezik, hogy páran már lehidalnak tőle, hogy "Tyű, te 4 kilót keresel???"

A csavarosabbak még jobbak, mikor azzal jön, hogy SSC-ben 8 kilót keres és bárkinek megmutatja a fizetési papírját. Aztán kiderül a végén (miután téged hordott el mindenféle kukacoskodó, mások zsebében turkálónak), hogy az a 8 kiló bruttó, aminek 532 a nettója és ez még nem minden: van benne túlóra, éjszakai pótlék, ünnepi pótlék ééés még negyedéves bónusz is.

2022. szept. 7. 00:17
 4/14 anonim ***** válasza:
90%

Nyilván azért mondják a bruttót mert az nagyobb.

Fizetéssel csak az alja emberek szoktak dicsekedni.

Még senkit sem láttam aki 1 millió nettó fölött keres és dicsekedett vele.

2022. szept. 7. 00:37
 5/14 ascelpius ***** válasza:
91%

Mert bruttóban állapodsz meg a munkáltatóddal, abban egyezel ki és az alapján van minden számolva. Mondhatja, hogy nettó 500-at keres, én meg nettó 400-at, de ha neki azért nettó 500 a fizuja, mert van 2 gyereke plusz mellé cukorbeteg és ezért SZJA kedvezményt kap, nekem meg még nincs és ezért 400 a fizum, akkor ki keres jobban? Kinek sikerült jobban eladni a tudását a munkaerőpiacon?

Amúgy meg ha ennyire kukacoskodunk és kérkedni akarunk akkor a teljes kompenzációs csomaggal kéne: nekem is jár például az alapfizum mellé NETTÓ 20k HO támogatás, 30k cafeteria, ingyen magándoki (Medicover), fix +1 havi fizu évvégén, 60k támogatás évente új szemüvegre ha doki írja fel etc.

De a 4-essel egyet értek; csak az akar a fizujával kérkedni és nagyzolni, aki mással nem tudja validálni magát az ismerősi körében

2022. szept. 7. 01:01
 6/14 anonim ***** válasza:
85%
4-essel értek egyet. Én sem hallottam, hogy valaki, aki intelligens, tanult és jól keres, jó beosztásban dolgozik és karrierje van, az elkezd ezzel dicsekedni. Leginkább az ilyen aluliskolázott sörözős beszélgetésekben hallom hogy a kőműves és a befutott szerencsés villanyszerelő fszméregetésében hangzik el a "nekem megvolt a 800 ebben a hónapban" (igaz, hogy ezért nem látta a család kb. heti 60 órában, de azt se teszik hozzá, ahogy azt se, hogy ez bruttó, vagy a fele fekete).
2022. szept. 7. 01:02
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Mert az egybites prolikat leszamitva kb mindenki egybol tudja hogy az mennyi nettot jelenthet
2022. szept. 7. 07:08
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy nem tudom milyen emberek vesznek körül, de nálunk ez a mutogatás sosem volt divat. Nem hallottam a környezetembe senkit se menőzni, hogy mennyit kap pedig mindenki programozói bért kap.

Max megbeszéljük, de azt is csak azért hogy tudjuk hogy mennyiért vállaljunk munkát ha új helyre akarunk menni.

2022. szept. 7. 08:26
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

“de élvezik, hogy páran már lehidalnak tőle, hogy "Tyű, te 4 kilót keresel???"

Ez is egy érdekes szitu.

Nem leszek népszerű, de őszintén. Mire elég nettó 400, ha egy normális életet szeretnénk élni?

-rakj félre nyugdíjas korodra

-rakj félre vész tartaléknak

-rakj félre a nem várt kiadásoknak

-rakj félre befektetési célra

-vegyél kaját meg fizess rezsit ebben a világban ahol kb már mindenre napi ár van

-és akkor úgy matekozz, hogy maradjon egy kevéske magadra is

Ugye hogy semmi kb az a nettó 400? Félreértés ne essék én sem keresek többet, de azért ez egy szomorú helyzet szerintem

Ennél az a legjobb, aki a fizetése alapján néze le az embert.

2022. szept. 7. 08:29
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
Váltsa át mindenki a nettó fizuját euróra. Mindjárt nem dicsekvés lesz. Aki itt IT programozóként dicsekszik, annak euróban a fizetése egy osztrák takarítóéval egyezik meg sokszor. (1850 euro 14X egy évben)
2022. szept. 7. 08:40
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!