Villamosmérnöki MSc-t van értelme elvégeznem?
Villamosmérnöki BSc-t végeztem, néhány éve már a szakmában dolgozom. Munka közben egy szakmérnöki képzést is elvégeztem. Szeretném szélesíteni az ismereteimet, így gondolkodtam, hogy elvégzek egy villamosmérnöki MSc-t. Viszont attól tartok, hogy az MSc túlságosan tudományos képzés, és sok olyan dologba fogunk belemenni, ami a hétköznapi mérnöki életben nem fordul elő. Én továbbra is az iparban szeretnék dolgozni, nem célom, hogy "tudós" legyek.
A szakmérnöki képzést nagyon élveztem, mert szakirányú volt, az ott tanultakkal munkám során is találkozom, továbbá nem volt annyira nyers, tudományos, persze jóval könnyebb is volt, mint a BSc.
Mit javasoltok, lenne értelme így elvégezni? Még a villanyszerelő és a PLC programozó képzést néztem, viszont már sok ilyen kérdést olvastam itt az oldalon, hogy villamosmérnöki után van-e értelme ezeknek a képzéseknek, és többnyire nem javasolták a kommentelők, amit az oktatás színvonala miatt megértek.
A villanyszerelő képesítés egy villamosmérnöknek akkor lehet jó opció, ha szeretnél kisfeszültségű berendezést szerelni, vagy nem energetikán végeztél és szeretnél VBF-et végezni. Ha feszültség alatt van egy gép, te nem nyithatod ki a vezérlőszekrény ajtaját, hiába vagy mérnök. Én voltam már célgépet beüzemelni olyan autóipari beszállítónál, ahol nem engedtek hálózatra kapcsolás után belenyúlni abba a gépbe, amit én terveztem. Miután meglett a villanyszerlő papírom, ilyen gondom sosem volt.
A PLC szakmérnökinek semmi értelme, ha elmész egy olyan munkakörbe dolgozni ahol PLC-vel foglalkozol, fél év alatt komplexebb, gyakorlatiasabb tudást szedsz fel mint a szakmérnökin. Volt kollégám PLC szakmérnökin, el is végezte, de egy állapotgépet nem tud megírni SCL-ben, nem hogy hálózatot vagy hajtást konfigurálni, hardvert paraméterezni datarecordból.
Az MSC-nek nem az a lényege, hogy konkrét szaktudást adjon, csak szélesíti, mélyíti azt a spektrumot, amire később tudsz építeni. Illetve készséget fejleszt. Mivel államilag támogatva valószínűleg van még 5 féléved, én azt mondom inkább egy MSC mint egy villanyszerelő vagy PLC szakmérnöki.
Viszont azt nem említetted, hogy milyen területen dolgozol jelenleg és mik a céljaid. Mit csinálsz pontosan az iparban?
Egy biztos: MSc-vel kevesebb nem leszel, viszont jóval több is lehetsz, de ez elég jelentősen tőled függ! Igen, belemegy az MSc olyan dolgokba, ami a hétköznapokban ritkán fordul elő, mert pont az a célja, hogy olyan mérnököket képezzen, aki a nem hétköznapi feladatokkal is boldogul. És valljuk be, a mérnöki szakmában az a szép, ha egy új feladatra szolgáltatsz megoldást, nem az, ha a tucatmelókra legózod össze a dolgokat!
Ahogy előttem is írták, a PLC-s tanfolyam kidobott idő és pénz, mint ahogy sok esetben a villanyszerelői is (kivételekért ld. #5).
Ha leírod, milyen területen dolgozol (és ha különbözik, akkor hogy milyen területen szeretnél dolgozni), valószínűleg jobban és pontosabban tudunk segíteni, megéri-e!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!