Az Okj s CnC forgácsoló mennyire adja át a megfelelő tudást ?
Figyelt kérdés
Ilyen tanfolyamon gondolkozom,de mivel okj egyálltalán alkalmaznak majd vele ? És mennyire nehéz ezt okj letenni ? 10 hónapos képzés lenne minden hétköznap,van erettsgeim,de matekból nemvoltsm valami jó,mennyire nehéz az ehez kapcsolódó matek ?
Illetve gyárban mit várnak el ? Tehát kb beírom a kapott datokat és figyelem a gyártást + ráellenőrök,vagy tényleg kell majd számítani programot írni ilyenek?
2022. aug. 27. 11:14
1/4 anonim válasza:
Nincs már okj, az már valami más bizonyítványt ad. Tanfolyam soha nem ad annyi tudást mint egy több éves iskola. Attól még felvesznek ha ez hiány szakma.
2/4 anonim válasza:
Na jah, meg amikor még én csináltam, akkor két lépcsőfok volt. CNC gépkezelői meg CNC programozói szint. A programozást ne úgy képzeld el mint egy asztali számítógép programozását! Nem kell hozzá SQL meg C++ tudás! :) Megtanítják veled egy két CNC programozási nyelv alapjait. Én még Haidenhain nyelvet tanultam, de manapság már ink. a Siemens dominál a piacon. Sőt! Egyre inkább terjed a dialektikus programozás, ami emberi nyelven kérdez, te meg válaszolsz és megírja a programot. Az érdemi tudást úgyis a gyakorlat hozza majd meg! Na meg persze a legtöbb CNC kezelő bekerül egy adott vállalati környezetbe és az ott használt gépeken lévő programozási nyelve(ke)n sajátít el egy-két fortélyt és ezzel elvan. Ha kis céghez mész vele, akkor több eséllyel ismered majd meg az adott nyelvet és technológiát. Ha nagyhoz, akkor szinte nem is fejlődsz, mert az adott termékre specializálódott gyártó termékeinek gyártásához ált. ugyan az a szellemi tudás kell. (Pl. a különböző, de nagyon hasonló termékeket mindig fúrni kell, meg síkmarni, de pl.üregelni, dörzsárazni, menetet fúrni, stb. szinte soha...) Ennélfogva a gyárakban is csak annyi az elvárás, hogy legyen egy kezelői vagy programozói papírod, mert akkor legalább már van egy rálátásod a CNC gépek működésének alapjaira, és a képzés során egy fokú rajzolvasási ismeretet is szerzel. (Egyébként ezek a dolgok az adott szakmában többet jelentenek, mint ha felvennének egy 3 orvosi diplomával rendelkező (értsd nagyon jó eszű), de még CNC gépet sosem látott gépkezelőt.) A matekkal kapcsolatban is azt tudom mondani, hogy nem nagyon kell hozzá, de nem baj azért ha legalább ismered a 4 alapműveletet és tudod, hogy mi a különbség az abszolút és relatív koordinátarendszerek közt. :)
3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat :)
2022. aug. 28. 09:13
4/4 anonim válasza:
tudod mit?: ne akarj CNC -s lenni! csak hátráltattok minket öregeket!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!