Mi a teendő, ha felvesznek egy másik munkahelyre?
(Előre leszögezném, hogy a kérdés egyelőre csak elméleti jellegű.)
Szóval most végeztem az egyetemen, pályakezdőként állást keresek. Nincs még említésre méltó tapasztalatom, soha nem csináltam ilyet korábban. Jelentkezek/jelentkezni fogok több helyre is, különböző jelentkezési és elbírálási határidőkkel. Mi történik, ha "A helyre" felvesznek hétfőn, de kedden kapok egy emailt "B helyről" is, hogy felvettek, és ott jobb a fizetés vagy csak jobban tetszik? Természetesen inkább választanám a "B opciót", de hogyan illik ezt közölni az "A hellyel"? Az igazából esélytelen, hogy az "A hely" emiatt emelje a fizetés mértékét, úgyhogy nem akarom őket meggyőzni, hogy többet érek, mint az ajánlatuk, egyszerűen szépen szeretném közölni velük, hogy más munkahelyet választottam. Hogyan kéne ezt megfogalmazni?
Olyankor illendően megköszönöd az első cégnek a lehetőséget, és jelzed, hogy nem élnél vele. Ennyi a történet.
Olvastál itt is az úgymond próbaidőről. Ezt imádják szóbahozni szinte bármikor, pedig csak akkor létezik, ha a munkaszerződésed tartalmazza. Ha nem tartalmazza, akkor nem létezik, és más szabályok jönnek képbe.
A próbaidő lényege az, hogy ha a két fél abban egyezik meg, akkor kötnek ki próbaidőt a munkaviszonnyal kapcsolatban, ami azt a célt szolgálja, hogy jobban megismerjék egymás, a dolgozó a munkát, a munkáltató a dolgozót. Ha egyiknek sem tetszik a másik, akkor a próbaidő alatt meglépett felmondás azonnalinak minősül, indokolni nem kell, hogy ki miért mond fel a másiknak, és a felmondás napjával megszűnik a munkaviszony. A ledolgozott időre bér mindig jár, tehát ingyenes próbaidő nincs!
Ha már letelt a próbaidő, vagy nem is volt kikötve próbaidő a szerződésben, akkor nem ilyen egyszerű továbbállni.
De próbaidő csak akkor létezik a munkaviszony alatt, ha azt a munkaszerződésben rögzítik is! Ugyanis ez nem egy kötelező eleme a munkaviszonynak, csak választható opció.
Köszönöm a válaszokat!
Az a helyzet, hogy a közszféráról van szó. Nem tudok róla, hogy lenne próbaidő, az álláshirdetések alapján azonnal betölthető a pozíció. De van olyan állás, ami jobban tetszik a többinél, viszont durván két héttel későbbre esik a pályázat elbírálási határideje, mint a többié. Tehát attól félek, hogy "A" helyen már szinte aláíratnak velem egy szerződést azelőtt, hogy a "B" pályázatot egyáltalán elbírálnák, de a "B" hely minden szempontból jobb állás lenne. Lehet esetleg húzni kicsit az időt ilyen esetben? Ismétlem, ez nem a versenyszféra, és nem tudom, mennyit lehet velük "alkudozni". Azzal tisztában vagyok, hogy pályakezdőként nem fognak kapkodni utánam, pont ezért lenne jó az "A" helyet sem elengedni, ha a "B" esetleg nem jönne be.
Közszférában szinte biztos, hogy lesz próbaidőd. Attól ne félj, hogy nem.
A próbaidő keretein belül meg tudod oldani, hogy ha sikerül a "B" pályázat, akkor szinte rögtön meg tudod szüntetni az "A" munkahelyed hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!