Egyetemen tanuló "EZ ÉRDEKEL,DE MÉG NEM TUDOM HOGY ÉLEK MEG BELŐLE" fajta embereknek mi bajuk van?
Szóval elmegy egyetemre ami még akkor is rengeteg energiát, időt, ideget akár pénzt őröl fel, ha egy nem túl keresett szakot tanul.
Ezt ők miért és hogyan gondolják?
Fiatalok és éretlenek. Sok helyről hallják, hogy "azt csináld, amit szeretsz" meg hasonló motivációs bölcsességek, amikben persze, van igazság. De mivel fiatalok, még nem fogják fel, hogy a villanyszámlát nem biztos, hogy ki tudják fizetni a hobbijukból. Annyit fognak fel, hogy érdekli xy, majd kezd vele valamit. Aztán az egyetemen tanároktól, többiektől, akárhonnan megtudják, hogy nem olyan könnyű ám ezzel elhelyezkedni, meg alacsony a fizetés, meg kellene még 5 másik képzést elvégezni, hogy legyen értelme is, ahhoz meg nincs kedve/pénze/ideje... Vagy a diploma megszerzése után szembesülnek a valósággal, ami még rosszabb.
Meg az is baj szerintem, hogy senki nem segít ebben a középiskolásoknak. Úgy értem, ha valaki elég motivált, és tudja, hogy pl. orvos akar lenni, akkor valószínűleg nekiáll készülni évekkel korábban. De vannak, akik csak annyit tudnak, hogy mondjuk jól mennek nekik az idegen nyelvek, de a reál tárgyak nem annyira, kezdjünk hát ezzel valamit. És ha nincsenek szülők vagy olyan tanárok, akik kicsit tudnak ebben segíteni, akkor simán lehet, hogy elkezd az illető valami hülye szakot úgy, hogy semmi célja nincs, csak jól ment neki az angol gimiben. (Ez egy példa, nincs bajom azokkal, akik jók angolból. :)) Kéne valami normális pályaválasztási tanácsadás nekik, ahol fel lehetne világosítani őket arról, hogy a középiskola nem egyetem (és főleg nem valódi, felnőtt élet), úgyhogy ne azt nézzék, melyik tantárgyat szerették korábban. Tudom, most is működnek helyek, ahol kaphat ilyen segítséget, aki akar, de valahogy népszerűsíteni kéne őket, mert rengeteg ember végez el szakokat úgy, hogy aztán egy napot sem dolgozik az adott területen.
Sajnos egyet kell értenem 4-essel. Nagyon sok diák hallja hogy "tanuld amit szeretsz" ezzel csak az a baj, hogyha nem tudsz elhelyezkedni vele később és végül úgy is mást kell csinálnod akkor mégse működik ez a dolog.
És ezt tényleg csak akkor realizálja igazán az ember amikor letolt 3-4 félévet valaki és látja hogy akik végeznek azok milyen helyzetben vannak.
És sajna tényleg rossz a jelenlegi pályaválasztási tanácsadás, fontos lenne hogy hangsúlyozzák azt, hogy fontos hogy olyan irányba menj amit szeretsz, de mérlegeld azt is hogy el tudsz -e helyezkedni vele.
Plusz az igazság az, hogy sokakra ráeröltetik az egyetemet és elpazarolnak vagy 4 évet, ahelyett hogy választanának egy szimpatikus szakmát. Ez meg ahhoz vezet hogy bukdácsolnak éveken át az egyetemen, jobb esetbe lesz diplomájuk, rosszabb esetbe 4 év után tapasztalat nélkül, szakma nélkül kiesnek a munkaerő piacra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!