Ha egy cégnél szereztem x év programozói tapasztalatot az ugyanolyan piacképes, mint ha több cégnél megfordultam volna ugyanazon idő alatt?
9 éve dolgozom ugyanannál a nemzetközi multinál Bpesten szoftverfejlesztőként, ezalatt az idő alatt senior szintre fejlődtem, számtalan kisebb-nagyobb projektben vettem részt, új technológiákkal ismerkedtem meg ez idő alatt, végbement egy Cloud integráció valamint céges Agilis transzformáció, jelenleg DevOps szemlélettel fejlesztünk stb... szóval a cég követte / próbálta követni a modern trendeket és technológiákat. Az angollal és angol szaknyelvvel nincsen gondom, a fizetésemmel elégedett vagyok, rendszeresen emeltek, jelenleg is a piaci átlagnak megfelelő bérért dolgozom.
Azonban megfogalmazódott bennem egy kérdés: ha ne adj Isten váltanom kellene munkát, akkor vajon ez a 9 éves tapasztalat ugyanannyit ér, mint ha ezt a 9 évet különböző cégeknél töltöttem volna el? Sok ismerősöm 1-2 évente váltogatta a helyeit így akár 6-7 cégnél is dolgoztak ezidő alatt. Én nem akartam váltani mert mind a bérrel, mind a cég telephelyének elhelyezkedésével (15 percre lakok töle) és mind a kollégáimmal elégedett vagyok csupán kíváncsi vagyok ha eddig sehol máshol nem dolgoztam az életemben (egyetemi tanulmányaim során gyakornok voltam majd teljes állású diplomázást követően) vajon ugyanannyira kompetens vagyok a versenyszférában mint aki ugyanezt az időt több cégnél töltötte el?
-Ismétlem: multinál dolgoztam folyamatosan fejlődő / kornak megfelelően modern technológiák mellett, amiket ki kellett tanulnom, illetve cégen belül is helyeztek át többször másik csapatba, tehát nem egy technológiával dolgoztam 9 évig vagy nem legacy kódokat toldozgattam-foltozgattam hanem kihívásokkal teli munkát végezten
Ez függ millió dologtól, melyik cégnél dolgozol, milyen projekteken, pontosan milyen munkakörben, milyen felelősséggel, milyen eredményekkel stb.
Az, hogy multinál dolgozol, önmagában semmit nem jelent. Nem mindegy, hogy a Tesco-nál írsz internal toolokat a HR-nek, vagy keresőmotort optimalizálsz a Google-nél.
Az sem mindegy, hogy mit értesz piacképes alatt, melyik céghez jelentkezel, milyen területre, milyen csapatba, földrajzilag hova stb.
Van olyan, hogy túl sok, és van olyan, hogy túl kevés. Ez igaz a munkahelyek számára, és az ott eltöltött időre is.
Ha túl sok helyen fordultál meg, túl kevés időt eltöltve mindenhol, az azt a képet adja, hogy sehol nem maradsz meg sokáig, sehol nem bontakoztál ki, és ez nem csak a potenciális tudásszintedet minősíti negatívan, de a céghűségedet is.
Ha viszont egy helyen töltöttél nagyon sok időt, az meg azt a gondolatot ébresztheti, hogy szűk a látásmódod. Csak egy cég egy perspektívájából néztél eddig az egyes problémákra, ami korlátozhatja azt, ahogy a munkádat végzed.
Az arany középút valahol a kettő között van, megjártál több céget, megtapasztaltál többféle perspektívát, és mindenhol eltöltöttél annyi időt, hogy kellő mértékű tapasztalatot szerezz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!