Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Csak szerintem korrekt, ha a...

Csak szerintem korrekt, ha a munkahely x ft nettó fizetést ad, és majd a bruttót ehhez mérten szabja meg?

Figyelt kérdés

Facebook csoportban nagyon nagy vita volt ebből.

Szituáció: egy cég úgy hirdette az állásokat, hogy x ft nettót fizet. (Az összegre nem emlékszem, de nem is fontos.)

Tehát az elképzelés az, hogy ha valakinek jár adókedvezmény, akkor annak a bruttója kevesebb lesz.

Iszonyat felháborodás volt ebből.

Pedig szerintem teljesen korrekt. A munkavállalók adott munkakörben egyenlő munkáért egyenlő nettót kapnak. Mindeközben a munkaadó számára vonzóbbá válnak a klasszikusan kevésbé vonzó jelentkezők, pl sokgyerekes anyák, pályakezdők.

Én ezt kölcsönösen előnyösnek látom.

Miért borul ki sok ember ettől?

Szerintem nagyon nem korrekt hogy ugyanazért a munkáért valaki sokkal több nettót kapjon - ráadásul olyan ok miatt ami olykor még akadàlyozza is hogy a munkát a kért minőségben vagy mennyiségben végezze.

2022. aug. 15. 15:59
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
100%
Valamennyire értem az álláspontodat. De ez a rendszer nem így lett kitalálva, nem erre lett szánva. Ha így kezelnénk, akkor a kedvezményezett célcsoportoktól vennénk el ezt a pénzt (gondolom van ahol meg is történik). Pl. családi pótlékot már vagy 15 éve nem emelték egyáltalán, helyette van az adókedvezmény. Ha teljesen elveszed, akkor ők rosszabbul járnak. Vagy a bizonyos fogyatékosságra/betegségre járó kedvezmény is azzal a céllal van, hogy a célcsoportnak ebből kifolyólag több költsége is van. Szintúgy a 25 év alattiaknak segít az elindulásban.
2022. aug. 15. 17:49
 22/24 anonim ***** válasza:
66%
Volt már egy ember itt aki veled értett egyet,tehát a kérdésedre az a válasz hogy nem csak szerinted.
2022. aug. 15. 18:45
 23/24 anonim ***** válasza:
87%

Sztem az a lényeg, hogy te annyit keress, amennyivel elégedett vagy.

Az, hogy a többi kollégád mennyit keres nem tartozik rád.

Ha valaki jobban dolgozik, kapjon többet. Aki meg kevésbé, az kevesebbet.

Ha differencialod a béreket, akkor már felesleges is azon pörögni, hogy a nettó legyen egyforma.

2022. aug. 15. 18:54
 24/24 A kérdező kommentje:

"sajnálja valaki is az emberektől az adókedvezményt. Mintha a te zsebedből vennék ki."

Miért, talán nem onnan veszik ki? :)

"Ha mostantól mindenhol nettóznánk, az úgyis csak a cégeknek kedvezne, hisz így kevesebb bérért alkalmaznának kb mindenkit aki kap bármilyen kedvezményt. Ritka lesz az, hogy valaki arra tud majd hivatkozni, hogy had kapjak többet, fiatal vagyok.."

Igen, pont erről beszélek.

A covid alatt ugyebár a gyerekes szülők sok helyen (nálunk se) tudtak 100%-on teljesíteni, én igen. De ez nem csak a covid alatt, hanem általában is igaz, hogy ők lépnek le korábban, ők jönnek később, haza kell ugrani a gyerek miatt, stb. Mégis több pénzt kapnak nálam azonos beosztásban, kevesebb elvégzett munkáért. Ez szerintem nem igazságos.

(Nem a gyerekesekre akartam kihegyezni, más adókedvezményben részesülő közvetlen kollégám nincs így engem ez érint. Ugyanez igaz a többi csoportra.)

2022. aug. 16. 06:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!