Csak szerintem korrekt, ha a munkahely x ft nettó fizetést ad, és majd a bruttót ehhez mérten szabja meg?
Facebook csoportban nagyon nagy vita volt ebből.
Szituáció: egy cég úgy hirdette az állásokat, hogy x ft nettót fizet. (Az összegre nem emlékszem, de nem is fontos.)
Tehát az elképzelés az, hogy ha valakinek jár adókedvezmény, akkor annak a bruttója kevesebb lesz.
Iszonyat felháborodás volt ebből.
Pedig szerintem teljesen korrekt. A munkavállalók adott munkakörben egyenlő munkáért egyenlő nettót kapnak. Mindeközben a munkaadó számára vonzóbbá válnak a klasszikusan kevésbé vonzó jelentkezők, pl sokgyerekes anyák, pályakezdők.
Én ezt kölcsönösen előnyösnek látom.
Miért borul ki sok ember ettől?
Szerintem nagyon nem korrekt hogy ugyanazért a munkáért valaki sokkal több nettót kapjon - ráadásul olyan ok miatt ami olykor még akadàlyozza is hogy a munkát a kért minőségben vagy mennyiségben végezze.
Veled értek egyet.
Tipikus ellenérv, hogy az adókedvezmény a munkavállalót illeti meg… nos a munkavállaló akkor alkudjon ki olyan nettó bért, aminek a bruttójával elégedett :)
Tudom hogy megosztó kérdés. Én alapvetően egyetértek vele, elvben.
Ami miatt viszont a gyakorlatban nem tartom jónak, hogy ez két irányba kell hogy működjön. És a magyar valóságot ismerve ez szerintem csak egy irányba fog működni.
Valószínűleg ugyan az történne ezzel, mint az áfával. Az áfaemelést mindig relatíve hamar rárakták az árakra. De ha visszaemlékszel, amikor a covid elején az elviteles ételek áfáját drasztikusan csökkentették (de mondhatnám az alapvető élelmiszerek áfacsökkentését is pár évvel ezelőtt), azt a vendéglátósok 99%-a extra haszonként benyelte, és nem csökkentek az árak egy fillérrel sem. Na attól félek, hogy a fizetésekkel ugyanez lenne, ha az általad leírt módon van meghatározva.
Ez is korrekt, de akkor egyenlő bruttó és egyenlő nettó legyen azonos munkáért.
Igazából ez lenne a fair, de emellett mondjuk az nem rossz ha segítenek munkát kapni bizonyos csoportokat, nyugdíj előtt állóknak is jó lenne valami hogy könnyebben helyezkedhessenek.
Szerintme igen.
Tőlem a mostani helyen megkérdezték, hogy mennyit szeretnék keresni az összeget akár mondhattam nettóban is. Megmondtam, hogy mire gondoltam és mondták, hogy megtudják adni papiron pedig az ennek megfelelő bruttót kapom.
Plusz, hogy 25 alatti vagyok, szóval az SZJA miatt amit mondtam nettót annál egy kicsivel többet is kapok.
“ 3
Ez is korrekt, de akkor egyenlő bruttó és egyenlő nettó legyen azonos munkáért.
Igazából ez lenne a fair, de emellett mondjuk az nem rossz ha segítenek munkát kapni bizonyos csoportokat, nyugdíj előtt állóknak is jó lenne valami hogy könnyebben helyezkedhessenek”
Nézd, nekem a tököm kivan a gyerekeseknek szórt pénzekkel, de a fizetés bruttóban jár és nem feltétlen kell azonos fizetést kapnia azonos munkáért Pistikének és Marikának.
Munkáltatói szemszögből se jó ez, mivel Pistike hiába ugyanazt a betanított sori munkát végzi, mint Marika, ha egyikőjük 8 éve ott dolgozik a másik meg 2 hete, ha az új ember ugyanannyit kap mint a régi, akkor milyért maradjon a régi, nincs megbecsülve a lojalitása. ill bizonyos adókedvezményeket csak utólag vagy időszakosan lehet igényelni (első házasok, betegségekre visszatérítés), emellett ami jogszabály szerint jár, az a munkavállalóé, nem azért van, hogy a munkáltató bérköltsége alacsonyabb legyen.
Nem értek egyet veled.
Ugyanazért a munkáért ugyanaz a bér jár, amit a munkáltató ezért kifizet az a bruttó bért jelenti.
"Én ezt kölcsönösen előnyösnek látom."
Én meg nem. Egy egyszerű példa, hogy miért nem:
Jelentkezek az állásra én (aki nem jogosult semmi kedvezményre) és a 3 gyerekes cukorbeteg Julcsika. Mindkettőnknek azonos tapasztalata, képzettsége van. Ha a bérigényünk egyformán nettó 300, akkor nyilván Julcsikát fogják felvenni, hiszen az bruttóban kevesebb költség a cégnek. Én meg itt maradok munka nélkül. Igaz, hogy ha egyszer nagy nehezen felvesznek valahova akkor nem jelent majd feszültséget hogy miért kap a Julcsika többet kézhez csak azért mert van 3 gyereke, elhelyezkedni viszont így jelentősen nehezebb lenne azoknak, akik nem jogosultak kedvezményre.
Munkavállalói szemmel praktikusan a bér az az összeg ami a számlára érkezik minden hó/hét x. napján.
Ez igaz, de eddig meg a "julcsiknak" volt nehéz munkát találni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!