Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hollandiában marketingesre/psz...

Hollandiában marketingesre/pszichológusra mennyire van szükség?

Figyelt kérdés

Ugyanez érdekelne a magyarországi helyzettel kapcsolatban is. Itthon szeretnék még egyetemet végezni (gimis vagyok), talán pár évig gyűjtögetni és hasonlók, utána pedig külföldre szeretnék menni, főként Hollandia van tervben, de lehet, csak Ausztria lesz belőle, ezt még nem tudom (Hollandia szimpatikusabb).

Olyan nem érdekel, hogy "Sehol nincs kolbászból a kerítés", mert ezzel tisztában vagyok.

(Hollandia vs. Ausztria ügyében pedig nem érdekes, hogy Ausztria közelebb van, alig van valamim, amiért itt kéne maradnom az országban vagy a közelében.)

2022. aug. 6. 18:01
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
77%

Az általad felsoroltak közül a pszichológia a legproblémásabb, de nem feltétlen nyelvi szempontból, hanem abból kifolyólag, hogy az adott országban honosítanod kell a diplomádat illetve működési engedélyt kell szerezned mint egészségügyi szolgáltató. Ez nem egyszerű, és kezdőként valószínűleg vissza fogják dobni jópárszor a jelentkezésedet, arról nem is beszélve, hogy országok közti eltérésekből adódóan esetleg még különbözeti vizsgát is tetethetnek. A nyelv szerintem itt annyira nem mérvadó, bármelyik nagyvárosban tudsz expatokra specializálódni és akkor angol marad a munkanyelved. Persze ezzel lecsökkented a potenciális pácienseid számát...

A marketingessel az a baj, hogy pl kampányok tervezésénél, social media managementben, stb nem anyanyelviként kb lehetetlen boldogulni. A marketing nagy része kommunikáció illetve piacismeret. Mélyrehatóan ismerned kell a helyi kultúrát, azt hogy a helyiek milyen termékeket/szolgáltatásokat keresnek, mi a trendi épp, mi az amivel meg lehet őket fogni, milyen névvel/szlogennel lehet pl egy terméket eladni. Ezeket úgy, hogy éppencsak 1 hónapja laksz az adott országban, nem fogod tudni nyújtani. Még akkor sem, ha előtte Magyarországon C1 szinten megtanultad a nyelvet.

A logisztika talán a legesélyesebb a 3 közül, ezt Hollandiában főiskolai diplomával is lehet csinálni. Viszont ezzel arányosan rosszabbul is fizet mint a marketing vagy a pszichológia.

Szerintem viszont ne az alapján válassz irányt, hogy mi a kelendő külföldön, hanem hogy mi az amit csinálni szeretnél. Elmehetsz logisztikusnak és naphosszat húzogathatsz száraz Excel fájlokat, meg telefonálgathatsz a fuvarozócégekkel, de ha szíved szerint inkább pszichológusként segítenél embereknek akkor ki fogsz égni rövidesen.

Tanuld azt ami érdekel és utána ha már felépítetted magad mint szakember, akkor nézegesd, hogy hogyan tudnál a tudásoddal külföldre menni.

2022. aug. 8. 14:32
 12/14 anonim ***** válasza:
11-es vagyok egyébként Hollandiában és Németországban éltem több évig, ezen tapasztalatok alapján beszélek.
2022. aug. 8. 14:33
 13/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, #11-12-es!

Igazából pont ez a problémám még itthon is: fontos számomra a fizetés is, és az is, hogy szeressem amit csinálok, de ez a kettő majdnem minden esetben kizárja egymást.

Aztán lehet maradok itt Magyarországon megrohadni, és szétcincáltatni az idegeimet a kormány hülyeségei láttán, de legalább pszichológus leszek. Fogalmam sincs, majd lesz valahogy. Mindenesetre tényleg köszönöm!

2022. aug. 8. 14:56
 14/14 anonim ***** válasza:

Mindkettő esetleg nem opció? Sok embert ismerek, aki pszichó mellett jár valamilyen más képzésre, én is így fogok tenni. Idén leszek végzős a BME GTK munka-és szervezetpszichológia mesterképzésén, nem biztos, hogy kifejezetten csak hr területen szeretnék dolgozni, amihez egyébként tökéletes ez a diploma, ezért csinálni szeretnék mellé egy közgazdász képzést (kermark vagy gazdmen, esetleg dolgozom pár évig és mba, még nem döntöttem). Ha úgy döntesz, hogy pszichológus szeretnél lenni, bármilyen területet is választasz, sok pénz és idő lesz, mire eléred azt a szintet, ami szükséges ahhoz, hogy "igazi" pszichológus lehess.

Azt tudom volt BME GTK-s hallgatóktól, hogy a mi mesterképzésünkkel el tudtak helyezkedni külföldön különböző hr-es pozíciókban. Természetesen angolul nagyon jól kell beszélni és a legtöbb helyen azt is elvárják, hogy vagy tudj az adott ország nyelvén, vagy minél hamarabb elsajátítsd.

2022. aug. 11. 10:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!