Ha az Evosoft és az IBM csak ugródeszka, akkor melyik cég az, ami nem az?
Voltam már mindkettőnél, tényleg azok. Melyik cég az, amelyik nem ugródeszka?
IT terület
Szerintem nem "ugródeszka".
Csak abból kiindulva, hogy az ott dolgozó szaktársaim lazunak, rettenetesen egyszerű munkákat és kevés felelősséget kapnak. Tehát gyakorlat / egyetem végére nem szereznek igazán sok tapasztalatot, csak jól fog kinézni a cég az önéletrajzon.
... ami meg csak az interjú kezdetéig elég.
Én egy pici cégben vagyok, de elég nagy felelősséget kapok, tervezői döntéseket hozhatok meg és egyedüli gyakornokként 3 senior kolléga is van akit folyamtosan basztathatok és kód review megkövetelik a maximumot.
Rettenetesen megdolgoztatnak, de mindennap úgy jövök haza, hogy "Ma is tanultam valami újat".
Szaktársaim akik Evosoft/Autsoft/Ericssonba mentek azt mondják tök laza, semmit sem kell csinálniuk, egésznak meetingekre járnak és nincs nagyon elvárás.
Szerintem én jobb szakember leszek egyetem végére, azért is választottam tudatosan pici céget. A Morgan Stanleytől és Autsofttól én is kaptam ajánlatot nyár elején, de visszautasítottam őket.
#12, érdekes, amiket írsz, én is hallottam hasonlót, hogy nagy cégeknél szépen el lehet lazulgatni, míg a kisebb vállalkozásokban több mindent tanul az ember. Viszont azt gondolom, hogy attól még a fent említett cégeknél is lehetne tanulni, aktívan dolgozni, csapatot, projektet váltani a nagyobb kihívás érdekében, ha az ember motivált. Tehát önmagában még a nagy cég nem jelenti azt, hogy nem tanulhat sokat ott az ember, csak könnyebb lapítani, és ezt ki is használják páran.
Nem tudom, hogy van kisebb vállalkozásoknál, de néhány multi inkább gyakornokokat vesz fel juniorok helyett, és egyébként fejlesztőnek a belépő szint a senior. Ezek alapján valójában a szaktársaid sem csinálják rosszul, ha elvannak ott jó pár évet. Persze nem emelkedik a fizu olyan dinamikusan, mintha értenének is ahhoz, amit csinálnak és gyakran váltanának, de ellenni pont jó.
De panaszkodott az egyik ismerősöm is erre, hogy gyakornoksága után átvették multinál teljes állásba, és hiába dolgozik sokat és rendesen, fizetésre ugyanannyit vagy többet keresnek ezek a fent említett szaktársak máshol, szintén minimális tapasztalattal. Jó kérdés persze, hogy irigyelni érdemes-e őket...
#11-es: Oracle? Nézd már meg pl. a glassdoor-on miket írnak róluk... több volt évfolyamtársam dolgozott nálunk, egyik sem sokáig. Egy időben jó volt arra, hogy cégen belül elmozogjál külföldre, de most már állítólag ez se nagyon van.
Revolut? A sz*rt is kihajtják belőled (review: "a bit too demanding at times"), akkor nem ugródeszka ha Bear Gryllis-be oltott Chuck Norris vagy és mindent kibírsz, mert egyébként nem fizetnek rosszul.
Wise: 1 ex kollegám dolgozik ott, azt mondta "langyos víz".
#14 amiket leírtál az mind teljesen org-, csapat- és projektfüggő. Nem véletlenül emeltem ki Oracle-nél pl. OCI-t, WarnerMedia-nál HBO-t. Munkában, projektekben, fejlődési lehetőségben, kompenzációban is ég és föld lehet a különbség cégen belül is.
Maradva az Oracle példánál, nem mindegy, hogy valami hulladék internal toolt fejlesztesz a HR-nek 0 business impacttal úgy, hogy még RSU-t sem kapsz, vagy mondjuk az OCI compute csapatában vagy és milliókért csinálod gyakorlatilag ugyanazt, mint az AWS EC2 fejlesztői, esetleg compilert optimalizálsz egy OpenJDK csapatban.
Csak mondjuk amíg egy 12-es által említett kis cégnél azt csinálod szar pénzért ami van, addig egy nagynál megteheted, hogy átmész másik csapathoz/managerhez, másik orghoz, vagy másik országba akár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!