A 2D-3D grafika piacán "túl sok az eszkimó" vagy magának a piacnak már alapból nincs szüksége ezekből a szakemberekre nagyobb mennyiségre, mert pótolhatók akár mással is(pl. AI, "szomszéd Jóska")?
Figyelt kérdés
2022. aug. 4. 10:54
11/12 anonim válasza:
Nagyon szélsőséges lehetőségek vannak ebben a szakmában és nem is igazán a tudás hanem a szerencse dönti el, no meg a helyezkedés és nyomulás képessége, hogy mit tudsz belőle kihozni. Én magam több mint 20 éve 2d grafikában dolgozok és meg tudok belőle élni, bár voltak jobb idők is és mivel nem vagyok egy karierista-nyomulós alkat ezért sok lehetőséget kihagytam. Próbálkoztam 3D-vel is, de akkor nekem is az ázsiai, orosz meg bolgár olcsó munkaerő nyomulása, az akkori játékfejlesztő cégek instabilitása, meg a nagyobb munkahelyi szigor rendesen elvette a kedvem (akkoriban még divat volt egyes cégeknél a real-time monitorkép, adatforgalom figyelése is). Ráadásul nem láttam azt, hogy ez az energiabefektetés ami a 3D profi szintre jutásához kell meg fog számomra térülni. Ezért aztán feladtam, lehet rossz döntés volt, mert egyébként egész jól ment és tetszett is. Ma viszont már kompletten újra kellene tanulnom a 3D softwareket amihez semmi kedvem. A fizetések tekintetében elég nagy a szórás. Ismerek embereket akik nálam nagyságrendekkel többet keresnek hasonló tudással csak szerencsésebbek voltak meg sokkal-sokkal rámenősebbek. No meg ismerek olyanokat is akik már csak mellékesként dolgoznak ezen a területen, vagy fel is adták mert annyira nem érte meg nekik. Az is biztos, hogy specifikált tudásnak és specifikált igényeknek is találkoznia kell, ahhoz hogy hosszú távon nyugisan el lehessen ebben lenni. Pl. ha a munkáltatónak pont az a stílus, gyorsaság, munkabírás kell amit te tudsz nyújtani akkor megéri neki többet áldozni rád, minthogy keresgéljen a sok amatőr fajankó közt, ehhez viszont tapasztalat és rutin is kell. A külföldi cégek persze arcpirítóan nagyobb összegeket fizetnek és nem feltétlenül igényelnek nagyobb tudást, bármennyire is előadják az ott dolgozók neked. Szóval nem egyszerű, de sok más szakmában is ugyanez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!