Mindenkinek emelik a bérét az infláció miatt? Ebben az esetben nekem is jár?
Rengeteg helyen emelik a béreket 9%-al az infláció miatt, illetve hallottam hogy ez nem jófejség, mert kötelező a cégeknek.
Ezt kötelező minden munkáltatónak megadnia?
Valamint ebben az esetben járna-e nekem szetintetek, valamint mikor lenne esedékes szólnom hr-nek ezügyben?
Most telt le a 3 hónap próbaidőm, lehet még korai lenne rögtön 9% emeléssel zargatni őket.
Viszont a 2 éves szerződésem szerint, 6 havonta van "guaranteed performance pay review", ami félévente olyan 7-10%-ot jelent.
Munkatársam megkérdeztem az inflációról, azt mondják nem kapunk szerinte, hisz félévente emelnek fizut ígyis. Viszont ez az emelés a teljesítményen és a tapasztalatszerzés után jár. (Ez egy ilyen pályakezdői, tréninggel indulós 2 éves program)
Ha ezen felül nem jár a 9% inflációs emelés, akkor olyan mintha nem is emelnének, valamint 1 év után nem lesz érdemes maradnom, hisz más multinál abban az esetben lazán 100 ezer bruttóval többet kapnék...
Tehát szerintetek jogilag kötelesek lesznek adni a megbeszélt 6 havonta lévő 7-10%-on felüli emelésen kívűl, inflációval megegyező béremelést is?
Ez egy külföldi cég, és sokan külföldről költöztünk Magyarországra, nem hiszem hogy nekünk kéne meginni annak a levét hogy beszakad minden másnap a forint.
Szerintetek mikor lesz érdemes beszélnem erről a hr-el? Amikor jön majd az első 6. havi performance pay review?
illetve hallottam hogy ez nem jófejség, mert kötelező a cégeknek.
Tovább nem is érdemes olvasni. Egy előírás van, el kell érje a minimálbért/garantált bérminimumot, ennyi. Az infláció senkit nem érdekel.
Tehát akkor mégis jófejség?
A többiek kaptak 9%-ot, de mi consultant-ok külsős céggel nem.
Nem kötelező, a céges fix emelés meg teljesítményalapú.
Most járt le a próbaidőd, majd a következő körbe talán már bekerülsz. Most mégis mire járna? Még teljesítményed sem volt
Most már késő fizetésemelésért harcolni. Amikor belépsz egy céghez, akkor kell kérni olyan alapbért, amivel el vagy néhány évig. Ha van félévente 7-10% emelés, annak meg csak örülni kéne, mert sok helyen évente emelnek kb. 4%-ot vagy semennyit.
Ezért aztán a tapasztalat szerint a munkahelyváltás hozza mindig a jelentősebb bérnövekedést. Én pl. mérnökként 6 évvel ezelőtt nettó 170-el kezdtem, akkoriban egy pályakezdőnek ez nem volt olyan rossz bér az építőiparban. Ha még mindig ott dolgoznék, akkor most keresnék mondjuk kicsivel netto 200 fölött. Mivel váltottam, ennek most több mint a dupláját kapom plusz a bónuszokat.
Ha már a próbaidő alatt keveselled a bérezést, vagy ahhoz képest aránytalanul sok/nehéz a munka, akkor 2 évig ne maradj ott!
Nem kötelező emelni, minimálbért kell elérnie. Hogyha most járt le a próbaidőd egyébként nem is jogos a követelésed, hiszen kezdés előtt olyan bért alkudtál ki, a munkáltatód olyan bért fogadott el, ami mindkettőtök számára elfogadható. Az elmúlt három hónapban pedig nem történt 9% inflálódás, hanem a kb 13% januártól indult.
Hogyha elégedetlen vagy a fizetéseddel, nem kellett volna próbaidő után ott maradnod, mert most már felmondási időd is van.
Kötelező emelés xddddddddddd
Ilyenkor azért megértem azokat,akik nem adnának mindenkinek szavazati jogot
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!