Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Felmondási időt meg kell...

Felmondási időt meg kell felezni a munkáltatónak ?

Figyelt kérdés
20 éve dolgozom a cégnél, ahol szeretnék felmondani. Elvileg 70 nap a felmondasi idő. Köteles megfelezni ? Nyilván én 30 napot szeretnék maximum. Törvény szabályozza ezt hogy meg kell feleznie a felmondasi időt ?
2022. jún. 23. 21:52
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem.
2022. jún. 23. 22:19
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Miért kellene megfelezni? Dehogy is kell!
2022. jún. 23. 22:39
 3/9 anonim ***** válasza:
84%
Ha meg kellene felezni, akkor mi a pitènek lenne 70 nap a törvényben?
2022. jún. 23. 22:49
 4/9 anonim ***** válasza:
93%
Akkor kell eltekinteni a felétől, ha ő mond fel neked.
2022. jún. 23. 23:34
 5/9 anonim ***** válasza:
40%

Azt hiszem törvényileg 30 nap a felmondási idő, kivéve hogy ha ezt szerződésben máshogy rögzítették.

A maximum, amire kötelezni lehet pedig 6 hónap.

2022. jún. 24. 00:23
 6/9 anonim ***** válasza:
57%

Itt kérem félreértések vannak!

20 éve dolgozol a cégnél, oké. Ha FELMONDANAK NEKED (pl létszámleépítés, munkakör megszűnése), akkor valóban 70 nap a felmondási időd (illetve ha már ténylegesen betöltötted a 20 év munkaviszonyt, akkor 90 nap). Ennek az időnek a felére köteles a munkáltató felmentei a munkavégzés alól. Plusz ugye jár a végkielégítés, 15 év után négy havi, 20 év után öthavi. DE!! Mindez csak akkor érvénye, ha a cég küld el téged rendes felmondással.

Ha te mondasz fel, akkor 30 nap a felmondási idő, amit le is kell dolgozni, továbbá nem jár végkielégítés sem. Persze egy közös megegyezésben ezektől el lehet térni, mint ahogyan a munkaszerződésbe is beleírhatnak hosszabb felmondási időt is.

Az mondjuk furcsa, hogy 20 év után akarsz felmondani. Ennyire rossz lett a meló?

2022. jún. 24. 09:10
 7/9 anonim ***** válasza:
86%

"Ha meg kellene felezni, akkor mi a pitènek lenne 70 nap a törvényben?"

Nincs is 70 nap a törvényben, mivel itt a kérdező akar felmondani ezért 30 nap van és kész, persze ha ettől eltérően nem rendelkezik a szerződés.

2022. jún. 24. 11:46
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, már tudom hogy 30 nap, kollektív szerződésben van. Csak ugye a sajat HR vezetőnket melégsem kérdezhettem meg... kedves 6-os, kb 5 éve új igazgató jött egy új kiskedvenccel egyidőben. Valószínű az új ig.a régi vezetőkben nem bízotr mert közben cégvaltás is volt, de a dolgozókat megtartottak. Akikor középvezetőként szakmai múlttal a hátad mögött azt látod, hogy vlbármit csinalsz úgyis csak az a jó, akit ezek ketten megbeszélnek mégha szakmailag értelmetlen is, akkor egy ideig tűrsz. Nekem szerencsém volt mert kb pont akkoriban mentem el szülni, de mikor 2 éve visszajöttem onnan tapasztalom nap mint nap. Sajnálom, mert a munkám szeretem, de már nekem ez gyomorforgató
2022. jún. 25. 06:29
 9/9 anonim ***** válasza:
77%
#8: Ja, akkor a tipikus "lecserélődött a vezetés és elkezdett tőle rohadni a cég" esete. Nagyon gyakori sajnos. Én is ennek folyománya miatt léptem ki az előző munkahelyemről, pedig 7 éve voltam már ott.
2022. jún. 25. 07:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!