Diákmunkánál a szünetért is jár bér?
"O órát dolgozok abból 1 óra szünet lesz. Akkor 9 órányi vagy 8 órányi bért fogok kapni?"
Ezt munkáltatója válogatja.
Ugyanis vannak olyan munkáltatók, akik a munkaközi szünetet is a munkaidő részeként kezelik, tehát arra is fizetnek bért, és nem kell annyival tovább bentmaradni a munkahelyen.
Viszont a legtöbb munkáltató él a törvény adta lehetőséggel, és a munkaközi szünetet nem a munkaidő részeként kezeli, ez által ha 1 órányi munkaközi szüneted van, akkor annyival tovább kell bentmaradni és nem fizet rá bért.
Nyilván a többség ezt teszi.
Nem tudjuk, hogy a Te munkáltatód melyik lehetőséget választotta. De nagyon valószínű, hogy az utóbbit.
Ez szerintem is munkáltatótól függ.
Nincs rá szabály, de megteheti, hogy csak azokat az órákat számolja fel, amiket ténylegesen dolgozással töltöttél.
"Ez szerintem is munkáltatótól függ."
Ez biztos. A törvény alapból nem tekinti a munkaközi szünetet a munkaidő részeként (kivéve a készenléti jellegű munkakörök esetén), tehát arra bérezés nem jár, és kötelező biztosítani a dolgozóknak 6 órát meghaladó munkavégzés után minimum 20 percet, 9 órát meghaladó munkavégzés után még 25 percet.
Felek megállapodása vagy kollektív szerződés akár 60 perc munkaközi szünetet is biztosíthat.
Mivel alapból nem a munkaidő része a munkaközi szünet, ezért annyival tovább van a dolgozó a munkahelyén, ettől még a ténylegesen munkával töltött (ledolgozott) órák után kapja a bérét.
Ha napi 8 órás és náluk 60 perc a munkaközi szünet ideje, akkor 8 órára kapja a bérét, és a munkaidőn belül 60 percet nem kell dolgoznia -> például ebédel. Így 8 óra munka + 60 perc szünet miatt 9 órát fog bent tartózkodni.
Viszont ha a munkáltató úgy dönt, hogy a munkaközi szünetet a munkaidő részeként kezeli (megteheti, mert semmi nem tiltja), akkor a dolgozó 8 órát fog bent tölteni, ebből 60 percet leállhat pihenni (fenti példánál maradva), és úgy kap bért, mintha azt a 60 percet is ledolgozta volna.
Az a ritka munkáltató, akinél ez az utóbbi a gyakorlat.
Én eddig 6 helyen dolgoztam életemben. Mindegyik helyen "fizették" a munkaközi szünetet, tehát 8 órát voltam munkában, annyit is fizettek, közte volt 30 perc szünet.
A mostani helyemen 2 éve változtattak ezen, azóta fél órával tovább vagyunk bent, mert úgy döntöttek, hogy a szünet mégsem a munkaidő része.
Éppen fontolgatják, hogy visszaállnak a régi rendszerbe, mert semmivel sem lettünk hatékonyabbak, cserébe viszont naponta csak az áramot fogyasztjuk fél órával tovább. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!